Απαιτείται επαναστατική ανακατανομή, η κατάσταση είναι εκρηκτική: Ο συσσωρευμένος πλούτος της Κύπρου δεν ανήκει στους επιτήδειους της αρπακτής

Άποψη της πρωτεύουσας της Κύπρου, η Λευκωσία. Φωτογραφία από DinzyFinzy από το Pixabay




ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ – Λευκωσία

Σήμερα θα ασχοληθώ με το οξύ πρόβλημα της φτώχειας, που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού λαού.

Τα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή έχουμε τους πρόσφυγες που έχασαν τα πάντα και πολλοί ζουν στην ανέχεια από τότε. Ιδιαίτερα τραγική είναι η κατάσταση των ηλικιωμένων προσφύγων, που ζουν αναγκαστικά σε επικίνδυνες πολυκατοικίες, χωρίς ανελκυστήρα, και αναμένουν στωικά τη συνέχεια.

Σήμερα ο πλούτος μαζεύτηκε στα χέρια μια μικρής πλειοψηφίας κτηματιών, εισοδηματικών, δικηγόρων, ελεγκτών και επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και τουριστικών επαγγελμάτων. Ανάμεσά τους δεν υπάρχει ο διαχωρισμός πρόσφυγας ή μη πρόσφυγας.

  • Ολοι αυτοί έχουν τσιμεντώσει την κυπριακή γη από τις αμμουδιές της θάλασσας, τις γεωργικές εκτάσεις και άλλες περιοχές, όπου μπορούν να κτίσουν εξοχικά και επαύλεις. Τα εισοδήματά τους έχουν εκτοξευθεί.
  • Ο πλούτος που μαζεύτηκε στα χέρια των ολίγων μετατρέπεται σε παραλιακά εξοχικά, που κατοικούνται κάποια σαββατοκύριακα, σε πολυτελείς επαύλεις που τις ενοικιάζουν για ολιγοήμερη παραμονή και σε έξοδα για είδη πολυτελείας.

Τα ακριβά εστιατόρια είναι γεμάτα, παρόλο που το γεύμα μιας οικογένειας, στοιχίζει όσο ο μηνιαίος μισθός ή η σύνταξη της πλειοψηφίας. Υπάρχουν φυσικά και οι χιλιάδες των χαμηλοσυνταξιούχων, που ζουν στην ανέχεια.

Οι νέοι, ιδίως των πτωχών οικογενειών, σπουδάζουν με μεγάλη δυσκολία. Τα νεαρά ζευγάρια δεν έχουν πού την «κεφαλήν κλίναι» και δεν μπορούν να βάλουν ένα «κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους». Εργάζονται πολλές ώρες για ένα εξευτελιστικό μισθό, που μόλις καλύπτει το ενοίκιο και το φτωχικό φαγητό.

Πολλοί δεν διανοούνται να κάμουν οικογένεια και να αποκτήσουν παιδιά. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση επηρεάζει άμεσα και τα νέα ζευγάρια και τη δημιουργία οικογένειας. Η υπογεννητικότητα είναι ο τρίτος Αττίλας για τη δημογραφική αλλαγή στην Κύπρο.

Η αύξηση των εποίκων και του μεταναστευτικού κύματος ενισχύεται από την συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου λόγω της υπογεννητικότητας. Ο κυριότερος λόγος είναι η ανεργία των νέων επιστημόνων και αποφοίτων Λυκείου, το στεγαστικό πρόβλημα, η μεγάλη έλλειψη στέγης και η αλματώδης αύξηση των ενοικίων.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Ευτυχώς στην Κύπρο ο λαός δεν εξεγείρεται εύκολα. Εξεγείρονται μόνο οι χούλιγκανς όταν θεωρήσουν ότι αδικείται η ποδοσφαιρική τους ομάδα. Οι νέοι ανέχονται να φυτοζωούν, δεν ενδιαφέρονται να κάμουν οικογένεια και παιδιά και ονειρεύονται την μετανάστευση σε ξένες χώρες για αξιοποίηση των προσόντων τους.

Για πόσο άραγε θα επικρατεί αυτή η ηρεμία της ανέχειας και της υποταγής στην μοίρα, που άλλοι την καθορίζουν. Θεωρώ ότι υπάρχει κίνδυνος μιας κοινωνικής επανάστασης και εξέγερσης, όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο ή όταν παρουσιαστεί μια εκρηκτική συγκυρία, που θα ανάψει τη θρυαλλίδα.

Η δική μου εισήγηση είναι το ίδιο το κράτος να κάνει μια καινοτόμο επανάσταση που θα φέρει την μεγάλη κοινωνική αλλαγή. Δεν είναι οικονομολόγος, ούτε ειδικός για να διατυπώσω εισηγήσεις. ‘Όμως όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί ο πλούτος να συνεχίσει να συλλέγεται από τους λίγους και να διοχετεύεται σε καταθέσεις στο εξωτερικό ή να επενδύεται σε αφορολόγητα ακίνητα.

Δεν μπορεί η προκλητική πολυτέλεια να βρίσκεται στο ίδιο δρόμο με την φτώχεια και την ανέχεια. Δεν μπορεί άλλοι να εργάζονται με απαράδεκτο ωράριο και απαράδεκτο μισθό και άλλοι να θησαυρίζουν ανενόχλητοι με την ανάπτυξη της οικονομίας της απρακτής.

  • Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα για τη άγρια φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου, όχι της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρέπει να πολεμήσει την φοροδιαφυγή, που είναι γνωστή και φανερή.
  • Πρέπει να φορολογήσει τα σπίτια και τα εξοχικά, που αποτελούν προκλητική επίδειξη πλούτου, δεν είναι μόνιμη κατοικία, η δεν ενοικιάζονται για μακροχρόνια διαμονή.
  • Δεν μπορεί η Κύπρος να είναι γεμάτη ακατοίκητους πύργους, επαύλεις, μονοκατοικίες και διαμερίσματα που είναι είτε ακατοίκητα, είτε κατοικούνται μερικές μέρες τον χρόνο, είτε ενοικιάζονται βραχυχρόνια με τις σύγχρονες μεθόδους και ενοίκια μαύρου χρήματος.

Η κυβέρνηση πρέπει να κοινωνικοποιήσει τη στέγη και τις ανώτερες σπουδές. Το αλληλέγγυο σχέδιο της υγείας πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για τα άλλα κοινωνικά αγαθά, όπως η στέγη και η παιδεία. Η ανακατανομή του πλούτου και οι αλληλέγγυες διαδικασίες πρέπει να κατοχυρωθούν με νομοθεσίες.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει τον Αττίλα της κατοχής, τον Αττίλα του εποικισμού και του μεταναστευτικού και την υπογεννητικότητα. Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τους θανάσιμους κινδύνους με καινοτόμες και επαναστατικές αλλαγές, που θα κάμουν ανακατανομή του πλούτου και αντιμετώπιση της δημογραφικής αλλαγής.

‘Οσο είναι καιρός. Για να μην βρεθούμε και μεις παράνομοι μετανάστες σε σαπιοκάραβα της Μεσογείου.

Ο συσσωρευμένος πλούτος δεν ανήκει στους επιτήδειους της αρπακτής. Ανήκει στο κοινωνικό σύνολο και είναι απαραίτητη η ανακατανομή του με δίκαιη φορολογία και κοινωνικές παροχές στους έχοντες ανάγκη. Και δεν μιλώ για επιδόματα, αλλά για παιδεία, στέγη, ισότητα και δικαιοσύνη.

“Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ηξιλείψει”: Αξίζει αιώνια τιμή στον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Κυπριανό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: