Στη Μόσχα το αεροπλάνο του Πριγκόζιν: Άγνωσται οι βουλαί του Κρεμλίνου για τον στασιαστή * Έρχεται το τέλος του Πούτιν, λένε οι Ουκρανοί [videos]

FILE PHOTO: Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν μετά την συμφωνία για τερματισμό της ανταρσίας αποχωρεί από την ρωσική πόλη Ροστόφ ον Ντον. Screenshot via YouTube@DW/




Μετά την ματαίωση της ανταρσίας της Wagner και την υπό άγνωστους όρους – αν υπάρχουν – παράδοση του αρχηγού της Γεβγκένι Πριγκόζιν στις δυνάμεις του δικτάτορα της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, εύλογα είναι τα ερώτημα για το μέλλον του άλλοτε “σεφ του Πούτιν” και νυν πρωταγωνιστή του σκανδάλου στο ρωσικό χάους…

Ο Πριγκόζιν μετά την συμφωνία με τον Πούτιν, με διαμεσολαβητή τον Λουκασένκο, τελικά χθες έφτασε στην λευκορωσική πρωτεύουσα Μινσκ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εγκαταστάθηκε σε ξενοδοχείο χωρίς παράθυρα – για την αποτροπή ενδεχόμενης απόπειρας αυτοκτονίας του…

Βέβαια, χθες, ο Λουκασένκο, είπε πως ο Πριγκόζιν έφτασε αεροπορικώς στο Μινσκ κατόπιν “εγγυήσεων ασφαλείας” που έδωσε για τον αρχηγό των μισθοφόρων ο ο Πούτιν… Τί ακριβώς σημαίνει αυτό κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν πιστεύει επίσης ότι είναι υποχρεωμένο το Κρεμλίνο να τις τηρήσει.

Έτσι, η τύχη του Πριγκόζιν, την ώρα που ο μισθοφορικός στρατός του αφοπλίζεται και ο βαρύς οπλισμός περνά στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, είναι ασαφής αλλά σίγουρα δυσμενώς προδιαγεγραμμένη. Κι αυτό υπογραμμίζει την ήττα του καθώς υπ’ αριθμόν ένα στόχος του ήταν ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου καθώς και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ στους οποίους παραδίδεται η Wagner…

  • Σήμερα έγινε γνωστό ότι στοιχεία της Flightradar φάνηκε να δείχνουν ότι το αεροσκάφος του Πριγκόζιν έφυγε από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας αργά χθες το βράδυ σε διαδρομή πτήσης προς τη Μόσχα, πυροδοτώντας εικασίες ότι ο επικεφαλής της Wagner κατευθύνεται τώρα για κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ένα Embraer Legacy 600 business jet με αριθμό ουράς RA-02795, ένα τζετ που πιστεύεται ότι ανήκει στον αρχηγό Wagner, αναχώρησε από την αεροπορική βάση Machulishchy κοντά στο Μινσκ και στη συνέχεια προσγειώθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα.

 

Μιλώντας σε κορυφαίους βουλευτές στο Μινσκ, ο Λουκασένκο είπε χθες ότι στη διάρκεια της ανταρσίας είχε διαμηνύσει στον Πριγκόζιν ότι θα τον «στρίμωχναν σαν ζωύφιο» εάν προσπαθούσε να επιτεθεί στη Μόσχα και τον προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο δεν θα εκπληρώσει ποτέ το αίτημά του να εκδιώξει τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον αρχηγό το γενικό επιτελείο, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Ισχυρίστηκε ότι μίλησε στον Ρώσο πρόεδρο ζητώντας του να μην δολοφονήσει τον Πριγκόζιν και τον παρότρυνε να διαπραγματευτεί ένα ειρηνικό τέλος της εξέγερσης.

  • «Συνειδητοποίησα ότι λήφθηκε μια σκληρή απόφαση – να καταστραφούν [Πρίγκοζιν καιWagner]», είπε ο Λουκασένκο.

«Πρότεινα στον Πούτιν να μην βιαστεί. Ας μιλήσουμε με τον Πριγκόζιν, με τους διοικητές του», πρόσθεσε.

Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι ο Πριγκόζιν δεν απαντούσε στις κλήσεις του Πούτιν, έτσι δημιούργησαν τρία κανάλια επικοινωνίας με το Ροστόφ – την ρωσική πόλη που είχαν καταλάβει οι στασιαστές – για να διαπραγματευτούν με την Wagner.

Μέσα σε μια ώρα από την πρώτη του κλήση με τον Πούτιν, είπε ο Λουκασένκο, μπόρεσε να συνδεθεί με τον Πριγκόζιν, ο οποίος  αμέσως και ακουγόταν ενθουσιασμένος με την ευκαιρία να διαπραγματευτεί.

Οι συνομιλίες ήταν αρχικά φλογερές, με την πρώτη μισή ώρα που πέρασε ο αρχηγός Βάγκνερ δίνοντας μια σειρά από όρκους μέσω τηλεφώνου.

Αφού ησύχασαν τα πράγματα, είπε ο Λουκασένκο, κατάφερε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της απόπειρας πραξικοπήματος προσφέροντας στον Πριγκόζιν και στα στρατεύματά του ασυλία με αντάλλαγμα ο ηγέτης της Wagneer να συμφωνήσει να αυτοεξοριστεί στη Λευκορωσία.

Έτσι κι αλλιώς η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση Πούτιν άρχισε, λένε οι Ουκρανοί

Η σειρά των εκπληκτικών γεγονότων των τελευταίων ημερών αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή μέχρι στιγμής για την εξουσία του Πούτιν εν μέσω του 16μηνου πολέμου στην Ουκρανία, και δημοσίως ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε την απειλή χθες  Τρίτη λέγοντας ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος.

Το δράμα για τα σύνορα στη Ρωσία έχει εμπεδώσει την άποψη στο Κίεβο ότι η περίοδος του Πούτιν ως προέδρου της Ρωσίας πλησιάζει στο τέλος της.

«Νομίζω ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει», δήλωσε ο Andriy Yermak, ο στενός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι .

Σε μια ενημέρωση στο Κίεβο, έδειξε πίσω στο έτος που η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία, προσαρτώντας τη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Αυτό που είδε η Ουκρανία από το 2014 έχει γίνει εμφανές σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Yermak.

“[η Ρωσία] είναι μια τρομοκρατική χώρα της οποίας ο αρχηγός είναι ένα ανεπαρκές άτομο που έχει χάσει τη σύνδεση με την πραγματικότητα. Ο κόσμος πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο να έχει οποιοδήποτε είδος σοβαρής σχέσης με αυτή τη χώρα.”

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο BBC  στο Κίεβο υποστήριξαν όλοι ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν μπορεί να ξεπεράσει μια καταστροφική απώλεια της εξουσίας.

Ξεκίνησε, είπαν, με την καταστροφική απόφασή του να πραγματοποιήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Η ανταρσία της Wagner και η καταγγελία από τον  Πριγκόζιν για τον χειρισμό του πολέμου, είπαν, έχουν αφαιρέσει ό,τι είχε απομείνει από τις πιθανότητες του Πούτιν να συνεχίσει.

«Το καθεστώς Πούτιν», επέμεινε ένας από αυτούς, «δεν μπορεί να σωθεί».

Χωρίς αμφιβολία, ο Πούτιν αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή πρόκληση για την εξουσία του από τότε που έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος το 2000.

Οι Ουκρανοί λένε πως ο Πριγκόζιν ίσως είναι η κορυφή του παγόβουνου της δυσαρέσκειας προς τον Πούτιν από τις ελιτ της Μόσχας. Πολλοί άλλοι είναι πολύ πιο υψηλόβαθμοι απ’ αυτόν λέει ο Ολέξι Ντανίλοβ, , γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Ο Ντανίλοβ είπε ότι περιλαμβάνουν δυνάμεις ασφαλείας, αξιωματούχους και εκπροσώπους των ολιγαρχών της Ρωσίας, οι οποίοι πιστεύουν ότι η απόφαση του Πούτιν να εξαπολύσει πλήρη εισβολή στην Ουκρανία ήταν μια προσωπική καταστροφή για αυτούς καθώς και μια απειλή για τη Ρωσία.

Μάλιστα, ο Ντανίλοβ είπε πως οι υπηρεσίες του γνωρίζουν πολύ καλά τί εξυφαίνεται στη Μόσχα:

«Δεν κάνω εικασίες», επέμεινε. «Ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, γνωρίζουμε τη ζωή τους».

Ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ, ένας άλλος στενός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, συμφώνησε ότι υπάρχουν «πολλές ομάδες ανθρώπων που θέλουν να πάρουν την εξουσία στη Ρωσία».

Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος, που μίλησε υπό την προϋπόθεση ότι δεν κατονομαζόταν, προχώρησε παραπέρα, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα αναγκαστεί να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον Αρχηγό του Επιτελείου Στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, ίσως ως απάντηση σε μια άλλη στρατιωτική οπισθοδρόμηση ή ήττα.

Η απόλυση των δύο ανδρών ήταν βασική απαίτηση του Πριγκόζιν  και των στασιαστών της Wagner.

«Ο Πριγκόζιν θα πάρει αυτό που ήθελε», προέβλεψε ο αξιωματούχος. “Η πολιτική του ζωή δεν έχει τελειώσει. Δεν θα μείνει εξόριστος στη Λευκορωσία”.

Με πληροφορίες από The Daily Mail/ BBC

 

Η Wagner είναι μόνο η βιτρίνα: Γεμάτη πληρωμένους δολοφόνους η Ουκρανία – Στην πρώτη γραμμή δεκάδες ιδιωτικοί στρατοί από τη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: