Ελέφαντες στο δωμάτιο: Aμήχανη η Eυρώπη στη διείσδυση της Ρωσίας και της Κίνας στην Αφρική

PHOTO by Magda Ehlers via Pexels https://www.pexels.com/photo/brown-map-on-map-2660262/




Η ΕΕ πρέπει να δώσει μια ισχυρή αντιπρόταση στα αφρικανικά κράτη για να κερδίσει τα αφηγήματα της Ρωσίας και της Κίνας, δήλωσε την Τρίτη (11 Ιουλίου) στους ευρωβουλευτές η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων Jutta Urpilainen.

Τα σχόλια της Επιτρόπου έρχονται εν μέσω της αφρικανικής υποστήριξης προς τη Ρωσία, της αδιαφορίας για τον ουκρανικό πόλεμο, της αυξανόμενης επιρροής της Μόσχας και της παρουσίας της άλλοτε φιλικής προς το Κρεμλίνο ομάδας Wagner στην αφρικανική ήπειρο.

«Σε πολλές αφρικανικές χώρες, αντιμετωπίζουμε μια μάχη των αφηγημάτων», δήλωσε την Τρίτη (11 Ιουλίου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Jutta Urpilainen, επίτροπος της ΕΕ για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη στρατηγική της ΕΕ με την Αφρική.

«Γνωρίζουμε λοιπόν ότι, για παράδειγμα, η Ρωσία είναι πολύ δραστήρια στην προπαγάνδα της, με την παραπληροφόρησή της. Ωστόσο, όλο και περισσότερο, έχουμε να αντιμετωπίσσουμε επίσης μια μάχη προσφορών, τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς ως εταίροι στους Αφρικανούς ομολόγους μας», πρόσθεσε.

  • Το πρόγραμμα Global Gateway θεωρείται ευρέως η απάντηση της ΕΕ στο πρόγραμμα υποδομών Belt and Road της Κίνας και υπόσχεται να παράσχει 170 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τα αφρικανικά κράτη έως το 2027.

«Γνωρίζουμε ότι η προσέγγιση της Ρωσίας είναι σε μεγάλο βαθμό στην ασφάλεια, με βάση τις υπηρεσίες του Ομίλου Wagner. Η Κίνα εστιάζει σε έργα σκληρών υποδομών μέσω της πρωτοβουλίας της Belt and Road και η δική μας προσέγγιση είναι η Global Gateway», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν διαπραγματεύεται συμφωνίες για κρίσιμες πρώτες ύλες με χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, προκειμένου να μειώσει την υπερβολική εξάρτηση της ΕΕ από τις κινεζικές βιομηχανικές και ορυκτές προμήθειες και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση.

Τον Ιούνιο, η Επιτροπή σύναψε συμφωνία με τη Ναμίμπια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Χιλή για να συνδυάσει την ανάγκη της ΕΕ για κρίσιμα ορυκτά και πρώτες ύλες για την πράσινη μετάβασή μας με επενδύσεις για την εκβιομηχάνιση των αφρικανικών οικονομιών και την ανάπτυξη αλυσίδων αξίας.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και οι εθνικοί διπλωμάτες έμειναν έκπληκτοι από τη διφορούμενη στάση πολλών αφρικανικών κρατών σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει εντείνει το αίσθημα γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, καθώς και με χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά τις πολιτικές σχέσεις στην Αφρική.

Η Επιτροπή έχει επίσης αυξήσει τους πόρους της για την αντιμετώπιση των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες πλατφόρμες στην περιοχή του Σαχέλ, όπου η μισθοφορική ομάδα Wagner υποστηρίζει τα στρατιωτικά καθεστώτα στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.

«Από τη δική μου οπτική γωνία, έχουμε επίσης μια πολύ καλή προσφορά και απάντηση για το πώς να αντιμετωπίσουμε και να ανταγωνιστούμε αυτή την παραπληροφόρηση στις χώρες εταίρους μας», δήλωσε η Urpilainen.

Στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, οι ηγέτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο να γίνει η Αφρικανική Ένωση πλήρες μέλος της G20, ενώ η Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν μια αφρικανική έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος πρόκειται να είναι ο οικοδεσπότης τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη μέσα στον μήνα.

Η Urpilainen δήλωσε στους ευρωβουλευτές ότι για πολλά αφρικανικά κράτη, «υπάρχουν επίσης ιστορικές σχέσεις με τη Ρωσία», συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του Κρεμλίνου στους αγώνες για ανεξαρτησία και δημοκρατία στη Νότια Αφρική, τη Μοζαμβίκη, την Αγκόλα και άλλες χώρες.

«Γνωρίζουμε… ότι η Κίνα είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός παράγοντας σε πολλές από τις χώρες-εταίρους μας. Θα έλεγα λοιπόν ότι υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι σε διάφορες χώρες εταίρους για τους οποίους διστάζουν να πάρουν θέση σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε.

Η ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι γι’ αυτό «είναι τόσο σημαντικό να τους προσεγγίσουμε και να τους εξηγήσουμε επίσης γιατί πρέπει να καταδικάσουμε την επίθεση της Ρωσίας και γιατί είναι τόσο σημαντικό να μας υποστηρίξουν, για παράδειγμα στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε η Urpilainen.

Με πληροφορίες από Euractiv

Σύρραξη… στην βουλή του Κοσόβου: Εκσφενδονίστηκαν μπουκάλια, έγιναν μπουγελόματα, έπεσε άγριο ξύλο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: