Μετά τις εκλογές, να επιστρέψουμε επιτέλους στην κανονικότητα: Το οριστικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έρθει μόνο μέσω του ΠΑΣΟΚ…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλάει σε κόσμο κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νίκαια, Πειραιάς Τετάρτη 31 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ANDREA BONETTI




Του ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ*

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου ήταν εκκωφαντικό. Πρώτη φορά στην μεταπολίτευση (και μετά απ’ αυτή) είδαμε τέτοια διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα. Ο ελληνικός λαός έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις, ίσως για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολύ καιρό.

Όμως, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η κανονικότητα που τόσο πολύ όλοι αναζητούν, δεν έχει έρθει ακόμη. Το τέλος της μεταπολίτευσης ήρθε με την πτώση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου (ΓΑΠ).

Η χώρα μπήκε σε μια δίνη ύφεσης, φτώχειας κι απώλειας εθνικού πλούτου. Μέσα σε λίγα χρόνια η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, πράγμα πρωτοφανές για χώρα εκτός εμπόλεμης κατάστασης.

Η δεκαετής κρίση που ακολούθησε δεν ήταν μόνο οικονομική. Οι Έλληνες χάσαμε, με δική μας ευθύνη προφανώς, την εθνική μας αξιοπρέπεια. Χρόνια σκοτεινά στα οποία κυριάρχησε ο λαϊκισμός, οι ιστορίες συνωμοσίας κι ο ανορθολογισμός.

  • Το πολιτικό σύστημα της χώρας παραλίγο να διαλυθεί και το 2015 παραλίγο να βιώσουμε την απόλυτη εθνική καταστροφή. Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ μας έσπρωχναν στο χείλος του γκρεμού. Είτε σκόπιμα είτε από άγνοια, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Το παρόν κείμενο δεν ψάχνει να βρει ούτε φυσικά να αποδώσει ποινικές ευθύνες.

Αυτά τα έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή που υπόσχονταν φυλακίσεις και διαγραφή χρεών… Την ευθύνη την έχουμε εμείς οι πολίτες που με την ψήφο μας δώσαμε δύναμη και εξουσία σε ανθρώπους του περιθωρίου, αποκομμένους από την πραγματικότητα και την κοινή λογική.

Όπως είπαμε λοιπόν, κάποιοι μας έσπρωχναν στο γκρεμό κι εμείς προχωρούσαμε στα τυφλά. Στις εκλογές του 2019 για πρώτη φορά βάλαμε πλάτη. Με την Χρυσή Αυγή τελειώσαμε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντιπολίτευση. Η πορεία προς τον γκρεμό μπορεί να σταμάτησε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποφύγαμε τον κίνδυνο.

Στις εκλογές του Μαΐου, έγινε ακόμα ένα βήμα, γυρίσαμε το κεφάλι μας και είδαμε, συνειδητοποιήσαμε ποιοι ήταν εκείνοι που για μια δεκαετία μας χτυπούσαν στοργικά στην πλάτη και μας οδηγούσαν στην καταστροφή. Οι επόμενες εκλογές θα κρίνουν αν εκτός από το κεφάλι, γυρίσουμε και το σώμα μας, και αλλάξουμε πορεία οριστικά. Η ευθύνη ανήκει και πάλι στους πολίτες.

Από τον οικονομικό παραλογισμό μέχρι την εθνική ανευθυνότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ έβλαψε πολύ την χώρα και δυστυχώς, τίποτα απολύτως δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στην νοοτροπία του.

Λίγο πριν τις εκλογές βγαίνει στην επιφάνεια ο πραγματικός τους εαυτός. Προμηνύουν κατακρεούργηση των επιχειρήσεων με «ειδικό φόρο 20%» και θεωρούν «μεσαία τάξη όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 5.000€». Υπόσχονται «Πρέσπες του Αιγαίου» και δυσφημούν την χώρα διεθνώς υιοθετώντας καθημερινά την προπαγάνδα του καθεστώτος Ερντογάν.

Ακόμα και τώρα που όλα έχουν βγει στο φως, δηλώνουν πως «είχαν δίκιο στην υπόθεση της νεκρής Μαρίας» και πως η Ελλάδα «πνίγει γυναίκες και παιδιά στο Αιγαίο».

  • Να μιλήσουμε και για τις σεισμογραφικές έρευνες; Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, αυτές «θα σταματήσουν και δεν θα βγουν νέες άδειες». Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, αυτές είναι πρόσφατες δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού τους που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού…

Το βάρος της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ και της επιστροφής στην κανονικότητα δεν πέφτει μόνο στην Νέα Δημοκρατία που όπως φαίνεται θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Το οριστικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έρθει μόνο μέσω του ΠΑΣΟΚ. Το πάλαι ποτέ κόμμα εξουσίας, έχει μπροστά του έναν μήνα για να πείσει τους πολίτες που έφυγαν από αυτό το 2012, πως έκαναν ένα τεράστιο λάθος.

Πώς ο αντισυστημισμός και η ριζοσπαστικοποίηση δεν οδηγεί πουθενά αλλού πέρα από την οικονομική κι εθνική καταστροφή. Πώς η χώρα θα προοδεύσει και θα μπει επιτέλους στον 21ο αιώνα μόνο όταν αποκτήσει υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση που ασκεί σοβαρή κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση στα οικονομικά και ταυτόχρονα βάζει πλάτη πάντα όταν πρόκειται για τα εθνικά.

Η κανονικότητα στην χώρα θα επιστρέψει όταν οι αγορές πάψουν να ανησυχούν για το εκλογικό αποτέλεσμα κι όταν αυτοί που επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία πάψουν να παρακαλούν για αλλαγή της κυβέρνησης, πολύ απλά γιατί το μέτωπο στα εθνικά θα είναι εννιαίο.

Τα πράγματα στις επόμενες εκλογές είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Η χώρα έχει μία τεράστια ευκαιρία μπροστά της. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του!

Μανώλης Γιανναράκης είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Τον απασχολούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς ασφάλειας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι θεωρητικοί του κατευνασμού, στην Ελλάδα και την Κύπρο, θα συνεχίσουν να  εφευρίσκουν… επιχειρήματα: Νεο-οθωμανισμός και εγχώριες νεο-φαντασιώσεις…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: