Τραγική ειρωνεία: Σε δημοπρασία η τελευταία χειρόγραφη επιστολή επιβάτη του Τιτανικού: [videos]

FILE PHOTO: Πρόσφατη αποτύπωση του ναυαγίου του Τιτανικού. Screenshot via BBC video, Atlantic Productions, Magellan Ltd




Η χειρόγραφη επιστολή ενός από τους λίγους Νοτιοαμερικανούς επί του Τιτανικού, που γράφτηκε λίγες μέρες πριν τη βύθισή του στις 15 Απριλίου 1912, θα δημοπρατηθεί στο Μοντεβιδέο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο διοργανωτής οίκος Zorrilla Subastas.

Η αποστολή από τον Ουρουγουανό Ramon Artagaveytia Gomez (1840-1912) προς τον αδελφό του Adolfo, με ημερομηνία 11 Απριλίου 1912, στάλθηκε από το Queenstown της Ιρλανδίας, κατά τη διάρκεια της τελευταίας στάσης του πλοίου πριν ξεκινήσει να διασχίζει το Βόρειο Ατλαντικό. Θα διατεθεί προς πώληση στην αρχική τιμή των 12.000 δολαρίων (περίπου 11.000 ευρώ).

“Όλα είναι νέα και πλούσια”

Γράφει ο 71χρονος αγροτοβιομήχανος επιβάτης πρώτης θέσης, περιγράφοντας το πολυτελές πλοίο. «Όλα είναι νέα και πλούσια», προσθέτει, θαυμάζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών στο πλοίο.

Ο Τιτανικός, ο οποίος επρόκειτο ναταξιδέψει από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας, στη Νέα Υόρκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, για το παρθενικό του ταξίδι, ναυάγησε μετά από πρόσκρουση σε παγόβουνο, προκαλώντας το θάνατο σχεδόν 1.500 επιβατών και μελών του πληρώματος στους 2.224 επιβαίνοντες, μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες καταστροφές του 20ού αιώνα. Το ναυάγιο βρέθηκε το 1985 650 χιλιόμετρα μακριά από τις καναδικές ακτές σε διεθνή ύδατα του Ατλαντικού Ωκεανού.

Συναρπάζει ακόμα και σήμερα. Για να το θαυμάσουν από βάθος 4.000 μέτρων, ένας Αμερικανός, ένας Γάλλος, ένας Βρετανός και δύο Πακιστανο-Βρετανοί βούτηξαν την Κυριακή σε ένα υποβρύχιο το οποίο παρέμεινε αιχμάλωτο την Τετάρτη και για το οποίο έχουν αναπτυχθεί σημαντικοί ερευνητικοί πόροι.

Κατάλογος θαλάσσιων πωλήσεων

Η αποστολή, δύο φύλλων των τριών χειρόγραφων σελίδων, ιδιοκτησία των απογόνων του Adolfo Artagaveytia Gomez, είναι γραμμένη στο επιστολόχαρτο της βρετανικής ναυτιλιακής εταιρείας White Star Line, ιδιοκτήτριας του Τιτανικού. Συνοδεύεται από μια καρτ ποστάλ στην οποία βλέπουμε έναν κομψό άνδρα με μπαστούνι και καπέλο, και με την αφιέρωση: «Μια στοργική ανάμνηση στον αδερφό μου τον Αδόλφο. Ραμόν».

Η αξία εκτιμάται μεταξύ 15.000 και 25.000 δολαρίων (περίπου 13.700 και 22.900 ευρώ), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκιγιέρμο Γκονζάλες, υπεύθυνος του καταλόγου αυτής της πώληση και θα πραγματοποιηθεί στο Μοντεβιδέο στις 30 Ιουνίου.

Περίπου είκοσι κομμάτια (κιάλια και ναυτικό μπουφάν ειδικότερα) από το γερμανικό θωρηκτό Admiral Graf Spee, που  βυθίστηκε από τον πλοίαρχό του στις 17 Δεκεμβρίου 1939 μετά τη μάχη του Ρίο ντε λα Πλάτα σε μιά μάχη με  πολεμικά πλοία από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Ναζιστική Γερμανία στα ανοικτά των ακτών της Ουρουγουάης, θα διατεθεί κυρίως προς πώληση.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Κλεοπάτρα Σελήνη Β’: Η συναρπαστική ιστορία της κόρης τής Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου που έγινε βασίλισσα της Μαυριτανίας και έγραψε ιστορία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: