FILE PHOTO: Οι διαδηλωτές σε όλη την Αμερική ζητούν “Δικαιοσύνη για τον Φλόιντ”, με αφορμή την έναρξη της δίκης του δολοφόνου του.. ΕPA, RAIG LASSIG
Η αστυνομία της Μινεάπολης συνέχισε να χρησιμοποιεί υπερβολική βία και να κάνει ρατσιστικές διακρίσεις και μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, σύμφωνα με μια επίσημη έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της πόλης αυτής στις βόρειες ΗΠΑ «χρησιμοποιούν συχνά υπερβολική βία», ακόμη και θανατηφόρα, και «κάνουν διακρίσεις, παρανόμως, σε βάρος των μαύρων και των Αμερινδών», αναφέρει το υπουργείο σε αυτή τη συγκλονιστική έκθεση.
Με τη συμβολή της αστυνομίας και της ηγεσίας της πόλης εφαρμόστηκαν σημαντικές αλλαγές όμως «απομένει ακόμη πολλή δουλειά», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, παρουσιάζοντας τις 28 συστάσεις της κυβέρνησης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Οι τοπικές αρχές και το υπουργείο θα διαπραγματευτούν μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υιοθετηθούν και η εφαρμογή τους θα επιβλέπεται από έναν ομοσπονδιακό δικαστή.
Στις 25 Μαΐου 2020 ένας λευκός αστυνομικός, ο Ντέρεκ Σόβιν, έπνιξε τον 45χρονο Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ, αφού τον κράτησε ακινητοποιημένο γονατισμένος στον λαιμό του επί 9 λεπτά.
Περίπου έναν χρόνο αργότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε επίσημη έρευνα για να διαπιστώσει εάν, πέραν των μεμονωμένων πράξεων, γινόταν συστηματικά χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης σε αυτήν την πόλη των 425.000 κατοίκων.
Επί δύο χρόνια, οι ερευνητές εξέταζαν διάφορα συμβάντα που σημειώθηκαν από το 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2022, μελέτησαν πλάνα από αστυνομικές κάμερες και άκουσαν χιλιάδες μάρτυρες.
«Πολλοί αστυνομικοί κάνουν τη δύσκολη δουλειά τους με επαγγελματισμό, θάρρος και σεβασμό. Ωστόσο, η έρευνά μας συμπέρανε ότι τα συστηματικά προβλήματα κατέστησαν δυνατό αυτό που συνέβη στον Τζορτζ Φλόιντ», γράφουν στην εισαγωγή τους.
Οι αστυνομικοί κάνουν χρήση βίας, χωρίς λόγο, εναντίον διαδηλωτών και δημοσιογράφων ή όταν παρεμβαίνουν σε υποθέσεις όπου εμπλέκονται άνθρωποι με ψυχιατρικά προβλήματα.
Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, United States
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE