Ο ακροδεξιός και ομοφοβικός Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλακίζει νεοναζί εγκληματία: Επικαλείται… πίεση από κοινωνικά δίκτυα

FILE PHOTO Polish Justice Minister Zbigniew Ziobro EPA/Tomasz Gzell POLAND OUT




Ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro, ο οποίος εκτελεί και χρέη γενικού εισαγγελέα, αποφάσισε να αποφυλακίσει μία 21χρονη νεοναζί που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για επίθεση σε γυναίκα σε εκδήλωση ΛΟΑΤΚΙ+ το 2020.

Η Marika Matuszak και τρεις άλλοι ακροδεξιοί ριζοσπάστες προσπάθησαν να αρπάξουν μια τσάντα με τη σημαία του ουράνιου τόξου, καθώς το άτομο στο οποίο επιτέθηκαν συμμετείχε στο Pride Poznań. Σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης, η Matuszak και άλλοι δύο δράστες προκάλεσαν μώλωπες και διαστρέμματα στα χέρια και τους καρπούς του θύματος. Η ποινή των τριών ετών που επιβλήθηκε ήταν η ελάχιστη δυνατή που το δικαστήριο μπορούσε να εφαρμόσει στην υπόθεση.

Η 21χρονη είχε συμπληρώσει 12 μόλις μήνες της συνολικής τριετούς ποινής της. Πρόσφατα, η υπόθεσή της έγινε πασίγνωστη όταν το φονταμενταλιστικό καθολικό ινστιτούτο Ordo Iuris ξεκίνησε εκστρατεία για την απελευθέρωσή της από τη φυλακή, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί ηπιότερη ποινή και δηλώνοντας ότι θα δημοσιοποιήσει αρχεία από την υπόθεση τη Δευτέρα.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε να αποφυλακίσει τη Matuszak μεταφέροντάς την σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπου θα περιμένει χάρη από τον πρόεδρο Andrzej Duda.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ινστιτούτου, είχε καταδικαστεί άδικα και για ιδεολογικούς λόγους.

Μια ακροδεξιά εκστρατεία φούντωσε στο διαδίκτυο, ζητώντας την απελευθέρωση της επιτιθέμενης, η οποία θεωρήθηκε «υπερασπίστρια των παραδοσιακών αξιών» και εργάζεται κατά της «τρομοκρατίας των ΛΟΑΤ».

Η επίθεσή της υποβιβάστηκε και χαρακτηρίστηκε ως ένα απλό τράβηγμα τσάντας, ενώ η ευθύνη για την τιμωρία της αποδόθηκε στην «κάστα των δικαστών», έναν δημοφιλή όρο που χρησιμοποιείται από την ευρωσκεπτικιστική δεξιά για τα δικαστήρια που δεν συμφωνούν με τις πολωνικές αρχές.

«Το δικαστήριο έριξε ένα νεαρό κορίτσι στη φυλακή για τρία χρόνια επειδή διαμαρτυρήθηκε κατά της προώθησης της αριστερής ιδεολογίας και της ομοφυλοφιλίας. Τα δικαστήρια τιμωρούν ανελέητα τους Πολωνούς για την υπεράσπιση της πίστης και των αξιών. Για επιθέσεις σε εκκλησίες, ξυλοδαρμούς πιστών και χλευασμό αστυνομικών, τους αφήνουν ελεύθερους. Ένα ξεχωριστό ζήτημα είναι οι ενέργειες ορισμένων εισαγγελέων σε αυτή την υπόθεση. Αυτό δεν γίνεται να μην έχει συνέπειες…» έγραψε ο Ziobro στο Twitter.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Ziobro δεν απάντησε και αντ’ αυτού κατηγόρησε τον δημοσιογράφο για «αλαζονεία», «έλλειψη σεβασμού» και ότι είναι «λειτουργός» της αντιπολίτευσης.

Οι χρήστες του Διαδικτύου ανακάλυψαν γρήγορα ότι η γυναίκα είχε ακροδεξιές απόψεις και βρήκαν φωτογραφίες της με νεοναζιστικά εμβλήματα, όπως έναν κέλτικο σταυρό.

Η γυναίκα συνδέθηκε επίσης με μια άλλη ακτιβίστρια της ριζοσπαστικής δεξιάς, η οποία πόζαρε για φωτογραφίες με τη σημαία του Τρίτου Ράιχ και φορούσε μια στολή που θύμιζε τις στολές της μυστικής αστυνομίας της ναζιστικής Γερμανίας, Γκεστάπο. Καταδικάστηκε μαζί με την Matuszak για συμμετοχή στην ίδια επίθεση.

Η γυναίκα και ο σύντροφός της ήταν συνιδρυτές της νεοναζιστικής οργάνωσης Μέτωπο Εθνικής Κάθαρσης, η οποία είχε ως πρωταρχικό στόχο «την εκκαθάριση ολόκληρης της Πολωνίας από όλες τις ακαθαρσίες, τη βρωμιά και τους εχθρούς του πολωνικού έθνους».

Εν τω μεταξύ, ο Ziobro ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι της εισαγγελίας που αποφάσισαν να καταδικάσουν την εθνικίστρια και να της απαγγείλουν κατηγορίες για την επίθεση θα λογοδοτήσουν.

Με πληροφορίες από euroactiv. gr
Ελλάδα Αθήνα 

Mαίνεται για τέταρτο μήνα ο εμφύλιος στο Σουδάν: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Χαρτούμ, μάχες στο Νταρφούρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: