Επιτέλους ξύπνησαν στην Αθήνα για τη μεγάλη αιτία του ελληνικού δημόσιου χρέους: Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λάβει σκληρότερα μέτρα κατά των φοροφυγάδων

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (Δ) ανταλλάσσει χειραψία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη συνεδρίαση του Eurogroup, Βρυξέλλες, Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, CONSILIUM, FRANCOIS LENOIR




Θέμα ταμπού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου χαρακτηρίζει ο Gerd Höhler, ανταποκριτής της εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα, το ζήτημα της φοροδιαφυγής που απέφευγαν να θίξουν οι πολιτικοί στην προεκλογική τους εκστρατεία.

Η φοροδιαφυγή, «θεωρείται μία από τις αιτίες για την κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους που παρ’ ολίγον να βυθίσει τη χώρα σε χρεοκοπία τη δεκαετία του 2010».

Τώρα όμως, μετά την επανεκλογή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει πορεία εντάσσοντας την πάταξη της φοροδιαφυγής στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, σημειώνει η ανταπόκριση.

Εξηγεί στη συνέχεια, πώς αναμένεται να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που ανακοίνωσε ο νέος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης -όπως επί παραδείγματι η ενίσχυση των κινήτρων για χρήση ψηφιακών πληρωμών.

Σε αυτή την «πολύ προσωπική του αποστολή» ο κ. Χατζηδάκης έχει ως συνεργάτη τον Αναπληρωτή Υπουργό του Χάρη Θεοχάρη που γνωρίζει καλά το αντικείμενο, έχοντας προωθήσει προ δεκαετίας, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, την ψηφιοποίηση της οικονομικής διοίκησης.

Κάνοντας αναφορά στην ευρέως διαδεδομένη πρακτική της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, ακόμη και μεταξύ των γιατρών, ο Gerd Höhler, παραθέτει πορίσματα πρόσφατης μελέτης του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Οικονομικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Tübingen -σύμφωνα με την οποία η παραοικονομία στην Ελλάδα φθάνει το 21,7% του ΑΕΠ, τη στιγμή που μόνο η Ιταλία μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό (21,8%), ενώ η Γερμανία βρίσκεται στο 10,2%- προσθέτοντας:

«Αν πιστέψει κανείς τις φορολογικές δηλώσεις, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πλούσιοι Έλληνες. Από τα 6,5 εκατομμύρια φορολογουμένων, μόνο περίπου 27.000 ανέφεραν ετήσια εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ το 2022. Δύο στους τρεις φορολογούμενους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ».

Υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Ο Μητσοτάκης θέλει να μοιράσει πιο δίκαια τη φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα» τονίζεται ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτέλεσε εξ αρχής καίρια προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον άδικο επιμερισμό των φορολογικών βαρών στις πλάτες όσων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, προειδοποιώντας: «Αυτή η κυβέρνηση διαθέτει και την πολιτική νομιμοποίηση και τη βούληση και την τεχνογνωσία να σας εντοπίσει και να σας υποχρεώσει να κάνετε το αυτονόητο, να πληρώνετε δηλαδή τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό σας εισόδημα».

Τέλος, υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αισιόδοξος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την αύξηση των πληρωμών με κάρτα από 20% σε 37% σε σύγκριση με το 2019 -εξακολουθώντας παρόλα αυτά να παραμένει κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης (46%)- αλλά και τη διαπίστωση, βάσει των σχετικών στοιχείων για το 2021, ότι «στην Ελλάδα πρακτικά μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν φόρο εισοδήματος», κάτι που, όπως δηλώνει και ο ίδιος, πρέπει να αλλάξει με τη βοήθεια και της ακόμη μεγαλύτερης εφαρμογής των ψηφιακών πληρωμών.

Τίτλος: «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λάβει σκληρότερα μέτρα κατά των φοροφυγάδων»
Υπότιτλος: «Η φοροδιαφυγή είναι παράδοση στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται πλέον να το ανεχτεί και ανακοινώνει σειρά μέτρων.»

ΠΗΓΗ: Handelsblatt, Gerd Höhler – Greek government wants to take tougher action against tax evaders

Το BBC “διέγνωσε” ότι η επιδεινούμενη οικονομική κρίση οδηγεί τον “Σουλτάνο” να στρέφει τη ματιά του προς τη Δύση: Είναι ο κλασικός Ταγίπ Ερντογάν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: