Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης του. Διακρίνονται επίσης, δίπλα του, η Ειρήνη Πική και ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO
Ο Κυπριακός λαός ανέδειξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές του Φεβρουαρίου 2023 με βάση το προεκλογικό του πρόγραμμα και ανεξάρτητα από την στάση των πολιτικών κομμάτων που είτε στήριξαν την υποψηφιότητά του είτε όχι.
Κοινό σημείο αναφοράς των υποστηρικτών του τότε υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν – και παραμένει – η ελπίδα, η προσμονή και η απαίτηση της αλλαγής και το χτίσιμο ενός καινούριου οράματος για τη χώρα και το λαό μας.
Είναι παραδεκτόν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης με την εκλογή του στην Προεδρία , κληρονόμησε από τους προκατόχους του σωρεία τεράστιων προβλημάτων και χρόνιων σοβαρών εκκρεμοτήτων, κυριότερα των οποίων είναι :
Συνοπτικά, η προσωπική μου κριτική αξιολόγηση, με βάση τις εμπειρίες της νέας διακυβέρνησης και υπό το φως του πρόσφατου απολογισμού του Κυβερνητικού Έργου των πρώτων τριών μηνών, καταγράφεται ως εξής:
Κρίνω ότι η προσπάθεια εμπλοκής της Ε.Ε. για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος θα συμβάλει και στη συμφιλίωση – συνταύτιση της μορφής της επιδιωκόμενης λύσης με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις υποχρεώσεις της Ένωσης απέναντι σε ένα Κράτος – Μέλος της.
Θεωρώ επίσης ιδιαίτερα θετική την επιμονή του Προέδρου για προάσπιση των εσχάτων ορίων υποχώρησης μας – των κόκκινων γραμμών – η παραβίαση των οποίων θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.
Βασικό προαπαιτούμενο είναι η ορθή και αποτελεσματική στελέχωση των Υπηρεσιών του Υφυπουργείου και η χάραξη μιας ολοκληρωμένης και ολιστικής μεταναστευτικής πολιτικής στηριζόμενη στο έργο το οποίο επιτέλεσαν , κατά γενική ομολογία , ο τέως Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής και οι συνεργάτες του .
Παραμένει σε εκκρεμότητα το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας του γηγενούς πληθυσμού και της ήδη διαταραχθείσας δημογραφικής ισορροπίας.
Επιβάλλεται όπως κατά το προσεχές διάστημα ο ΠτΔ και η νέα Κυβέρνηση αναλάβουν δραστικά μέτρα και επιδείξουν «δείγματα γραφής».
Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση έχει ηθική – τουλάχιστον – υποχρέωση να επαναφέρει το πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη και οι ένοχοι και συνένοχοί τους να τύχουν παραδειγματικής – και υποδειγματικής – λογοδοσίας και τιμωρίας.
H κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη θα πρέπει να πιστωθεί με την επιτυχή διαχείριση της Α.Τ.Α. , την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων για διατήρηση της εργατικής ειρήνης και τις αρχικές πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης .
Αναμένονται σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή στο πολύ σύντομο μέλλον και η αναμενόμενη απερίσπαστη και αμερόληπτη λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα αποτελέσει μια πρώτη θετική εξέλιξη.
Επιγραμματικά θεωρώ απόλυτα σεβαστή και θεμιτή την κριτική που ασκήθηκε και ασκείται από τους πολίτες και τα Μ.Μ.Ε. για «τα έργα και τις ημέρες» της νέας διακυβέρνησης σε όλα τα σημαντικά θέματα της δημόσιας ζωής της χώρας μας. Υποστηρίζω όμως παράλληλα ότι είναι πολύ νωρίς για να διατυπώνει κάποιος απόλυτες και ακραίες θέσεις .
Εμφανέστερη απεικόνιση του Κυβερνητικού Έργου και ασφαλέστερες κρίσεις μπορούν να εξαχθούν κατά τους επόμενους λίγους μήνες και με τον αναμενόμενο απολογισμό της πρώτης εξαμηνίας.
Θέλω να πιστεύω ότι η σπουδή που εκδηλώνεται και οι απαιτήσεις που καταγράφονται για άμεσα αποτελέσματα στο σύντομο διάστημα της ζωής της νέας διακυβέρνησης οφείλεται στη δικαιολογημένη καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών που πηγάζουν από το προεκλογικό πρόγραμμα και τις εξαγγελίες του Νίκου Χριστοδουλίδη και από την ανάγκη η Πατρίδα μας να γυρίσει οριστικά σελίδα το συντομότερο δυνατόν .
Και όπως λέει και ο ποιητής «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή….»
*Ανδρέας Μορφίτης
Αντιπρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου
Κυπριακού Κέντρου Μελετών
22/6/2023
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE