Λάδι στη φωτιά: Σουηδικό δικαστήριο ενέκρινε το κάψιμο του κορανιού μπροστά σε τέμενος* Οργή στην Τουρκία

Στιγμιότυπο από βίντεο @ WION Νews via Tube




Οι σουηδικές αρχές ενέκριναν σήμερα διαδήλωση που περιελάμβανε το κάψιμο του Κορανίου έξω από τζαμί στο κέντρο της Στοκχόλμης, σε μια απόφαση που ρίχνει λάδι στη φωτιά στην προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και προκαλεί ήδη οργή στην Τουρκία.

Μάλιστα η αδειοδότηση της εν λόγω διαδήλωσης συμπίπτει με τη μουσουλμανική γιορτή του Eid-al-Adha, μια από τις πιο σημαντικές στο ισλαμικό ημερολόγιο.

Η απόφαση να επιτραπεί η διαμαρτυρία ελήφθη σύμφωνα με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, δήλωσε η σουηδική αστυνομία, προσθέτοντας ότι η διαδήλωση δεν ενέχει άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια.

Το πράσινο φως σε αυτή την εμπρηστική διαμαρτυρία προκάλεσε ήδη αντιδράσεις στην Τουρκία που δεν έχει ακόμη άρει το βέτο για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Χακάν Φιντάν: Αθλια ενέργεια

 «Καταδικάζω την άθλια ενέργεια στη Σουηδία κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα του Eid-al-Adha. Είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται αυτές οι αντι-ισλαμικές ενέργειες με το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης.

 

Το να κλείνεις τα μάτια σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις σε καθιστά συνένοχος», ανέφερε σε δήλωσή του ο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν.

Από την πλευρά του ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε: «Καταδικάζουμε την έγκριση των σουηδικών αρχών στην αίτηση για κάψιμο του Κορανίου μπροστά από τέμενος. Καταδικάζουμε έντονα τη στάση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σουηδίας που προστατεύει τα εγκλήματα μίσους. Όπως έχουμε ξαναπεί, οποιαδήποτε ασέβεια προς το Κοράνι είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτές τις καταραμένες πράξεις με τον πιο έντονο τρόπο για όλους τους πολιτικούς και νομικούς λόγους».

Περίπου 200 θεατές είδαν έναν από τους δύο διοργανωτές να σκίζει σελίδες ενός αντιγράφου του Κορανίου και να σκουπίζει τα παπούτσια του με αυτό προτού βάλει μπέικον και βάλει φωτιά στο βιβλίο, ενώ ο άλλος διαδηλωτής μιλούσε σε μεγάφωνο.

Μερικοί από τους παρευρισκόμενους φώναξαν «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά για να διαμαρτυρηθούν για το κάψιμο, και ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία αφού προσπάθησε να πετάξει μια πέτρα.

Ένας υποστηρικτής της διαδήλωσης φώναξε «ας καεί» καθώς το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων έπαιρνε φωτιά.

 

Πάντως μετά την πθυρπόληση, η αστυνομία προσήγγε τον άνδρα που έβαλε φωτιά για αναταραχή εναντίον εθνοτικής ομάδας και για παραβίαση της απαγόρευσης ανάμματος πυρκαγιάς που ισχύει στη Στοκχόλμη από τα μέσα Ιουνίου.

  • Ενώ η σουηδική αστυνομία έχει απορρίψει αρκετές πρόσφατες αιτήσεις για διαδηλώσεις κατά του Κορανίου, τα δικαστήρια έχουν ακυρώσει αυτές τις αποφάσεις, λέγοντας ότι παραβιάζουν την ελευθερία του λόγου.

Ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι δεν θα κάνει εικασίες για το πώς η διαμαρτυρία θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είναι νόμιμο αλλά όχι κατάλληλο», είπε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην αστυνομία να λάβει αποφάσεις για τις καψίματα του Κορανίου.

Ένα από τα δύο άτομα που συμμετείχαν είναι ο Salwan Momika, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη σε εφημερίδα περιέγραψε τον εαυτό του ως Ιρακινό πρόσφυγα που επιδιώκει να απαγορεύσει το Κοράνι.

Οι εκπρόσωποι του τεμένους ήταν απογοητευμένοι από την απόφαση της αστυνομίας να χορηγήσει άδεια για τη διαμαρτυρία στη μουσουλμανική γιορτή του Eid al-Adha, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθυντής του τζαμιού και ιμάμης Μαχμούντ Χάλφι.

«Το τζαμί πρότεινε στην αστυνομία να εκτρέψει τουλάχιστον τη διαδήλωση σε άλλη τοποθεσία, κάτι που είναι δυνατό από το νόμο, αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν», είπε ο Χάλφι σε δήλωση.

Έως και 10.000 επισκέπτες παρευρίσκονται στο τζαμί της Στοκχόλμης για τους εορτασμούς του Eid κάθε χρόνο.

Mε πληροφορίες από CNN, Reuters

Η Σουηδία θέλει ο Ερντογάν όμως εκβιάζει: Eπιθυμία μας η ένταξη στο ΝΑΤΟ έως τον επόμενο μήνα λέει ο πρωθυπουργός Κρίστερσον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: