Τερατώδης ρωσική προπαγάνδα στη Βουλγαρία: Η Μόσχα έστησε 400 ιστοσελίδες-φερέφωνα και την πλημμύρισε στα fake news

File Photo epa10675948 The new Prime Minister Nikolay Denkov (R) and the new Minister of Foreign Affairs Mariya Gabriel (L) after taking the oath at the Parliament in Sofia, Bulgaria, EPA/VASSIL DONEV




Σχεδόν 400 ιστότοποι «δορυφόροι» –που δημιουργήθηκαν μαζικά από κακόβουλους φορείς με αποκλειστικό σκοπό τη διασπορά παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων– διαδίδουν ρωσική προπαγάνδα στη Βουλγαρία.

Τα στοιχεία αναλύονται από το Ίδρυμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Μελετών, το οποίο ερευνά τη ρωσική διαδικτυακή προπαγάνδα και παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Σόφια.

Σύμφωνα με την ανάλυση, ένας από τους λόγους για τη ραγδαία ανάπτυξη της ρωσικής προπαγάνδας στη χώρα είναι η ανάπτυξη του δικτύου των ιστοσελίδων-φερέφωνων που τη διαδίδουν.

«Το 2022, η ρωσική προπαγάνδα εξαπλώθηκε δυναμικά στον βουλγαρικό διαδικτυακό χώρο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το 2021, μέχρι το τέλος του 2022, αυξήθηκε σχεδόν 20 φορές. Η προπαγάνδα μάλιστα αυξήθηκε σε δύο περιόδους – στην αρχή και στο τέλος του έτους», αναφέρει η ανάλυση.

«Στην αρχή του έτους, δημιουργήθηκε ένα μικρό δίκτυο συσσωρευτών, το οποίο ενίσχυσε τη ρωσική άποψη. Μέχρι το τέλος του έτους, μετατράπηκε σε μια πανίσχυρη μηχανή από ιστοσελίδες φερέφωνα (εντοπίστηκαν 370 ιστοσελίδες), η οποία αύξησε τη διάδοση κάθε μηνύματος κατά περίπου 400 φορές.

Οι ιστότοποι της μηχανής πιθανώς λειτουργούν μέσω της πλατφόρμας Share4Pay, η οποία πληρώνει τους χρήστες για να μοιράζονται στα κοινωνικά δίκτυα έτοιμες πληροφορίες από αυτούς τους ιστότοπους», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στις αρχές του 2022, η κορυφαία κατάταξη των ιστότοπων περιλαμβάνει φορείς συγκέντρωσης ειδήσεων και πραγματικά μέσα ενημέρωσης. Στο τέλος του έτους, οι ιστότοποι των μέσων ενημέρωσης έπεσαν από την πρώτη δεκάδα, πράγμα που σημαίνει ότι το 2022 επικρατεί η διανομή από μηχανήματα.

Οι συγγραφείς αναφέρουν επίσης εξαιρετικά υψηλή δραστηριότητα στο Facebook καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Η μελέτη μέτρησε 25.692 δημοσιεύσεις σε ομάδες και 19.987 σε σελίδες, με τις δημοσιεύσεις να συγκεντρώνουν περισσότερες από 7,6 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις.

«Οι σελίδες που δεν παρουσιάζονται ως ενημερωτικές, αλλά ως εμπορικές ή ψυχαγωγικές μοιράζονται προπαγάνδα και έτσι συναντούν ευρύτερο ενδιαφέρον», αναφέρεται στην ανάλυση.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, μέρος της παραπληροφόρησης δεν έχει πιάσει τόπο, για παράδειγμα, η πίστη στη δύναμη των ρωσικών όπλων μειώνεται και η αποδοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μειωθεί κατά τρεις φορές.

«Άλλα αφηγήματα, ωστόσο, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο δημόσιο αίσθημα – για παράδειγμα, ότι η Βουλγαρία καταλαμβάνει την πλευρά της Ουκρανίας επειδή οι Βούλγαροι κυβερνήτες εξαρτώνται από τους ευρωατλαντικούς εταίρους (και όχι επειδή η Ουκρανία είναι η χώρα που δέχθηκε την επίθεση)- ο ισχυρισμός ότι η Δύση έσυρε τη Ρωσία στον πόλεμο- ότι η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία παρασύρει τη Βουλγαρία στον πόλεμο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Πηγή EURACTIV.bg / Krassen Nikolov  μέσω Eurctiv.gr
Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

«Οι δυνάμεις μας συντρίβουν τους Ρώσους εισβολείς»: Για σαρωτική επικράτηση των Ουκρανικών στρατευμάτων μιλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: