Ο Murat Yetkin προσπαθεί να “εισέλθει” στο μυαλό του Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας: Και αν ο …”φίλος” του ο Μπάιντεν τον κοροϊδεύει και δεν του δώσει τα F-16;

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan and members of the Presidential Cabinet paid a visit to Anıtkabir and laid a wreath at Atatürk’s Mausoleum. Photo via Turkish Presidency




Του MURAT YETKIN, YetkinReport

Ύστερα από την επανεκλογή του, οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), καθώς και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ εκτός της Ουγγαρίας, φαίνονται ότι πιέζουν όλο και περισσότερο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Erdoğan) να εγκρίνει άμεσα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. […]

Πολυμερείς πιέσεις και η πρώτη συνεδρίαση του Τουρκικού ΣΕΑ

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Erdoğan συγκάλεσε το πρώτο Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της νέας θητείας του στις 8 Ιουνίου.

Δυτικοί διπλωμάτες στην Άγκυρα παρακολουθούσαν για να δουν αν η συνεδρίαση θα οδηγούσε σε μια «θετική» απόφαση για τη Σουηδία.

Η πίεση δεν ήταν μόνο σε επίσημο επίπεδο. Ήδη από τις 28 Μαΐου, δυτικοί διπλωμάτες έθεταν το ίδιο ερώτημα με τα ίδια σχεδόν λόγια στις επαφές τους σε δεξαμενές σκέψης, πανεπιστήμια και μέσα ενημέρωσης: Η Τουρκία επρόκειτο να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, σωστά;

Διαφορετικά, θα ήταν πολύ αργά για να την επικυρώσει κατά τη διάρκεια της Συνόδου- τότε η Σουηδία δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στη σύνοδο του Βίλνιους ως μέλος.

Αυτή ήταν μια πολύ αδέξια πρωτοβουλία δημόσιας διπλωματίας εκ πρώτης όψεως. Η αντίληψη που επιζητούταν να δημιουργηθεί ήταν ότι η Τουρκία και ο Τούρκος Πρόεδρος Erdoğan θα άνοιγαν ούτως ή άλλως την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, αλλά ότι έπρεπε να το κάνουν εκ των προτέρων.

Η Σουηδία δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Υπήρξε αναφορά στον αγώνα κατά του PKK «στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», στη Συρία, στην κινητικότητα περί Ρωσίας-Ουκρανίας, στο Κόσοβο, στην προσέγγιση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, ακόμη και στις συγκρούσεις στο Σουδάν, αλλά όχι στη Σουηδία.

Αυτές τις ημέρες, όχι μόνο οι Erdoğan και ο Χακάν Φιντάν (Fidan), αλλά και ο Γιασάρ Γκιουλέρ (Yaşar Güler), ο Τούρκος υπουργός Άμυνας (ΥΠΑΜ), είναι πιθανό να δεχτούν περισσότερα τηλεφωνήματα. 

  • Αν δε δοθεί, είναι το τέλος του κόσμου;

Εάν η Τουρκία δεν έδινε στη Σουηδία την έγκριση του ΝΑΤΟ πριν από το Βίλνιους, θα σήμαινε αυτό το τέλος του κόσμου, το τέλος του ΝΑΤΟ ή το τέλος της αθέτησης των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας; Θα θεωρηθεί ότι η Τουρκία τάχθηκε με το μέρος της Ρωσίας επειδή δεν άνοιξε την πόρτα στη Σουηδία, παρόλο που είναι μέλος του ΝΑΤΟ; 

Τέτοιοι ισχυρισμοί είχαν ήδη απαξιωθεί με την έγκριση από την Τουρκία της ένταξης της Φινλανδίας, η οποία είχε υποβάλει αίτηση μαζί με τη Σουηδία. Την ίδια ημέρα που ο Erdoğan συναντήθηκε με τον Γενς Στόλτενμπεργκ (Stoltenberg), ένα τουρκικό τάγμα καταδρομέων ταξίδευε στο Κοσσυφοπέδιο σε αποστολή του ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στα Βαλκάνια.

Όχι, αν η Τουρκία αρνηθεί την ένταξη της Σουηδίας πριν ή κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, ούτε του ΝΑΤΟ, ούτε της ένταξης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

  • Παζάρι για τα F-16: Μπορεί να κολλήσει στη Γερουσία

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τις απαντήσεις μου σε ερωτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση: Σε ό,τι με αφορά, είναι αδύνατον ο Erdoğan να χορηγήσει στη Σουηδία την ιδιότητα του μέλους πριν από το Βίλνιους, όσο η Σουηδία δεν αποφασίζει πραγματικά να προβεί σε απελάσεις που θα είναι ένα προηγούμενο και για άλλα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Τουλάχιστον αυτό έχει υποσχεθεί μέχρι στιγμής ο Erdoğan και η ομάδα του. Ομοίως, δεν περιμένω ο Erdoğan να πει κάτι νέο για το θέμα αυτό μέχρι να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Biden στο Βίλνιους.

Ο Biden και ο Blinken φαίνεται ότι έκαναν τη σύνδεση μεταξύ της πώλησης των F-16 και της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφότου ο Erdoğan κέρδισε τις εκλογές, σύνδεση την οποία προηγουμένως είχαν αρνηθεί.

Το πρόβλημα είναι ότι μπορούν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Κογκρέσου μόνο μέχρι ενός ορισμένου σημείου – δηλαδή, δεν έχουν πλήρη διαπραγματευτική δύναμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη Σουηδία και τα F-16, κατά τη συνάντηση Fidan-Blinken συζητήθηκε και η προσέγγιση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας- ο χρόνος θα δείξει αν θα έχει αντίκτυπο στο Κογκρέσο.

Στην Άγκυρα όμως συζητείται, για παράδειγμα, το εξής σενάριο: Ο Biden θα πει στον Erdoğan «OK, πουλάμε F-16 Vipers», ο Erdoğan θα δώσει την έγκρισή του στη Σουηδία, αλλά στη συνέχεια ο Biden, που στηρίζεται στο ελληνικό λόμπι στις εκλογές του Νοεμβρίου 2024, θα πει «Συγγνώμη, κόλλησε στη Γερουσία, αλλά η φιλία μου παραμένει». Μπορείτε να φανταστείτε την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο Erdoğan; 

  • Η ιδιότητα του μέλους στη Σουηδία και ο ρωσικός παράγοντας

Υπάρχει και αυτό: Με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – μαζί με τη Νορβηγία, η οποία ήταν ήδη μέλος – το πρόβλημα της υπεροχής του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας στη βόρεια πλευρά και στο μέτωπο της Βαλτικής δεν είναι πλέον οξύ.

Ομοίως, η αμερικανική βάση που ιδρύθηκε στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προβλέπει την ταχεία αποστολή νατοϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής εναντίον της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από ξηράς, μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, χωρίς να χρειάζεται να κολλήσουν στα Στενά λόγω της Συνθήκης του Montreux.

(Σε αντίθεση με όλες τις θεωρίες συνωμοσίας, η Τουρκία συνέβαλε στον σχεδιασμό και την ίδρυση αυτής της βάσης λόγω της απαίτησης ομοφωνίας στο ΝΑΤΟ).

Οι εξελίξεις αυτές δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Το Κοσσυφοπέδιο είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Ούτε έχει αλλάξει τη θέση της ως γέφυρα διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, για παράδειγμα συνεχίζοντας να διαδραματίζει βασικό ρόλο στη συμφωνία για τα σιτηρά.

Αντίθετα, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει γίνει μια πολιτική επίδειξη δύναμης για τις ΗΠΑ και την ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Είναι θεμιτό για την Τουρκία να συμμετάσχει σε αυτή την επίδειξη δύναμης και -μαζί με την Ουγγαρία- να περιμένει την εκπλήρωση των δικών της απαιτήσεων ασφαλείας, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας το συντομότερο δυνατό. 

Επιπλέον, είναι δουλειά της σουηδικής κυβέρνησης να εξηγεί στην εσωτερική κοινή της γνώμη τις αποφάσεις της για την επίλυση των προβλημάτων της εξωτερικής της πολιτικής, και δεν είναι δουλειά κανενός άλλου [sic].

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα yetkin report, άρθρο ανάλυσης του Murat Yetkin – Τίτλος: «Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. πιέζουν τον Erdoğan να προσφέρει στη Σουηδία άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ»

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κουβαλούν εποίκους, ξεπουλούν περιουσίες Ελλήνων: Δυο παράλληλοι σχεδιασμοί της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Ισραηλινοί και Ρώσοι οι επενδυτές!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: