Η Ταϊβάν «αγκάθι» στις σχέσεις Πεκίνου – Ουάσιγκτον: Τηλεφωνική επικοινωνία του Κινέζου ΥΠΕΞ με τον Αντονι Μπλίνκεν ενόψει της επίσκεψής του στο Πεκίνο

FILE PHOTO Chinese Foreign Minister Qin Gang EPA/SUO TAKEKUMA / POOL




Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, για τις «νέες δυσκολίες» στις διμερείς σχέσεις και υποστήριξε πως ευθύνεται γι’ αυτές η Ουάσινγκτον.

«Από την αρχή της χρονιάς, οι σινοαμερικανικές σχέσεις αντιμετωπίζουν νέες δυσκολίες και προκλήσεις. Είναι σαφές ποιoς έχει την ευθύνη», δήλωσε ο Τσιν στο συνομιλητή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να μεταβεί το σαββατοκύριακο στην Κίνα, είχαν δηλώσει πριν από μερικές ημέρες αμερικανοί αξιωματουχοι, μια επίσκεψη η οποία είχε αναβληθεί το Φεβρουάριο όταν ένα κινεζικό μπαλόνι -«κατασκοπευτικό», σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, «μετωρολογικών παρατηρήσεων», σύμφωνα με τις κινεζικές- εισήλθε στον αμερικανικό ενάεριο χώρο.

Οι σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον είναι τεταμένες τους τελευταίους μήνες εξαιτίας διαφόρων θεμάτων: της ενίσχυσης των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν, της αντιπαλότητας στις τεχνολογίες ή της μεταχείρισης που επιφυλάσσουν οι κινεζικές αρχές στη μειονότητα των Ουιγούρων στην Κίνα.

«Ο Τσιν Γκανγκ διατύπωσε την επίσημη θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ταϊβάν και άλλες ουσιαστικές ανησυχίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Πεκίνο.

«Υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σεβαστούν (αυτές τις ανησυχίες), να σταματήσουν να αναμιγνύνονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να σταματήσουν, στο όνομα του ανταγωνισμού, να πλήττουν την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά της μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Το Πεκίνο αντιτίθεται έτσι σε οποιαδήποτε επίσημη σχέση ανάμεσα σε ξένες χώρες και τις αρχές της Ταϊβάν και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, περιφρονώντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

«Η Κίνα ελπίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες (…) θα εργασθούν μαζί της ώστε να διαχειρισθούν αποτελεσματικά τις διενέξεις, να προωθήσουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία με τρόπο ώστε να σταθεροποιηθούν οι σινοαμερικανικές σχέσεις και να επανέλθουν στην οδό της υγιούς και κανονικής ανάπτυξης», είπε ο Τσιν Γκανγκ στον Άντονι Μπλίνκεν.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν αυτό το σαββατοκύριακο, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αμερικανού διπλωμάτη στην Κίνα μετά το ταξίδι του προκατόχου του, του Μάικ Πομπέο, τον Οκτώβριο του 2018.

Tι λέει ο Μπλίνκεν

Οπως μεταδίδει το AFP o αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε σήμερα πως συζήτησε με τον κινέζο ομόλογό του Τσιν Γκανγκ, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, «τις προσπάθειες για να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ των δύο χωρών.

«Συνομίλησα απόψε τηλεφωνικά με τον κρατικό σύμβουλο και υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τσιν Γκανγκ. Συζητήσαμε τρέχουσες προσπάθειες για να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά και διμερή και παγκόσμια ζητήματα», έγραψε στο Twitter ο Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή στην Κίνα.

Ο αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το να διατηρηθούν ανοικτές γραμμές επικοινωνίας για να γίνεται με υπεύθυνο τρόπο η διαχείριση των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πεκίνο ώστε να αποφεύγονται εσφαλμένοι υπολογισμοί και συγκρούσεις και έθιξε μια σειρά διμερών και παγκόσμιων ζητημάτων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν επίσης «δήλωσε ξεκάθαρα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις διπλωματικές δεσμεύσεις τους για να θέτουν ζητήματα που δημιουργούν ανησυχία, καθώς και για να αναδεικνύουν δυνητικούς τομείς συνεργασίας», πρόσθεσε ο Μίλερ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να μεταβεί το ερχόμενο σαββατοκύριακο στην Κίνα, μια επίσκεψη η οποία είχε αναβληθεί το Φεβρουάριο μετά την είσοδο ενός κινεζικού μπαλονιού στον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσαν την Παρασκευή αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να φθάσει στο Πεκίνο στις 18 Ιουνίου. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αμερικανού διπλωμάτη στην Κίνα μετά το ταξίδι που έκανε εκεί τον Οκτώβριο του 2018 ο προκάτοχός του Μάικ Πομπέο, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν.

Η επίσκεψη αυτή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πεκίνο, Κίνα / Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Τα 110 εκατομμύρια έφθασαν οι ξεριζωμένοι παγκοσμίως: Επιδείνωση μετά το Σουδάν, Αφγανιστάν και την εισβολή στην Ουκρανία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: