Ο Πάφου Τυχικός μαζί με τον Μόρφου …βγήκαν Φιλορώσοι, πονοκέφαλος για τον Αρχιεπίσκοπο!!! Επίσης απαγορεύει την ταφή αλλοθρήσκων στα κοιμητήρια

FILE PHOTO: Ο Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Τυχικός ευχήθηκε Ανάσταση στην Κύπρο, μιλώντας στους πιστούς στην θρησκευτική τελετή της Μεγάλης Παρασκευής. Φωτογραφία Pafos Press




Πονοκέφαλο προκαλεί στην Εκκλησία της Κύπρου η πληροφορία που φέρει τον νέο Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό να έχει δώσει οδηγίες σε κληρικούς να μην θάβουν στα κοιμητήρια μουσουλμάνους και άλλους αλλόθρησκους, αναφέρει σε κείμενο της η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”.

Η πολιτική της Εκκλησίας επί του θέματος ήταν μεν να μην τελείται νεκρώσιμος ακολουθία από ιερέα αλλά αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται σε τέτοιες περιπτώσεις και για ανθρωπιστικούς λόγους, επέτρεπε την ταφή σε κοιμητήρια. Σημειώνεται, πως κάποιοι αλλοδαποί που αποβιώνουν στην Κύπρο, δεν έχουν καν συγγενείς ώστε να μεριμνήσουν για την ταφή τους.

Ένα άλλο πρόβλημα που απασχόλησε ήδη και θα απασχολήσει ξανά στις 13 Ιουλίου την Ιερά Σύνοδο είναι το θέμα του αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή στο οποίο φαίνεται να προκύπτει κάποια περιπλοκή αλλά και το θέμα της άρσης του αφορισμού του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», στη δεύτερη περίπτωση θα θεωρηθεί ικανοποιητική εξήγηση και θα αρθεί ο αφορισμός, αν ο θεολόγος εμφανιστεί ενώπιον της Συνόδου και δηλώσει ότι η επιστολή που παρέλαβαν οι Συνοδικοί ανήκει όντως σε αυτόν και ότι υιοθετεί το περιεχόμενό της.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», κάποιοι Συνοδικοί στάθηκαν στο ότι η επιστολή δεν φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Πιτσιλλίδη, οπόταν σε κάποιο στάδιο, μετά την άρση του αφορισμού, θα ήταν δυνατό να δηλώσει ότι η επιστολή δεν τον εκφράζει.

Πάντως, κάποιοι στο χώρο πέραν της επίσημης Εκκλησίας θεωρούν πως το ζήτημα της υπογραφής αποτελούσε πρόφαση και ότι ο πραγματικός λόγος μη λήψης απόφασης ήταν επειδή το περιεχόμενο κρίθηκε διφορούμενο σε κάποια σημεία της επιστολής.

Πιο δύσκολη μπορεί να αποδειχθεί η περίπτωση του Παγκράτιου Μερακλή και εκτιμάται πως όλα θα εξαρτηθούν από την εισήγηση του οικείου Μητροπολίτη που είναι ο Μόρφου Νεόφυτος.

Σημειώνεται, πως σε αντίθεση με την επιστολή του Ανδρέα Πιτσιλλίδη που ήταν εκτεταμένη, η επιστολή του αρχιμανδρίτη ήταν λιτή πέραν του δέοντος, αφού σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Συνόδου, περιοριζόταν στο να καταγράψει απλώς «Ζητώ άρση της αργίας μου» ή εν πάση περιπτώσει κάτι ανάλογο και πάντως με περιορισμένο αριθμό λέξεων.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Μητροπολίτης Μόρφου είχε υποδείξει στον Παγκράτιο να αποταθεί σε όποιον πνευματικό επιθυμούσε και να τον ενημερώσει για όσα συνέβησαν στο παρελθόν, ζητώντας από αυτόν (τον πνευματικό) να «γνωματεύσει» κατά πόσον ο αρχιμανδρίτης μπορεί να λειτουργεί. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Το άλλο θέμα το οποίο θεωρείται μεν λυμένο αλλά εξακολουθεί να απασχολεί μέλη της Συνόδου αφορά το ουκρανικό, αν και αυτοί που απέμειναν να μην μνημονεύουν τον Ουκρανίας Επιφάνιο είναι οι Μητροπολίτες Πάφου, Μόρφου και Κύκκου.

Ο τελευταίος με δεδομένο το γεγονός ότι θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο (στο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου) θεωρείται ότι υλοποιεί και εμπράκτως την στροφή του στο θέμα αλλά και το θέμα της συλλειτουργίας με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο.

Ο Κύκκου Νικηφόρος, ο οποίος ήταν έντονος στο ουκρανικό, πρόσφατα ήγειρε το θέμα ώστε να αποφασίσει τελεσίδικα η Ιερά Σύνοδος και μετά την απόφαση να κληθούν όλοι να πειθαρχήσουν.

  • Κάτι τρέχει στην Πάφο

Στο θέμα του ουκρανικού, ούτε ο Μόρφου Νεόφυτος φέρεται διατεθειμένος να αλλάξει στάση ούτε και ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός.

Μάλιστα με τον τελευταίο φαίνεται πως προέκυψαν και άλλα ζητήματα μετά την εκλογή του, αφού διαρρέουν πληροφορίες ότι έχει σκληρύνει τη στάση του σε διάφορα επίπεδα που αρχίζουν από τον τρόπο χειρισμού υπαλλήλων της Μητρόπολης μέχρι και στις επαφές του με τον «έξω κόσμο», ακόμη και με κάποιους που τον είχαν στηρίξει προεκλογικά.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», δεν δέχεται επισκέψεις εκτός και αν αυτές είναι προγραμματισμένες και μάλιστα μεταξύ των ωρών 10πμ-12 το μεσημέρι και νοουμένου ότι οι επισκέπτες δηλώσουν τον σκοπό της επίσκεψης και το θέμα που θέλουν να εγείρουν.

Εξάλλου, στην προσπάθεια του να ελέγξει την Μητρόπολη, φέρεται να πήρε τα κλειδιά της κύριας εισόδου από τους υπαλλήλους, κάτι το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις και ερωτηματικά.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Φιλελεύθερος”

Μετά τις βουλευτικές εκλογές η πρώτη επαφή για το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: