Διασωθέντες μετανάστες και πρόσφυγες από το ναυάγιο της Πύλου, περιμένουν στο λιμάνι της Καλαμάτας την επιβίβασή τους σε λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα, Καλαμάτα, Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Αντιδρώντας στην τραγική είδηση πως σχεδόν 80 άνθρωποι που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη την Τρίτη έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, ενώ εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται ακόμη στη θάλασσα, η Adriana Tidona, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη μετανάστευση, έσπευσε να κατηγορήσει τη χώρα μας.
Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η Διεθνής Αμνηστία γίνεται και εισαγγελέας και δικαστής!!! Η κ. Tidona δήλωσε:
“Πρόκειται για μια τραγωδία αδιανόητων διαστάσεων, πολύ περισσότερο επειδή μπορούσε να είχε αποφευχθεί εξολοκλήρου. Απαιτούμε μια άμεση, διεξοδική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για το τι συνέβη και προκάλεσε αυτή την καταστροφή, καθώς και την παροχή βοήθειας και υποστήριξης στους επιζώντες.
Τόσα πολλά ερωτήματα απαιτούν απαντήσεις. Γιατί δεν ξεκίνησε πολύ νωρίτερα μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης; Τι προκάλεσε την ανατροπή του πλοίου; Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους, οι επιζώντες και οι οικογένειές τους αξίζουν διαφάνεια, αλήθεια και δικαιοσύνη.
“Καθώς ο κόσμος περιμένει από τους επιζώντες αυτής της τραγωδίας να έχουν την ευκαιρία να αφηγηθούν τις εμπειρίες τους, η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί βαθύτατα για την έλλειψη σαφήνειας στην εκδοχή των ελληνικών αρχών για το περιστατικό.
” Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ανέφερε ότι μη προσδιοριζόμενοι άνθρωποι στο σκάφος “αρνήθηκαν” τη βοήθεια της Ελλάδας και επιθυμούσαν να συνεχίσουν για την Ιταλία. Υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι στο σκάφος και δεν είναι δυνατόν να ερωτήθηκαν όλοι για τις επιθυμίες τους. Η ελληνική κυβέρνηση είχε συγκεκριμένες ευθύνες απέναντι σε κάθε επιβάτη του σκάφους, το οποίο βρισκόταν σαφώς σε κίνδυνο.
“Αν και απαιτείται επειγόντως έρευνα για να διευκρινιστούν οι συνθήκες του περιστατικού, η τραγωδία αυτή είναι η τελευταία σε μια μακρά αλυσίδα ναυαγίων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία θα μπορούσαν να αποφευχθούν εξολοκλήρου. Σήμερα, οικογένειες θρηνούν αγαπημένα τους πρόσωπα και ακόμη περισσότερες αναζητούν εκείνους που δεν μπορούν να βρουν.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει αυτό το γεγονός, δημιουργώντας ασφαλείς και νόμιμες οδούς για την άφιξη των ανθρώπων στην Ευρώπη. Αυτές είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν τέτοιες συχνά επαναλαμβανόμενες τραγωδίες”».
«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στην απόφασή τους να μην διασώσουν το σκάφος νωρίτερα.
Καλεί επίσης τη Frontex, την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες και αεροφωτογραφίες που συνέλεξε κατά την παρακολούθηση των γεγονότων. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι καθοριστικές για την αναπαράσταση του συμβάντος, καθώς τα αεροσκάφη επιτήρησης τους ανέφεραν ότι εντόπισαν το σκάφος το πρωί της Τρίτης.
Για τους ανθρώπους που επέζησαν από αυτό το τραυματικό γεγονός, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές στην Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι οι επιζώντες και οι πληγείσες οικογένειες έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, φροντίδα και πρόσβαση σε τρόπους επικοινωνίας με τους αγαπημένους τους και δήλωσης των αγνοουμένων. Όλοι οι επιζώντες πρέπει να φιλοξενηθούν σε ένα περιβάλλον που να είναι ασφαλές».
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE