Το Βερολίνο επανεξοπλίζεται μετά τη Ρωσική εισβολή: Εγκρίθηκε η αγορά αντιπυραυλικής ασπίδας, το Ισραηλινό Arrow 3

FILE PHOTO A photograph supplied by the Israeli Ministry of Defense shows an ‘Arrow-3’ interceptor missile launching from an Israeli military base at an undisclosed location on the Mediterranean Sea coast, EPA/ISRAELI MINISTRY OF DEFENSE/HANDOUT BEST QUALITY FROM SOURCE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η επιτροπή προϋπολογισμού της Γερμανικής Bundestag την Τετάρτη (14 Ιουνίου) ενέκρινε μια πρώτη δόση χρηματοδότησης για την απόκτηση ενός ισραηλινού συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας ως μέρος του επανεξοπλισμού της που αποφασίστηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με  κοινοβουλευτική πηγή.

Αυτό το αντιπυραυλικό σύστημα Arrow 3, που κοστίζει συνολικά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, είναι εξοπλισμένο με ραντάρ, εκτοξευτές και κατευθυνόμενους πυραύλους ικανούς να καταστρέψουν στόχους πέρα ​​από την ατμόσφαιρα.

Πρόγραμμα “Ασπίδα του Ευρωπαϊκού ούρανού” 

Ο φάκελος που κυκλοφόρησε την Τετάρτη αφορά 560 εκατομμύρια ευρώ για μια επερχόμενη προσυμβατική συμφωνία με το Ισραήλ, σύμφωνα με το AFP την Τρίτη. Η γερμανική κυβέρνηση «προτίθεται να δημιουργήσει την εθνική εδαφική ικανότητα αντιπυραυλικής άμυνας το συντομότερο δυνατό με την προγραμματισμένη απόκτηση του οπλικού συστήματος Arrow», υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών σε έγγραφο που προοριζόταν για τον προϋπολογισμό της Επιτροπής και το οποίο γνώριζε το AFP.

Το ισραηλινό σύστημα πρέπει «να συμβάλλει στην προστασία της Γερμανίας, του πληθυσμού και των ζωτικών υποδομών έναντι βαλλιστικών πυραύλων», σύμφωνα με αυτό το έγγραφο. Αυτό θα μπορούσε να παραδοθεί στα τέλη του 2025 τονίζοντας ότι «συνολικά, οι δημοσιονομικές ανάγκες για την απόκτηση του οπλικού συστήματος Arrow υπολογίζονται σε 3,99 δισεκατομμύρια ευρώ».

Μετά από αρκετές δεκαετίες υποεπενδύσεων στην άμυνά της, η Γερμανία, μέσω της φωνής του καγκελαρίου της Όλαφ Σολτς, σηματοδότησε μια «αλλαγή εποχής» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο σοσιαλδημοκράτης έχει θέσει σε τροχιά ένα ταμείο 100 δισ. ευρώ υπέρ του γερμανικού στρατού.

Το σύστημα Arrow αναπτύσσεται και κατασκευάζεται από την εταιρεία Israel Aerospace Industries (IAI) σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing. Το Arrow 3 χρησιμοποιείται στις ισραηλινές αεροπορικές βάσεις από το 2017. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για πυραυλική άμυνα μεγάλου βεληνεκούς. Το Ισραήλ έτσι προστατεύεται από επιθέσεις από το Ιράν ή τη Συρία.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό κατασκευαστή IAI, το σύστημα είναι ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από την ατμόσφαιρα, που εκτοξεύονται σε απόσταση έως και 2.400 χιλιομέτρων. Θεωρείται αρκετά ικανό να παρέχει προστασία και σε χώρες γειτονικές της ΕΕ, εάν εγκατασταθεί στη Γερμανία.

Οι πύραυλοι Arrow έχουν σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές από το σύστημα αεράμυνας Patriot και το σύστημα IRIS-T που χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής στη Γερμανία. Η επιτροπή προϋπολογισμού ενέκρινε επίσης περίπου 950 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά έξι επιπλέον συστημάτων αεράμυνας Iris T SLM γερμανικής κατασκευής.

Το Arrow 3 θα ήταν επομένως ένα συμπλήρωμα της υπάρχουσας γερμανικής αντιπυραυλικής άμυνας. Το σύστημα θα μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά στο έργο «European Sky Shield»(Ασπίδα του Ευρωπαϊκοιύ Ούρανού”

Αυτή η πρωτοβουλία του Olaf Scholz, με στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας μέσω της κοινής απόκτησης εξοπλισμού και πυραύλων, συγκεντρώνει ήδη πολλές χώρες της ηπείρου αλλά όχι τη Γαλλία ή την Πολωνία.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα

Συνεχίζονται τα αντικρουόμενα σενάρια για την πρωτοφανή ανατίναξη του Nord Stream-Η Μόσχα πλέον απειλεί με κτύπημα στα υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: