Τεθωρακισμένα στους δρόμους του Παρισιού βγάζει ο Μακρόν: Ζητά από τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι

Riot police patrol an area during clashes with protesters in Nanterre, near Paris, France, 29 June 2023. Violence broke out after police fatally shot a 17-year-old during a traffic stop in Nanterre on 27 June 2023. According to the French interior minister, 31 people were arrested with 2,000 officers being deployed to prevent further violence. EPA/JULIEN MATTIA




Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Νωρίτερα, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από νομάρχες, περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες -λεωφορεία και τραμ- να σταματήσουν τα δρομολογία σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα.

Ζητήθηκε επίσης από τα καταστήματα να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Ο λόγος είναι προφανής: Οι τριήμερες ταραχές στη Γαλλία είχαν ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πυρκαγιές σε πολλά κτίρια – συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών και σχολείων.

Το βράδυ της Πέμπτης υπήρξαν περισσότερες από 3.880 πυρκαγιές σε δημόσιους δρόμους, σε σύγκριση με 2.391 το προηγούμενο βράδυ.

Συνολικά, περισσότερες από 6.000 πυρκαγιές αντιμετωπίστκαν από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία ενώ περίπου 500 κτίρια έχουν πληγεί.

Οσον αφορά τον Γάλλο Πρόεδρο, προέτρεψε τους γονείς να δείξουν υπευθυνότητα κρατώντας τα παιδιά τους μακριά από τις ταραχές.

Αποκρούει τις αιτιάσεις του ΟΗΕ

Η Γαλλία χαρακτήρισε σήμερα «παντελώς αβάσιμη» την κατηγορία του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των γαλλικών δυνάμεων της τάξης.

«Οποιαδήποτε κατηγορία περί ρατσισμού ή φυλετικών διακρίσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη Γαλλία είναι παντελώς αβάσιμη», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση. «Η Γαλλία και οι δυνάμεις της τάξης της πολεμούν με αποφασιστικότητα τον ρατσισμό και κάθε μορφή διακρίσεων. Δεν επιτρέπεται καμία αμφιβολία ως προς αυτή τη δέσμευση».

  • Η κηδεία του Ναέλ, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη αποτέλεσε θρυαλλίδα για βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος Γάλλος Ναέλ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.

Με πληροφορίες από AFP, ΒBC

Ο Μακρόν σπεύδει να προλάβει μια επανάληψη εξέγερσης των προαστίων στο Παρίσι -Ακόμη και με κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: