Ο Ερντογάν δεν πήγε τελικά στη Μολδαβία: Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνομίλησε με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετέχει στις εργασίες της 2ης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που πραγματοποιούνται στο Κισινάου της Μολδαβίας. Στο στιγμιότυπο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Το νήμα της προώθησης της πρότασης για ενεργότερη εμπλοκή της ένωσης στο Κυπριακό, από εκεί που το άφησαν στις τελευταίες δια ζώσης συναντήσεις τους, έπιασαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Μαύρου στο κανάλι Omega.

Η ευκαιρία δόθηκε κατά τη δεύτερη σύνοδος κορυφής της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μολδαβία, παρουσία των ηγετών 27 κρατών μελών, των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και τρίτων χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο φακός, καταγράφει συνομιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη με το γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, και τους προέδρους ευρωπαϊκής επιτροπής και ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Και οι τέσσερις, είχαν συνομιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επανεκλογή του, θέτοντας και το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με τον τούρκο πρόεδρο.

Σε παρέμβασή του, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα ενέργεια/συνδεσιμότητα, αφού υπέδειξε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι διασυνοριακές ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τόνισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, η διατήρηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, παραμένει ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε και όχι μόνο».

Σε μια άλλη εξέλιξη, την Κύπρο έφερε ως παράδειγμα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στις ανησυχίες της Μολδαβίας αν μπορεί να καταστεί κράτος μέλος, όντας χώρα με υπό κατοχή από τη Ρωσία εδάφη.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική, κ. Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι «υπάρχουν πρόεδροι (στη Σύνοδο), ο πρόεδρος ενός κράτους μέλους, που έγινε κράτος μέλος, που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της εδαφικό πρόβλημα, όπως είναι η περίπτωση της Κύπρου».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σνόμπαρε τελικώς τη Σύνοδο στην οποία είχε προσκληθεί, επιλέγοντας να μην εκπροσωπηθεί η Τουρκία σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Ζητείται επείγουσα παρέμβαση για τον Κενάν Αγιάς στο παρά πέντε της έκδοσής του στη Γερμανία: Δεν του επιτρέπουν εξέταση από γιατρό της επιλογής του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: