FILE PHOTO Πυροσβεστικό ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού κατά την διάρκεια φωτιάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal
Τις τελευταίες ώρες έχει ξεκινήσει η αυτοψία από έμπειρα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού ξηράς στο στρατόπεδο Καράμπα, την αποθήκη πυρομαχικών δηλαδή που βρίσκεται 7,2 χλμ από την αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου.
Τα στελέχη αυτά αναμένεται να δώσουν σαφή εικόνα και πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα που αναδύονται μέσα από την συγκεκριμένη ΕΔΕ που έχει διαταχθεί. Επί τάπητος βρίσκονται τα μέτρα ασφαλείας στην αποθήκη πυρομαχικών.
Λαμβάνονται καταθέσεις από τα στελέχη που ήταν εκεί και προσπαθούσαν η φωτιά να μην φτάσει στην αποθήκη με τις βόμβες ΜΚ 82 & Μ64 που ήταν σε υπαίθρια αποθήκευση.
Ο πρώην πλέον Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ένας εκ των τελευταίων που εγκατέλειψε την φλεγόμενη περιοχή, παίρνοντας μαζί του ορισμένα στελέχη με το αυτοκίνητό του. Φέρεται μάλιστα να έχει υποστηρίξει ότι αν δεν εκκένωνε την αποθήκη από τα στελέχη σήμερα θα μιλούσαμε για ένα νέο Μάτι καθώς το θερμικό φορτίο απειλούσε επικίνδυνα όλους όσους ήταν εκεί επιχειρώντας στην κατάσβεση.
Σε πλήρη αναθεώρηση των σχεδίων πυρασφάλειας, ακόμη και κατασκευής νέων εγκαταστάσεων, όπου αυτές απαιτούνται, προσανατολίζεται το υπουργείο εθνικής άμυνας αλλά και το επιτελείο.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εκτός στρατοπέδων, είχαν χτιστεί όταν οι περιοχές ήταν αγροτικές εκτάσεις ή ορισμένοι οικοπεδικοί χώροι. Πλέον όμως η σταδιακή οικιστική ανάπτυξη της περιφέρειας έχει δημιουργήσει οικισμούς, χωριά που έχουν επεκταθεί ακόμη και μικρές κωμοπόλεις.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αποθήκες πυρομαχικών, καυσίμων, κ.ο.κ, να βρίσκονται στις παρυφές κατοικημένων περιοχών, με ό,τι σημαίνει αυτό σε μια ακραία περίπτωση κινδύνου.
Εδώ και λίγες ώρες ολοκληρώθηκε ακόμη μια αυτοψία από τον έως τώρα υφυπουργό Εθνικής άμυνας Νίκο Χαρδαλιά σε μονάδες της περιφέρειας για να δει από κοντά αν τηρούνται τα προληπτικά μέτρα πυρασφάλειας των μονάδων.
Την ίδια στιγμή ο Νίκος Δένδιας ξεκαθαρίζει ότι εκτός από την πυρασφάλεια, στα μέτρα των στρατοπέδων πρέπει να μπει η αντιμετώπιση κάθε σύγχρονης απειλής. Πολλά από τα προληπτικά μέτρα είχαν καταρτιστεί δεκαετίες πριν και πλέον χρίζουν αναθεώρησης, είτε λόγω των ασύμμετρων απειλών είτε ακόμη και ελέω της κλιματικής κρίσης.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και ο σχεδιασμός που αφορά τη συνεργασία αντιμετώπισης κρίσεων με άλλους φορείς, κυρίως με το πυροσβεστικό σώμα.
Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα εμφανίζονται κενά την ώρα των πιο κρίσιμων λεπτών.
Ο έως τώρα σχεδιασμός βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί ότι σε παρόμοιες καταστάσεις αν υπάρξουν στο μέλλον, οφείλουν οι εμπλεκόμενες αρχές να έχουν απόλυτο συντονισμό.
Η προτεραιοποίηση μάλιστα του κινδύνου πρέπει να είναι το βασικό μέτρο που αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών αλλά και της ασφάλειας εγκαταστάσεων για τις οποίες ελλοχεύει ο κίνδυνος.
Το περιστατικό της πυρκαγιάς στο στρατόπεδο Καράμπα, σε μια εκ των αποθηκών πυρομαχικών που ανήκουν στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου, μπορεί να βρίσκεται υπό διερεύνηση μετά την Ένορκη Διοικητική εξέταση που ζήτησε ο Νίκος Δένδιας από την στρατιωτική ηγεσία, πλην όμως υπάρχουν στοιχεία που ρίχνουν φως στην υπόθεση αυτή.
Χαρακτηριστική είναι η εντολή από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας για πλήρη εγρήγορση και άμεσα αντανακλαστικά απ’ όταν ξέσπασε η φωτιά στη Μαγνησία και πριν αυτή πλησιάσει στο στρατόπεδο των πυρομαχικών «Β’ χορηγίας» της 111 Πτέρυγας Μάχης ή την αποθήκη καυσίμων.
Τα πύρινα μέτωπα της Μαγνησίας είχαν προβληματίσει πολύ την αεροπορία διότι οι πάντες παρατηρούσαν ότι αυτά άλλαζαν κατεύθυνση ακόμη και με αντίθετο άνεμο.
Πρώτη πράξη ήταν να υπάρξει πυροσβεστικό όχημα (σ.σ. από το πυροσβεστικό κλιμάκιο της 111 ΠΜ) αλλά και το προσωπικό της μονάδας να λάβει όλα αυτά τα μέτρα που προβλέπει το σχέδιο πυρασφάλειας.
Όμως από την στιγμή που η φωτιά έγινε απειλητική για την αποθήκη πυρομαχικών η δύναμη των πυροσβεστικών οχημάτων αυξήθηκε κι από ένα έγιναν πέντε. Και την ίδια στιγμή Ανώτατος Αξιωματικός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας τόνιζε προς τους επιτελείς του πυροσβεστικού σώματος τον κίνδυνο που υπάρχει, λόγω και του γεγονότος ότι βρισκόταν εκτεθειμένες βόμβες.
Αυτός ήταν και ο λόγος που Ανώτατοι Αξιωματικοί ζητούσαν από την πυροσβεστική να γίνουν μαζικές ρίψεις από αέρος των πτητικών μέσων που επιχειρούσαν στην περιοχή. Αλλά όταν τα Canadair έφτασαν ήταν ήδη αργά.
Οι εκρήξεις ακολουθήσε η μια την άλλη και το περιβάλλον για την ασφάλεια πτήσεων δεν επέτρεπε την προσέγγιση από αέρος.
Αξιωματικοί σ’ ό,τι έχει να κάνει με την περίμετρο ασφάλειας και τα προληπτικά μέτρα πυρασφάλειας, επικαλούνται τόσο εικόνες από δορυφόρο, όσο και την real time εικόνα που μετέδιδε το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας HERON στο ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE