Ο αφελής Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα …αισιοδοξεί: Εξακολουθεί να διατηρεί ελπίδες ότι η Σουηδία θα είναι μέρος του ΝΑΤΟ μέχρι τον Ιούλιο…

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ με τη σύζυγό του, κάνει διακοπές στην Τουρκία. Φωτογραφία Jeff Flake, @JeffFlake




Το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC σε ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διατηρούν ελπίδες ότι η Σουηδία θα είναι μέρος του ΝΑΤΟ μέχρι τον Ιούλιο, παρά τις ανησυχίες της Τουρκίας, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ (Jeffry Flake).

«Ελπίζουμε ότι η Σουηδία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ σύντομα», είπε ο κ. Flake, στον Dan Murphy του CNBC την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι η Σουηδία έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια.

Επεσήμανε ότι αναμένει ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέχρι τη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την Τετάρτη τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για επικύρωση της προσπάθειας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν συγκληθεί η αμυντική συμμαχία για τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου.

Αξιωματούχοι από τη Σουηδία, την Τουρκία, τη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ είχαν σενεδρίασαν στην Άγκυρα με την ελπίδα να αμβλύνουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

«Η Σουηδία έχει προσδοκίες. Δεν σημαίνει ότι θα συμμορφωθούμε με αυτές», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu. «Για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες, πρώτα απ’ όλα η Σουηδία πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί», είπε ο Ερντογάν.

«Προφανώς, η σχέση μας βασίζεται στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι θα συνεχίσει να είναι έτσι», είπε ο Flake για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την ασφάλεια και την εμπορική συνεργασία και των δύο μερών.

«Στην εμπορική πλευρά, [έχουμε] ένα υγιές εμπορικό ισοζύγιο, περίπου 33 δισεκατομμυρίων από πέρυσι. Αυτό αυξάνεται κάθε χρόνο», είπε.

Ο Τούρκος ηγέτης έχει επικρίνει στο παρελθόν τον Flake για επίσκεψη στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο για την προεδρία, τον οποίο κέρδισε ο Ερντογάν στις πρόσφατες εκλογές.

Ο Αμερικανός πρέσβης την Παρασκευή χαρακτήρισε τη σχέση του με τον Ερντογάν σε καλό επίπεδο. Και πρόσθεσε: «Μερικές φορές είναι μια απαιτητική σχέση. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά έχουμε καλή σχέση σε θέματα ασφάλειας και εμπορίου και στις ανθρώπινες σχέσεις με την Τουρκία».

ΠΗΓΗ: Τηλεοπτικό δίκτυο CNBC – U.S. still expects Sweden’s NATO ascension by July despite Turkey tensions, U.S. ambassador says

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα κάνει περίεργες δηλώσεις και προκαλεί: Ύμνος για δήθεν τουρκική …βοήθεια στην Ουκρανία, ο Φλέικ ζητά να πάρει τα F-16 ο Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: