Και ξαφνικά ο δικτάτορας Λουκασένκο έγινε μέγας διαμεσολαβητής: Έπεσε ο Πούτιν στην ανάγκη του Λευκορώσου υπηρέτη του;

FILE PHOTO: Οι “κολλητοί” πρόεδροι Ρωσίας και Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο EPA, GAVRIIL GRIGOROV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Πριν από σχεδόν τρία χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στάθηκε στο πλευρό του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο την ώρα που είχε την μεγαλύτερη ανάγκη του, υποστηρίζοντας τον μακροβιότερο δικτάτορα της Ευρώπης καθώς βρισκόταν αντιμέτωπος με ένα ογκώδες κύμα αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Τώρα ο Λουκασένκο φαίνεται να ανταποδίδει στον Πούτιν, αν πιστέψουμε αυτά που μας λένε το Κρεμλίνο και η προεδρική υπηρεσία Τύπου της Λευκορωσίας.

Μια γρήγορη ανακεφαλαίωση των γεγονότων της χθεσινής ημέρας:

Μεγάλη κρίση τάραξε τα θεμέλια του ρωσικού κράτους το Σάββατο, καθώς δυνάμεις πιστές στο αφεντικό της μισθοφορικής  Wagner, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν,  βάδισαν προς τη Μόσχα . Στη συνέχεια, συνέβη μια απότομη ανατροπή – ο Πριγκόζιν διέκοψε την προέλασή τους, καθώς ότι οι μισθοφόροι του είχαν φτάσει σε απόσταση 124 μιλίων από την πρωτεύουσα. Εκεί άρχισαν την αντίστροφη πορεία, υποχωρώντας προκειμένου “να μην χυθεί ρωσικό αίμα”.

Σύμφωνα με την προεδρική υπηρεσία Τύπου της Λευκορωσίας, η απόφαση ακολούθησε μια απροσδόκητη παρέμβαση του ίδιου του Λουκασένκο. Η υποτιθέμενη συμφωνία που έγινε με τον Πριγκόζιν προβλέπει ότι το αφεντικό της Wagner θα μεταβεί στη  Λευκορωσία και η  ποινική υπόθεση εναντίον του   θα ακυρωθεί. Τα στρατεύματα της Wagner θα ενσωματωθούν σε επίσημες στρατιωτικές δομές υπογράφοντας συμβάσεις με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αλλά αυτά, αξίζει να τονιστεί, είναι μόνο τα αδρά περιγράμματα της συμφωνίας. Ο Πριγκόζιν — άγνωστο πού βρίσκεται επί του παρόντος — δεν έχει σχολιάσει την υποτιθέμενη συμφωνία. Και ο απολογισμός του Κρεμλίνου και της Λευκορωσίας για τη μεσολάβηση του Λουκασένκο φαίνεται να του προσφέρουν ενίσχυση της αξιοπιστίας του.

Δεν είναι παράξενο να ρωτήσει κανείς: «Γιατί ο Λουκασένκο;» Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε το Σάββατο. «Το γεγονός είναι ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο γνωρίζει προσωπικά τον Πριγκόζιν για μεγάλο χρονικό διάστημα, για περίπου 20 χρόνια. Και ήταν προσωπική του πρόταση, η οποία συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Πούτιν. Είμαστε ευγνώμονες στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας για αυτές τις προσπάθειες».

Αυτές οι προσπάθειες, ισχυρίστηκε ο Πεσκόφ, «κατάφεραν να επιλύσουν αυτήν την κατάσταση χωρίς περαιτέρω απώλειες, χωρίς να αυξήσουν το επίπεδο έντασης».

Ωστόσο, η προφανής μεσολάβηση του Λουκασένκο εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά.

Για αρχή, ο Λουκασένκο θεωρείται ξεκάθαρα ως ο πιο αδύναμος συνεργάτης στη σχέση με τον Πούτιν. Και η Λευκορωσία εξαρτάται από τη Ρωσία για βοήθεια: Στο αποκορύφωμα της αντιπαράθεσης του Λουκασένκο με τους διαδηλωτές, ο Πούτιν έλαβε δάνειο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Και η Λευκορωσία υπήρξε εφαλτήριο για τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, κάτι που απομόνωσε τον Λουκασένκο περαιτέρω από τη Δύση και πυροδότησε νέες κυρώσεις στην οικονομία της χώρας.

Τι θα κερδίσει λοιπόν εδώ ο Λουκασένκο; Φαίνεται δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Πριγκόζιν να μαζεύει πατάτες με ευχαρίστηση στο πλευρό του Λευκορώσου ηγέτη, πρώην αφεντικού φάρμας. Και γιατί ο Πούτιν —ο οποίος μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν ο αξιόπιστος διαιτητής των διαφορών των ελίτ στη Ρωσία— δεν μπόρεσε να κλείσει ο ίδιος αυτή τη συμφωνία; Η ανάθεση στον Λουκασένκο για την επίλυση της κρίσης βλάπτει περαιτέρω την εικόνα του Πούτιν ως αποφασιστικού ηγέτη.

Οι αρχικές λεπτομέρειες που έχουμε, φαίνεται πως δεν συγκροτούν πλήρως το παζλ. Και σε αυτήν την αβεβαιότητα προστίθενται και άλλα ερωτήματα:

Τι θα συμβεί με τη «φίρμα» Wagner; Θα συμμορφωθούν οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν και θα αφεθούν να απορροφηθούν από τον ρωσικό στρατό; Θα συνεχίσουν να έχουν ακόμα πίστη στο αφεντικό τους; Και τι γίνεται με τις δυνάμεις της Wagner που δρουν αλλού στον κόσμο, από την Αφρική έως τη Μέση Ανατολή;

Ο Πριγκόζιν — αν και όταν βγει στην επιφάνεια — μπορεί να μας δώσει κάποιες ενδείξεις.

 

Mε πληροφορίες από CNN

Όταν λύνεις τα σκυλιά του πολέμου, μπορεί να σου ορμήσουν: Ο Πούτιν, ο Πριγκόζιν και τα διδάγματα της Ιστορίας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: