«Το ναυάγιο στην Ελλάδα αποκαλύπτει τη θανάσιμη αποτυχία της Ευρώπης»: Βολές από τον διεθνή Τύπο μετά την τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου

FILE PHOTO: To αλιευτικό σκάφος που ναυάγησε νοτιοδυτικά της Πύλου παρασύροντας στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ, STR




Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει το ναυάγιο με μετανάστες σε διεθνή ύδατα τα ανοιχτά της Πύλου.

Ανταποκριτές από όλα τα διεθνή Μέσα, έχουν φτάσει στην Καλαμάτα και περιγράφουν με εκτενή ρεπορτάζ τις συνθήκες του δυστυχήματός αλλά και αναλύουν τις αιτίες και την αναποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Με το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation να ξεχωρίζει, το πολύνεκρο ναυάγιο είναι πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η γαλλική εφημερίδα με τον τίτλο «Το νεκροταφείο τους» αποτυπώνει το μέγεθος της τραγωδίας στα νερά της Μεσογείου για εκατοντάδες μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στο σαπιοκάραβο των διακινητών.

«Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να πνίγονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες ενώ προσπαθούν πάση θυσία να ξεφύγουν από την πείνα, τη μιζέρια και τη βία και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη;» έγραψε μεταξύ άλλων η διευθύντρια σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας Liberation, Αλεξάνδρα Σβάρτσμπροντ.

«Ήταν ένα από τα χειρότερα ναυάγια στην ιστορία της Ελλάδας», γράφει η γαλλική Le Figaro.

Τα διεθνή μέσα επικεντρώνονται και στο ανθρωπιστικό δράμα με τους συγγενείς των αγνοουμένων να αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Το ναυάγιο στην Ελλάδα αποκαλύπτει τη θανάσιμη αποτυχία της Ευρώπης» είναι ο τίτλος του Guardian.

Οι θάνατοι έως και 500 ανθρώπων που υπάρχουν φόβοι ότι πνίγηκαν από τη βύθιση ενός υπερπλήρους αλιευτικού σκάφους στα ανοιχτά της νότιας Ελλάδας έριξαν για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας στην πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδό στον κόσμο και στην αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της, σημειώνει ο Guardian. Από τότε που ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IoM) ξεκίνησε το έργο του για τους αγνοούμενους μετανάστες το 2014, υπολογίζεται ότι 27.000 άνθρωποι που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί ως νεκροί ή εξαφανισμένοι ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Για «καταστροφή» κάνει λόγο το BBC, αναφερόμενο στην τραγωδία της Πύλου. «Ο κόσμος περιμένει ένα καλό νέο» σημειώνει αναφερόμενο στις αγωνιώδεις προσπάθειες συγγενών να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους.

«Μια ματιά στις μεταναστευτικές ροές πίσω από το τελευταίο ναυάγιο ανοιχτά της Ελλάδας», είναι ο τίτλος της Wahington Post.

Στο μεταξύ συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με έως τώρα 78 νεκρούς και 104 διασώσεις.

Στις έρευνες επιχειρούν μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία

Στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, οδηγήθηκαν χθες τα εννέα άτομα που φέρονται ως οι διακινητές των δεκάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε. Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο και ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες του ναυαγίου: Μεταφέρονται στη Μαλακάσα οι διασωθέντες, απολογούνται τη Δευτέρα οι εννέα συλληφθέντες [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: