Canadair κατέπεσε στην Κάρυστο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πυρόσβεσης: Τα σενάρια για τα αίτια της συντριβής




Aεροσκάφος Canadair που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κάρυστο, κατέπεσε στην περιοχή Πλατανιστός στις 3:05 το μεσημέρι της Τρίτης.

Η τύχη του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη αγνοείται.




Έρευνες στην περιοχή διεξάγουν ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην ανακοίνωση του ΓΕΑ αναφέρεται:

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:05 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.




Η συντριβή του αεροσκάφους κατεγράφη από τον οπερατέρ της ΕΡΤ Γιώργο Αγνίδη ο οποίος συντετριμμένος ανήρτησε στα social media ότι ήταν ένα από τα χειρότερα πλάνα της ζωής του.

Μάλιστα από τα πλάνα της ΕΡΤ εμφανίζεται το Canadair να χάνει τον πλωτήρα του δεξιού φτερού, χωρίς να είναι μέχρι στιγμή γνωστό εάν αυτή είναι η αιτία της συντριβής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της ρίψης νερού, το Canadair προσέκρουσε σε δέντρο με αποτέλεσμα να απωλέσει τον πλωτήρα και αμέσως μετά κατ΄ ουσία να «κολλήσει» το πηδάλιο ελιγμών.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός και εκδότης του περιοδικού ΠΤΗΣΗ, σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα αεροπλάνα (CL-215) δεν έχουν σύστημα εκτίναξης ή διαφυγής και ότι η καλύτερη ελπίδα που ελπίδα που έχουν οι χειριστές σε περίπτωση που συμβεί κάτι, είναι να επιχειρήσουν αναγκαστική προσγείωση έστω και σε ανώμαλο έδαφος, όπως συνέβη το 2015 στη Λακωνία και το 2016 στα Δερβενοχώρια.

To σημείο όπου επιχειρούσε το Canadair: Photo Hellas Journal

Παρόλο που η εικόνα που βλέπουμε δυστυχώς δεν δίνει πολλές ελπίδες, είναι σημαντική, τόνισε, καθώς δείχνει τον πλωτήρα (το βοηθητικό εξάρτημα του καναντέρ το οποίο τον βοηθάει στην προσθαλάσσωση για να μην ακουμπήσει το φτερό κάτω) να ακουμπάει στις κορυφές των δέντρων. Άγνωστο ωστόσο είναι τι συνέβη προηγουμένως και η τροχιά του αεροπλάνου το οδήγησε μέσα στο εδαφικό ανάγλυφο. «Από κει και ύστερα δεν υπήρχε ούτε χρόνος αλλά κυρίως ούτε χώρος ελιγμών (…) Και αμέσως μετά τη ρίψη, επειδή το αεροπλάνο ελαφρώνει, εκτινάσσεται στον αέρα και λαμβάνεται κι αυτό υπόψη για το πώς μπορεί να ακολουθήσει μετά η τροχιά του ιπτάμενου μέσου» τόνισε.




Όσον αφορά το πώς αποφασίζεται το ύψος από το οποίο θα γίνει η ρίψη απάντησε ότι η εκπαίδευση των πιλότων γίνεται με βάση προδιαγραφές. Δηλαδή υπάρχει ένα σημείο εισόδου στην περιοχή της φωτιάς και ένα υπολογιζόμενο σημείο εξόδου. Πριν γίνει η ρίψη, τα καναντέρ περνάνε από πάνω και κάνουν επιθεώρηση του χώρου, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά η πρώτη ρίψη της ημέρας μετά την υδροληψία. «Είναι θέμα εμπειρίας, είναι θέμα συνθηκών και βέβαια όλα γίνονται με γνώμονα την ασφάλεια. Είναι απόφαση του πιλότου μέχρι τι βάθος θα κατέβει για να κάνει τη ρίψη, χωρίς να υπάρχει κάποιο σύστημα ή κάποιο άλλο βοήθημα, δυστυχώς» κατέληξε.

  • Λίγο νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι η ύφεση των δυνατών ανέμων στην περιοχή της Καρύστου, σε συνδυασμό με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εναέριων μέσων, είχαν ανακόψει την καταστροφική πορεία της φωτιάς, και μάλιστα τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου ανέφεραν ότι οι εναέριες δυνάμεις είχαν καταφέρει να «δαμάσουν» τις φλόγες και να περιορίσουν τα μέτωπα.

«Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς από το πρωί σήμερα δώσαμε μία πραγματική μάχη με εναέρια και επίγεια μέσα, με χωματουργικά μηχανήματα και βυτιοφόρα και περιορίσαμε τα μέτωπα», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, δηλώνοντας συγχρόνως την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση της φωτιάς τις επόμενες ώρες.

Ήδη, αυτήν τη στιγμή έχουν οριοθετήσει το μέτωπο προς την πλευρά του Πλατανιστού, που ήταν το πλέον επικίνδυνο, και με χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόσβαση ώστε να φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις και στα πιο μικρά μέτωπα αλλά να ελέγξουν και για τυχόν αναζωπυρώσεις.

«Αν μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, ίσως μέχρι το βράδυ να τελειώσουμε με αυτόν τον εφιάλτη που ζούμε τις τελευταίες μέρες», συμπλήρωσε ο κ. Γιώργος Κελαϊδιτης.

Από το πρωί επιχειρούσαν 8 ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, τα οποία με συντονισμένες προσπάθειες απέτρεψαν την επέκταση της πυρκαγιάς και προχώρησαν στην κατάσβεση των μεγάλων μετώπων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον 41χρονο κτηνοτρόφο που αγνοείται, οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί.

Περισσότερα σε λίγο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: