Οι 100 ημέρες της νέας Διακυβέρνησης και η έωλη κριτική εναντίον του Προέδρου της Κύπρου: Όπως λέει και ο ποιητής «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης του. Διακρίνονται επίσης, δίπλα του, η Ειρήνη Πική και ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ*

Ο Κυπριακός λαός ανέδειξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές του Φεβρουαρίου 2023 με βάση το προεκλογικό του πρόγραμμα και ανεξάρτητα από την στάση των πολιτικών κομμάτων που είτε στήριξαν την υποψηφιότητά του είτε όχι.

Κοινό σημείο αναφοράς των υποστηρικτών του τότε υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν – και παραμένει – η ελπίδα, η προσμονή και η απαίτηση της  αλλαγής και το χτίσιμο ενός καινούριου οράματος για τη χώρα και το λαό μας.

Είναι παραδεκτόν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης με την εκλογή του στην Προεδρία , κληρονόμησε από τους προκατόχους του σωρεία τεράστιων προβλημάτων και χρόνιων σοβαρών εκκρεμοτήτων, κυριότερα των οποίων είναι :

  1. Η αποτελμάτωση του Κυπριακού προβλήματος και ιδιαίτερα μετά τη διακοπή των συνομιλιών στο Γκρανς Μοντανά από το 2017 και εντεύθεν.
  2. Το μεταναστευτικό και δημογραφικό πρόβλημα το οποίον μέσα από σωρεία λαθών, παραλείψεων και ατυχών χειρισμών δεκαετιών μετεξελίχθηκε σε μείζον εθνικό πρόβλημα που έχει ήδη διαταράξει την κοινωνική συνοχή και ασφάλεια και τείνει να μετατρέψει τους Ε/Κ σε θλιβερή και απειλούμενη μειοψηφία στην ίδια την Πατρίδα τους.
  3. Η υπόσκαψη και κατάρρευση των θεσμών και αξιών που πρέπει να διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία.
  4. Τα ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που επισώρευσαν τόσο η γενικότερη οικονομική κρίση όσο και οι εγκληματικοί και σκανδαλώδεις χειρισμοί σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, την κατάρρευση του Συνεργατισμού και η επακολουθήσασα συρρίκνωση και χρεωκοπία κυρίως της μεσαίας τάξης.
  5. Οι διαιωνιζόμενες και καίριας σημασίας εκκρεμότητες και προκλήσεις  όπως η εγκληματικότητα, η νεανική παραβατικότητα και η προβληματική απονομή της δικαιοσύνης, η δυστοκία στην αναβάθμιση και τον  εκσυγχρονισμό της παιδείας, η απονομή της ΑΤΑ και τα συναφή εργασιακά προβλήματα, η βιωσιμότητα και οι στρεβλώσεις στο ΓΕ.ΣΥ. και άλλα μείζονα θέματα.
  6. Ο εκσυγχρονισμός του Κράτους και της Δημόσιας Υπηρεσίας και η εμπέδωση του Κράτους Δικαίου το οποίο καρκινοβατεί από πολλών χρόνων.

Συνοπτικά,  η προσωπική μου κριτική αξιολόγηση,  με βάση τις εμπειρίες της νέας διακυβέρνησης και υπό το φως του πρόσφατου απολογισμού του Κυβερνητικού Έργου των πρώτων τριών μηνών,  καταγράφεται ως εξής:

  1. Κυπριακό: Είναι αξιοσημείωτοι οι χειρισμοί και οι επαφές που επιχείρησε τόσο ο ΠτΔ όσο και ο ΥΠΕξ με επίκεντρο την ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. και με σκοπό την υποβοήθηση των προσπαθειών του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.

Κρίνω ότι η προσπάθεια εμπλοκής της Ε.Ε. για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος θα συμβάλει και στη συμφιλίωση – συνταύτιση της μορφής της επιδιωκόμενης λύσης με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις υποχρεώσεις της Ένωσης απέναντι σε ένα Κράτος – Μέλος της.

Θεωρώ επίσης ιδιαίτερα θετική την επιμονή του Προέδρου για προάσπιση των εσχάτων ορίων υποχώρησης μας – των κόκκινων γραμμών – η παραβίαση των οποίων θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

  1. Μεταναστευτικό και Δημογραφικό: Η υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του ΠτΔ για σύσταση και λειτουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί ένα αρχικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Βασικό προαπαιτούμενο είναι η ορθή και αποτελεσματική στελέχωση των Υπηρεσιών του Υφυπουργείου  και η χάραξη μιας ολοκληρωμένης και ολιστικής μεταναστευτικής πολιτικής στηριζόμενη στο έργο το οποίο επιτέλεσαν ,  κατά γενική ομολογία , ο τέως Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής και οι συνεργάτες του .

Παραμένει σε εκκρεμότητα το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας του γηγενούς πληθυσμού και της ήδη διαταραχθείσας δημογραφικής ισορροπίας.

  1. Θεσμοί και Αξίες: Απομένει να γίνουν σημαντικά βήματα και πολύς δρόμος να διανυθεί για την επαναφορά και προστασία των Θεσμών και Αξιών στον τόπο μας τα οποία έχουν υποσκαφτεί και τρωθεί για ολόκληρες δεκαετίες.

Επιβάλλεται όπως κατά το προσεχές διάστημα ο ΠτΔ και η νέα Κυβέρνηση αναλάβουν δραστικά μέτρα και επιδείξουν «δείγματα γραφής».

  1. Οικονομία: Απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί για την διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των Κοινωνικών παροχών.

Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση έχει ηθική – τουλάχιστον – υποχρέωση να επαναφέρει το πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη και οι ένοχοι και συνένοχοί τους  να τύχουν παραδειγματικής – και υποδειγματικής – λογοδοσίας και τιμωρίας.

  1. Εγκληματικότητα – νεανική παραβατικότητα – απονομή έγκαιρης δικαιοσύνης : Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες δεν έχουν ακόμα αγγίξει την σωρεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας του Κράτους .Σημειώνονται εν τούτοις τα επιτευχθέντα σημαντικά βήματα.

H κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη θα πρέπει να πιστωθεί με την επιτυχή διαχείριση της Α.Τ.Α. , την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων για διατήρηση της εργατικής ειρήνης και τις αρχικές πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν  στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης .

  1. Ο εκσυγχρονισμός του Κράτους: Η εξυγίανση και ο ορθολογισμός στην Δημόσια Υπηρεσία και η αξιοκρατία στο Δημόσιο και Ημιδημόσιο Τομέα αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την ευρύτερη εξυγίανση του Κράτους ούτως ώστε οι Αρχές και οι Υπηρεσίες του να σέβονται τον πολίτη, να δίνουν λύσεις και να τον υπηρετούν με την δέουσα συναίσθηση της ευθύνης και της αποστολής τους.

Αναμένονται σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή στο πολύ σύντομο μέλλον και η αναμενόμενη απερίσπαστη και αμερόληπτη λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα αποτελέσει μια πρώτη θετική εξέλιξη.

Επιγραμματικά θεωρώ απόλυτα σεβαστή και θεμιτή  την κριτική που ασκήθηκε και ασκείται από τους πολίτες και τα Μ.Μ.Ε. για «τα έργα και τις ημέρες» της νέας διακυβέρνησης σε όλα τα σημαντικά θέματα της δημόσιας ζωής της χώρας μας. Υποστηρίζω όμως παράλληλα ότι είναι πολύ νωρίς για να διατυπώνει κάποιος απόλυτες και ακραίες θέσεις .

Εμφανέστερη απεικόνιση του Κυβερνητικού Έργου και ασφαλέστερες κρίσεις μπορούν να εξαχθούν κατά τους επόμενους λίγους μήνες και με τον αναμενόμενο απολογισμό της πρώτης εξαμηνίας.

Θέλω να πιστεύω ότι η σπουδή που εκδηλώνεται και οι απαιτήσεις που καταγράφονται  για άμεσα αποτελέσματα στο σύντομο διάστημα της ζωής της νέας διακυβέρνησης οφείλεται στη δικαιολογημένη καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών που πηγάζουν από το προεκλογικό πρόγραμμα και τις εξαγγελίες του Νίκου Χριστοδουλίδη και από την ανάγκη η Πατρίδα  μας να γυρίσει οριστικά  σελίδα το συντομότερο δυνατόν .

Και όπως λέει και ο ποιητής «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή….»

*Ανδρέας Μορφίτης
Αντιπρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου
Κυπριακού Κέντρου Μελετών
22/6/2023

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η εικοσαετία των οδοφραγμάτων: Γιατί κατά την τελευταία 20ετία των ΜΟΕ δεν αξιώσαμε την κατάργηση της τεράστιας σημαίας στον Πενταδάκτυλο, που μας προκαλεί μέρα και νύκτα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: