Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βρίσκονται σε εξέλιξη: Αλλά απέχουν πολύ από τον στόχο, η Τουρκία δεν πείθεται…

epa10521904 Swedish Prime Minister Ulf Kristersson (L) and ambassador in the cabinet preparation and chief negotiator in the NATO process, Oscar Stenstrom, hold a press briefing on the NATO process in Stockholm, Sweden 14 March 2023. EPA, Fredrik Sandberg SWEDEN OUT




Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε μεταξύ εκπροσώπων από τη Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και την Άγκυρα στην τουρκική πρωτεύυσα, αναφέρει το Euractiv.

Η συνάντηση έγινε για να βοηθήσει στην προώθηση της διαδικασίας, αλλά η Σουηδία απέχει πολύ από τον στόχο αυτό, σύμφωνα με τον Σουηδό διαπραγματευτή του ΝΑΤΟ, Oscar Stenström.

Ανέφερε ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στον τρόπο συμμόρφωσης της Σουηδίας με την τριμερή συμφωνία με Τουρκία και Φινλανδία. Πιο συγκεκριμένα, συζήτησαν τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Σουηδίας που τέθηκε σε ισχύ (1/6) και το έργο της κατά του PKK, καθώς και τις εξαγωγές όπλων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayip Erdogan) είναι δυσαρεστημένος με το γεγονός ότι η Σουηδία επιτρέπει διαδηλώσεις με σημαίες του PKK, στην οποία ο Stenström απάντησε ότι η Σουηδία έχει εκτεταμένη ελευθερία έκφρασης.

O νεοεκλεγείς τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Σουηδία δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να αποδεχθεί τη σουηδική αίτηση ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

«Η Σουηδία έχει την ίδια νομοθεσία με πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ, όπου η ελευθερία της έκφρασης επιτρέπει διαδηλώσεις», είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson.

Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή σε διαδηλώσεις και η χρήση συμβόλων χρησιμοποιούνται ήδη ως αποδεικτικά στοιχεία στη δίωξη του ύποπτου χρηματοδότη του PKK.

O διαπραγματευτής του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από τη συμμετοχή σε τέτοιες διαδηλώσεις και ως εκ τούτου να πείσει την Τουρκία να απαντήσει θετικά στην αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Λόγω της απροθυμίας της Τουρκίας, ο Stenström δεν ήθελε να κάνει εικασίες για το πότε η Σουηδία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται μόνο η έγκριση του Erdogan αλλά και του τουρκικού κοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ: Euractiv – Swedish NATO negotiations underway but far from goal

Ο Ερντογάν εξανεμίζει τις ελπίδες για άμεση είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Διεμήνυσε ότι η στάση της Τουρκίας για την ένταξη «δεν θα ήταν θετική»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: