Το 005 απαθανατίζεται σε βίντεο των Αμερικανών οι οποίοι ανακοινώνουν ότι έχει περάσει απ’ όλα τα πτητικά τεστ. Πηγή: Lockheed Martin
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL
Το επόμενο F-16 Viper που θα εξέλθει από το υπόστεγο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας θα «φορά» το software παραγωγής, όπως λέγεται από τους τεχνικούς που έχουν εστιάσει στο εθνικής σημασίας πρόγραμμα αναβάθμισης της ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού στόλου.
Τι σημαίνει αυτό;
Όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές το software παραγωγής εδώ και μέρες έχει φτάσει στην Ελλάδα. Και συγκεκριμένα στην Τανάγρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση των F-16 στο επίπεδο Viper.
Μάλιστα για να «κατέβει» το λογισμικό αυτό απαιτήθηκαν αρκετές ημέρες καθώς και κώδικες ασφαλείας που είχαν στα χέρια τους μόνο οι Αμερικανοί της κατασκευάστριας εταιρείας.
Μέσα στο software παραγωγής υπάρχει το πλήρως ολοκληρωμένο πρόγραμμα της «Οχιάς» με οποιαδήποτε αλλαγή έχει γίνει στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών κι έχει περάσει ήδη από το στάδιο των εξουθενωτικών δοκιμών στην αεροπορική βάση του Έντουαρντ.
Πάντως επειδή η ΕΑΒ έχει αποδώσει ήδη στην 343 Μοίρα «Αστέρι» F-16 Viper με το λογισμικό της κατασκευάστριας εταιρείας στις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βιομηχανίας, θα πρέπει πλέον η τελειοποιημένη μορφή του προγράμματος να μεταγγιστεί και σε εκείνα που βρίσκονται στην Κρήτη.
Πηγές μας, μάς λένε ότι πρόκειται για κάτι απλό και το μόνο που θ’ απαιτηθεί είναι η αποστολή τεχνικού κλιμακίου από την ΕΑΒ στη Σούδα ώστε να γίνει η ηλεκτρονική «μετάγγιση».
Μάλιστα όπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές στην Hellasjournal, εκείνο το οποίο έχει φανεί είναι η άσκηση πίεσης ώστε να ολοκληρωθεί με τον προβλεπόμενο τρόπο και αυτό το βήμα της αναβάθμισης, το πολύ ως τα μέσα Ιουλίου.
Και όλα αυτά συμβαίνουν και καταγράφονται από τη γείτονα ενώ αυτή προσπαθεί με διπλωματικές κινήσεις να κάμψει τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να καταφέρει να πάρει κι εκείνη F-16 Viper.
Το «005 tiger» αποκαλύπτεται…
Την ίδια στιγμή στην αεροπορική βάση του Έντουαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώθηκαν όλες οι πτητικές δοκιμές στο πρωτότυπο αεροσκάφος που έστειλε η πολεμική αεροπορία στην Αμερική ώστε να εκκινήσει το πρόγραμμα Viper για την Ελλάδα.
Ήταν 19 Ιανουαρίου του 2021, όταν το «005 tiger» απογειώνονταν από τον διάδρομο της Τανάγρας με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λίγες ώρες αργότερα στον ίδιο διάδρομο τροχοδρομούσαν τα πρώτα Rafale F3R βαμμένα με τα ελληνικά διακριτικά.
Η μέρα εκείνη θεωρήθηκε ορόσημο για την πολεμική αεροπορία και η αλλαγή σελίδας σε μια νέα που ήδη την έχει φέρει σε μια εκ των ισχυρότερων χωρών στη Γηραιά Ήπειρο καθώς και στην ελίτ των αεροποριών ανά τον κόσμο.
Το γεγονός ότι όλα τα flight test ολοκληρώθηκαν στο Έντουαρντ της Αμερικής, στέλνει το «005 tiger» πίσω στο Φορντ Γουορθ του Τέξας και στο εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin.
Congratulations to the 416 FLTS's FMS Test Team for wrapping up their #test campaign on the F-16 Greece Upgrade Program for the Hellenic Air Force.
Their test mission is symbolic of our Nation's commitment to our allies around the world. #aviation @HQ_AFMC @aircombatcmd pic.twitter.com/YEeVsuCc0E
— Edwards Air Force Base (@EdwardsAFB) June 16, 2023
Πηγές μας στην πολεμική αεροπορία και την ΕΑΒ σημειώνουν ότι κοντοζυγώνει ο καιρός που το πρωτότυπο F-16 Viper θα επιστρέψει στον γνώριμο ουρανό του Αρχιπελάγους, γεμάτο βεβαίως με όλα εκείνα τα υπερσύγχρονα συστήματα που βοηθούν σημαντικά τον ιπτάμενο.
Και μπορεί στο κάθετο ουραίο το 005 να φέρει το διακριτικό των Aegean Tiger της 335 Μοίρας του Αράξου, όμως αφού προσγειωθεί αρχικά στην ΕΑΒ, στη συνέχεια ο τελικός προορισμός και η νέα του «φωλιά» θα είναι στην 343 Μοίρα «Αστέρι» στη Σούδα.
Έως και τώρα που τα τελικά τεστ ολοκληρώθηκαν, όλες οι παρατηρήσεις για το αεροσκάφος κινούνται με θετικό πρόσημο. Μετά από 2,5 χρόνια το αεροσκάφος προετοιμάζεται από τους Αμερικανούς για το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής.
Στόχος η εκπαίδευση και τα νέα όπλα
Στην Κρήτη και την 343 Μοίρα «Αστέρι» εκείνο που μένει ως το επιστέγασμα των έως τώρα πτήσεων με τα F-16 Viper είναι ότι με τη νέα πλατφόρμα εστιάζει πολύ εύκολα ο κάθε αεροπόρος στον δικτυοκεντρικό έλεγχο.
Δεν είναι υπερβολή όπως σημειώνεται ότι τα υφιστάμενα οκτώ Viper είναι ικανά να λειτουργήσουν ως mini εναέριο στρατηγείο συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών. Η επιμονή του αεροπορικού επιτελείου είναι να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση και εκμετάλλευση των συγκεκριμένων δυνατοτήτων που απορρέουν από τα δεδομένα της αναβάθμισης που έχει γίνει.
Ωστόσο παράλληλα δεν έχει σταματήσει η άσκηση πίεσης με κάθε τρόπο και μέσο για την αποδέσμευση νέων όπλων για τις αναβαθμισμένες ελληνικές «Οχιές».
Το πρώτο βήμα έχει γίνει με τα γαλλικά αεροσκάφη, που εκεί ότι έχει ζητήσει η πολεμική αεροπορία το έχει στην φαρέτρα της. Και το δεύτερο βήμα αφορά τόσο τα F-16 αλλά και τα μελλοντικά F-35.
Τα ισχυρά όπλα μακρού πλήγματος, πέραν του οπτικού ορίζοντα, είναι αυτά που θέλει να προστεθούν στην οπλική φαρέτρα το αεροπορικό επιτελείο. Ως κύριος στόχος έχει τεθεί καιρό τώρα ο πύραυλος AMRAAM 120D αλλά και πύραυλοι αέρος εδάφους για κρούση από αποστάσεις.
Στο αεροπορικό επιτελείο δεν έχουν ξεχάσει και τα ισραηλινά όπλα τα οποία ίσως απασχολήσουν πρώτα στον κατάλογο αμέσως μετά τις εκλογές.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE