Διασωθέντες μετανάστες και πρόσφυγες από το ναυάγιο της Πύλου, περιμένουν στο λιμάνι της Καλαμάτας την επιβίβασή τους σε λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα, Καλαμάτα, Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Στα αυξανόμενα ερωτήματα για το πώς εκατοντάδες μετανάστες πνίγηκαν ακόμη και όταν το σκάφος τους παρακολουθούνταν στενά από την ελληνική ακτοφυλακή, επικεντρώνεται το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, (κείμενο Lefteris Papadimas, Karolina Tagaris).
Εποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων:
Η ΜΚΟ Alarm Phone, η οποία διαχειρίζεται ένα διευρωπαϊκό δίκτυο που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης, δήλωσε ότι έλαβε την πρώτη κλήση από το σκάφος λίγο μετά τις 12:00 GMT στις 13 Ιουνίου για να πει ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο.
Το άτομο με το οποίο επικοινώνησαν είπε ότι «δεν μπορούν να βγάλουν τη νύχτα». Οι ελληνικές αρχές είχαν επίσης έρθει σε επαφή με το σκάφος. Αλλά σε επανειλημμένη επικοινωνία με το σκάφος, από τις 13:30 έως τις 18:00 GMT, οι ελληνικές αρχές λένε ότι οι άνθρωποι στο σκάφος τους είπαν ότι ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία και δεν ήθελαν βοήθεια από την Ελλάδα.
Αεροφωτογραφίες του σκάφους που τράβηξε η ελληνική ακτοφυλακή ώρες πριν εκτυλιχθεί η τραγωδία έδειχναν ένα σκάφος γεμάτο με ανθρώπους στα ακάλυπτα καταστρώματα του. Κάποιοι είχαν τα χέρια τους τεντωμένα.
«Δεν μπορείς να κάνεις βίαιη εκτροπή σε ένα τέτοιο σκάφος με τόσους πολλούς ανθρώπους, χωρίς να το θέλουν, χωρίς καμία συνεργασία», είπε ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος της ακτοφυλακής της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ο προσδιορισμός του εάν ένα σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η κατάσταση του πλοίου, ο αριθμός των επιβαινόντων, οι καιρικές συνθήκες και η διαθεσιμότητα εξοπλισμού ασφάλειας, πλοήγησης και επικοινωνίας.
Η Adriana Tidona, ερευνήτρια για τη μετανάστευση στη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε ότι η οργάνωση ανησυχεί βαθιά για την έλλειψη σαφήνειας από την Ελλάδα σχετικά με το περιστατικό.
«Η ελληνική κυβέρνηση είχε συγκεκριμένες ευθύνες απέναντι σε κάθε επιβάτη του πλοίου, το οποίο ήταν σαφώς σε κίνδυνο», είπε η Tidona.
Όταν το σκάφος ανέφερε βλάβη στον κινητήρα και σταμάτησε, ένα σκάφος της ακτοφυλακής που το παρακολουθούσε πλησίασε. Σε λιγότερο από 25 λεπτά, μάρτυρες της ακτοφυλακής είδαν το σκάφος να γέρνει απότομα από δεξιά προς τα αριστερά. Σε 10 με 15 λεπτά, το σκάφος είχε φύγει.
Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστός. Τα νερά στα οποία βυθίστηκε το σκάφος είναι από τα βαθύτερα στη Μεσόγειο, όπου τα βάθη μπορεί να ξεπεράσουν τα 5 χιλιόμετρα.
ΠΗΓΗ: Reuters, Lefteris Papadimas, Karolina Tagaris – How migrant tragedy unfolded on the high seas off Greece
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE