FILE PHOTO: Εικαστική απεικόνιση μαύρης τρύπας via NASA/JPL-Caltech
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb πέτυχε μια ακόμη εκπληκτική ανακάλυψη, εντοπίζοντας μια ενεργή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα βάθος καταγραφής μέσα στο σύμπαν.
Η μαύρη τρύπα βρίσκεται μέσα στον CEERS 1019 – έναν εξαιρετικά παλιό γαλαξία που πιθανότατα σχηματίστηκε 570 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη [Big Bang] – κάνοντάς τον ηλικίας άνω των 13 δισεκατομμυρίων ετών.
Και οι επιστήμονες σάστισαν όταν ανακάλυψαν πόσο μικρή είναι η κεντρική μαύρη τρύπα του ουράνιου αντικειμένου.
Αυτό είναι «πολύ λιγότερο από άλλες μαύρες τρύπες που υπήρχαν επίσης στο πρώιμο σύμπαν και εντοπίστηκαν από άλλα τηλεσκόπια», σύμφωνα με τη NASA. «Αυτά τα μεγαθήρια περιέχουν συνήθως πάνω από 1 δισεκατομμύριο φορές τη μάζα του Ήλιου – και είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν επειδή είναι πολύ πιο φωτεινά».
Η ικανότητα να εστιάζει σε μια τόσο αμυδρή, μακρινή μαύρη τρύπα είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του τηλεσκοπίου Webb, το οποίο χρησιμοποιεί εξαιρετικά ευαίσθητα όργανα για να ανιχνεύει το κατά τα άλλα αόρατο φως.
«Η εξέταση αυτού του μακρινού αντικειμένου με αυτό το τηλεσκόπιο μοιάζει πολύ με την εξέταση δεδομένων από μαύρες τρύπες που υπάρχουν σε γαλαξίες κοντά στον δικό μας», δήλωσε η Ρεμπέκα Λάρσον, η οποία έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν φέτος.
Η Λάρσον, η οποία ηγήθηκε αυτής της ανακάλυψης, είναι τώρα μεταδιδακτορική επιστημονική συνεργάτης στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ρότσεστερ.
Έντεκα νέοι γαλαξίες καταγράφηκαν επίσης με στοιχεία από το Cosmic Evolution Early Release Science, ή CEERS, Survey του Webb, με επικεφαλής επίσης το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν.
Στον γαλαξία CEERS 1019
Το σχετικά μικρό μέγεθος της μαύρης τρύπας στο κέντρο του CEER 1019 είναι ένα μυστήριο για τους επιστήμονες.
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς σχηματίστηκε μια τόσο μικρή μαύρη τρύπα στις πρώτες μέρες του σύμπαντος .
Ο γαλαξίας CEERS 1019 έχει και άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Εμφανίζεται ως μια σειρά από τρεις φωτεινές κηλίδες, για παράδειγμα, παρά ως ένας μοναδικός σχηματισμός σε σχήμα δίσκου πολλών άλλων γαλαξιών.
«Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τόση δομή σε εικόνες σε αυτές τις αποστάσεις», δήλωσε το μέλος της ομάδας CEERS Jeyhan Kartaltepe του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη.
«Μια συγχώνευση γαλαξιών θα μπορούσε να είναι εν μέρει υπεύθυνη για την τροφοδοσία της δραστηριότητας στη μαύρη τρύπα αυτού του γαλαξία και αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο σχηματισμό αστέρων».
«Ο Webb ήταν ο πρώτος που ανίχνευσε μερικούς από αυτούς τους γαλαξίες», δήλωσε ο Seiji Fujimoto, μέλος του Hubble της NASA στο UT Austin, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν που ανακάλυψε 11 νέους γαλαξίες.
«Αυτό το σύνολο, μαζί με άλλους μακρινούς γαλαξίες που μπορεί να εντοπίσουμε στο μέλλον, μπορεί να αλλάξει την κατανόησή μας για τον σχηματισμό των άστρων και την εξέλιξη των γαλαξιών σε όλη την κοσμική ιστορία».
Η αστρονομική κοινότητα ήδη ξεχύνει δεδομένα που θα μπορούσαν να εντοπίσουν άλλες, πιο μακρινές μαύρες τρύπες. Θα μπορούσε να το κάνει σε «λίγες εβδομάδες», σύμφωνα με τη NASA.
A recent breakthrough lays out a new understanding of how supermassive black holes and large galaxies formed so quickly after the Big Bang.
Scientists found compelling evidence for a sea of ripples in space-time permeating the universe after, the Big Bang. https://t.co/nL8dBHdQrI— Miguel Vera (@chachomanopapa) July 8, 2023
Με πληροφορίες από CNN
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLEΕντυπωσιακή η ιστορική εκτόξευση του πρώτου Ινδικού διαστημοπλοίου με προορισμό τη Σελήνη