Μάστιγα για την Κυπριακή Δημοκρατία η παράνομη αγορά καυσίμων από το ψευδοκράτος: Θα δημοσιεύονται τα ονόματα όσων εμπορεύονται βενζίνη και πετρέλαιο

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου με Κύπριους απόδημους στο Λονδίνο. Φωτογραφία Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, @cyMECI




Αύριο εξαγγέλλονται αυστηρότεροι έλεγχοι και δημοσιοποίηση ονομάτων όσων εμπορεύονται καύσιμα από τα κατεχόμενα. Αυτό ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου

Ερωτηθείς για τις αυριανές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των πρατηριούχων σε σχέση με την αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα , ο κύριος Παπαναστασίου δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες των πρατηριούχων έχουν καταγραφεί.

Σημείωσε ότι στη βάση του κανονισμού της πράσινης γραμμής δεν απαγορεύεται κάποιος να προμηθεύεται καύσιμα από τα κατεχόμενα. Απαγορεύεται όμως και είναι παράνομη η εμπορία καυσίμων, δήλωσε ο κύριος Παπαναστασίου, ο οποίος απεκάλυψε ότι ορισμένοι όχι μόνο μεταφέρουν καύσιμα με μπιτόνια αλλά έχουν και κρυμμένες δεξαμενές τις οποίες χρησιμοποιούν.

Παράλληλα ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε πως το Υπουργείο Ενέργειας κατέληξε με τις δύο Τεχνικές Επιτροπές πού συμφωνήθηκαν με το Ισραήλ.

Οι δύο επιτροπές αφορούν, η μία τα θέματα ηλεκτρικής διασύνδεσης και η δεύτερη τα θέματα φυσικού αερίου.Οι οδηγίες προς τις επιτροπές είναι αυτές να λειτουργήσουν με ταχείς ρυθμούς , δήλωσε ο κύριος Παπαναστασίου.

  • Στους δρόμους οι πρατηριούχοι: «Θέλουμε αποζημίωση»

Πορεία διαμαρτυρίας με βυτιοφόρα θα πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη, 27 Ιουνίου, οι πρατηριούχοι, οι επιχειρήσεις των οποίων καταστρέφονται, όπως σημειώνουν, εξαιτίας της ροής προς τα κατεχόμενα για προμήθεια καυσίμων.

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο Εκπρόσωπος των πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι αρχικά θα κατευθυνθούν στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και αργότερα θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη διαμαρτυρία, η οποία θα αρχίζει στις 11:00 το πρωί, θα μαζευτούν βυτιοφόρα από όλη την Κύπρο, όπως είπε.

«Δεν τα έχουμε με τον κόσμο. Θέλουμε αποζημίωση και βοήθεια από την Κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να το αντέξουμε άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Λευκωσία και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για λαθρεμπόριο αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό από συναδέλφους.

«Μέχρι και εργολάβοι παίρνουν προσφορές από το δημόσιο και βάζουν καύσιμα από τα κατεχόμενα», τόνισε.

  • Πρόκληση η απόφαση κατάργησης μείωσης φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, λέει η ΠΕΟ

Πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία αποτελεί, σύμφωνα με την ΠΕΟ, η απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και «στέλνει το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τις πραγματικότητες της κοινωνίας και αδιαφορεί για την επιβίωση των εργαζομένων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ευάλωτων ομάδων, που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να συρρικνώνεται καθημερινά».

Σε μια περίοδο που η κοινωνία και οι εργαζόμενοι έχουν γονατίσει από την ακρίβεια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η ΠΕΟ, «ο τερματισμός της επιδότησης στον ηλεκτρισμό και η επαναφορά του αυξημένου συντελεστή στα πετρελαιοειδή θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στις τιμές οι οποίες σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στα επιτόκια και το αυξημένο κόστος στέγασης θα πιέσουν περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας».

Η ΠΕΟ αναφέρει ότι γίνεται δέκτης της απόγνωσης των εργαζομένων που αναμένουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έχοντας υπόψιν τις κλιματικές συνθήκες της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου.

Προσθέτει ότι «αποτελούν αδήριτη κοινωνική ανάγκη η χρονική επέκταση των μέτρων, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων στήριξης των χαμηλο-μεσαίων νοικοκυριών απέναντι στο συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας και στο αυξημένο κόστος δανεισμού καθώς και η εφαρμογή ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής».

Τέλος, η ΠΕΟ καλεί την Κυβέρνηση να απαντήσει εάν προτεραιότητα της είναι «η υποταγή και η συμμόρφωση στις εντολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή η αποφασιστική στήριξη της κοινωνίας και η αντιμετώπιση της ακρίβειας την ώρα που τα δημόσια ταμεία γεμίζουν με υπερκέρδη από τα αυξημένα έσοδα από το ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης».

Ο κατοχικός ηγέτης “προσγείωσε” ξανά τον ΟΗΕ, το Προεδρικό και τους οπαδούς της “όποιας λύσης”: Απαιτεί αναγνώριση του ψευδοκράτους πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: