Φτιάχνουμε ειδική δύναμη βρυκολάκων: Το Κίεβο χλευάζει την προπαγάνδα Πούτιν περί νεκρών Ουκρανών στρατηγών [videos]

FILE PHOTO: Η δημοφιλία του αρχηγού των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είναι τεράστια και το “φάντασμά” του εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεις: Πορτρέτο γκράφιτι του Ζαλούζιν σε κατεστραμμένο κτίριο στο Μπαχμούτ με την επιγραφή “Το Μπαχμούτ αγαπάει την Ουκρανία”. EPA, OLEG PETRASYUK




Το Κρεμλίνο, υποστηριζόμενο από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και προπαγανδιστές, έχει εξαπολύσει μια μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης βάζοντας στο στόχαστρο τον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι και τον αρχηγό της Διεύθυνσης Πληροφοριών, Κιρίλο Μπουντάνοφ.

Και οι δυο τους είναι από τις πλέον δημοφιλείς προσωπικότητες του πολέμου, δίπλα στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελενσκι.

Διάφορες φήμες και δημοσιεύματα υπονοούν ότι είναι είτε νεκροί, είτε σοβαρά τραυματισμένοι ή ακόμα και αποκυήματα της τεχνητής νοημοσύνης… οι όποιες εμφανίσεις τους,  με τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ρίχνει λάδι στη φωτιά στο σκουπιδοτενεκέ της θεωρίας συνωμοσίας μεσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο.

“Ξέρω πού είναι” απάντησε ο Πούτιν όταν ρωτήθηκε κατά πόσον γνωρίζει πού βρίσκεται ο Ζαλούζνι. “Πάντως στο εξωτερικό” πρόσθεσε, ενισχύοντας τις θεωρίες συνωμοσιας που ήδη είχαν κυκλοφορήσει οι “ντουντούκες” του Κρεμλίνου, ότι ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είναι τραυματίας και νοσηλευεται στο Βερολίνο…

Στη συνέχεια, ωστόσο, κρατώντας μια πισινή μπας και γίνει περισσότερο ρεζίλι απ’ όσο είναι, ο Πούτιν, πρόσθεσε: “ίσως και να μην ξέρω”…

Βγάλε συμπέρασμα…

Από πού ξεκίνησαν αυτές οι φήμες;

Ο Ζαλούζνι αναγκάστηκε μην παραστεί σε μια συνάντηση του ΝΑΤΟ στις αρχές Μαΐου λόγω «της δύσκολης επιχειρησιακής κατάστασης στην άμυνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας», όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, τα ρωσικά κρατικά μέσα ανέφεραν ότι ο Ζαλούζνι υπέστη τραύμα στο κεφάλι και πολυάριθμα τραύματα σε επίθεση με πυραύλους, με μια πηγή να λέει στο Sputnik News :

  • «Οι πρώτες βοήθειες παρασχέθηκαν στον Ζαλούζνι στο Μικολάιβ για να σταματήσει η αιμορραγία. Υπέστη κρανιοτομή στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κιέβου».

Παρότι κυκλοφόρησαν διάφορες φωτογραφίες με τον Ζαλούζνι ολοζώντανο δεν κατάφεραν να καταπνίξουν τις φήμες και το Σαββατοκύριακο ο ίδιος ο Πούτιν συμμετείχε στο παραμύθι, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να μην είναι πλέον καν στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε για το πού βρίσκεται ο στρατηγός, είπε: «Το ξέρω. Νομίζω ότι ξέρω. Νομίζω ότι είναι στο εξωτερικό. Αλλά μπορεί να κάνω λάθος».

Όσο για τις φήμες ότι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Μπουντάνοφ σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά, κυκλοφορούν εδώ και εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τότε που εκδηλώθηκε ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο στις 29 Μαΐου.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ακολούθησαν γρήγορα τη θεωρία συνωμοσίας, υποστηρίζοντας ότι τα ουκρανικά μέσα μετέδωσαν τον θάνατο του Μπουντάνοφ.

Και την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής προπαγανδιστής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Σολοβίοφ, ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε κώμα στη Γερμανία.

Οπότε και οι δύο άνδρες είναι σοβαρά τραυματίες σε νοσοκομείο;

Απολύτως όχι, είναι και οι δύο ζωντανοί και καλά, με τους δύο να το επιβεβαιώνουν ήδη χθες Δευτέρα.

Ο Ζαλούζνι φαινόταν σε φόρμα και υγιής χωρίς απολύτως κανένα σημάδι ότι είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι σε ένα βίντεο που τον δείχνει να επιβλέπει τις καλοκαιρινές επιθετικές επιχειρήσεις σε μια άγνωστη τοποθεσία.

Η ημερομηνία εγγραφής του βίντεο – 17 Ιουνίου – είναι καθαρά ορατή δίπλα στο ρολόι στον τοίχο πίσω του.

Εντύπωση έκανε ένα διακοσμητικό στην στολή του Ζαλούζνι, το οποίο απεικονίζει το μωρό Γιόντα (Baby Yoda) από την τηλεοπτική σειρά The Mandalorian, η οποία είναι εμπνευσμένη από τον Πόλεμο των Άστρων (Star Wars).

Ήταν μια παιχνιδιάρικη πινελιά από τον διοικητή με το τραχύ πρόσωπο που είναι γνωστός για το ανεπιτήδευτο χιούμορ του; Ήταν μια προσπάθεια του Κιέβου να στείλει ένα μήνυμα; Ο ουκρανικός στρατός δεν έκανε κάποιο σχόλιο. Ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου παρέπεμψε το Reuters σε βοηθό του Ζαλούζνι ο οποίος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι Ουκρανοί χρήστες του διαδικτύου ασχολήθηκαν με την εικόνα, δημιουργώντας μιμίδια που συνδέονται με τον Γιόντα, που παρά το μικρό του ανάστημα και τη χαδιάρικη εμφάνισή του, αποδεικνύεται απροσδόκητα φοβερός μαχητής.

Πολλά από αυτά περιείχαν την ατάκα της φυλής των πολεμιστών Mandalorian της σειράς: «Αυτός είναι ο τρόπος». Σε ένα εμφανιζόταν ο Γιόντα, φορώντας ένα διακριτικό που απεικόνιζε τον Ζαλούζνι.

 

Τι γίνεται με τον Μπουντάνοφ;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση, οπότε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Kyiv Post αποφάσισε να τον ρωτήσει. Συγκεκριμένα, τον ρώτησε τί πιστεύει  για την περίεργη θεωρία συνωμοσίας ότι είναι νεκρός κι ότι ένα πρόσφατο βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ήταν στην πραγματικότητα προϊον τεχνητής νοημοσύνης ….

Το βιντεο που κυκλοφόρησε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε απόλυτη σιωπή… Άγριο  τρολάρισμα

Η απάντησή του Μπουντάνοφ στις ερωτήσει ήταν:

«Τώρα στην Ουκρανία, δημιουργείται μια ειδική ομάδα αθάνατων διοικητών – ο Βαλέρι Ζαλούζνι, εγώ, ο Στεπάν Μπαντέρα, ο Σιμόν Περιούλα, ο Ιβάν Μαζέρα. Γι’ αυτό οι Ρώσοι και οι προπαγανδιστές τους θα κάνουν πολλή δουλειά σε ένα νευρικό, υστερικό περιβάλλον.

«Η ομάδα των αθανάτων θα έρθει στη μέση της νύχτας και θα μπει στα όνειρα των μέσων Ρώσων που ήθελαν να καταλάβουν την Ουκρανία και θα τους χαρίσουν εφιάλτες».

Σήμερα Τρίτη, ο Μπουντάνοφ εμφανίστηκε επίσης σε κοινή φωτογραφία με τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας στην Ουκρανία, Ματσούντα Κουνινόρι….Είναι προφανές πως πρόκειται για photoshop των Ουκρανών κι ότι εμφανέστατα δεν είναι ο Μπουντάνοφ αλλά μια κούκλα του…. Tροφή για τρέλα στους κύκλους των Ρώσων προπαγανδιστών…

Ωστόσο, ακολούθησε βίντεο με τον Μπουντάνοφ να μιλά και να φαίνεται προφανώς μια χαρά:

 

 

Αντέδρασε η Ρωσία;

Μέχρι στιγμής, όχι.

Τι έκαναν ο Ζαλούζνι και ο Μπουντάνοφ όλο αυτό το διάστημα;

Και οι δύο είναι αρκετά απασχολημένοι με τη συνεχιζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας, ιδιαίτερα ο Ζαλούζνι.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο», είπε ο ίδιος σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Ο Ζαλούζνι σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναπτύξει ένα σύστημα οχυρώσεων με πυκνά ναρκοπέδια και μεγάλο αριθμό εφεδρειών.

Στις τελευταίες εξελίξεις, υπήρξαν συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες από την Ουκρανία και στα τρία επιλεγμένα θέατρα λειτουργίας της, καθώς και δραστηριότητα εκκαθάρισης ναρκών, αλλά δεν αναφέρθηκαν ουσιαστικά εδαφικά κέρδη.

Οκτώ χωριά και επιπλέον 113 τετραγωνικά χιλιόμετρα βρίσκονται τώρα υπό ουκρανικό έλεγχο, ενώ η Ρωσία αύξησε τη δική της επιθετική δραστηριότητα στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ, σύμφωνα με ουκρανούς εκπροσώπους.

 

 

Mε πληροφορίες από KyivPost

Μεγάλη θανατηφόρα έκρηξη σε εργοστάσιο πυρίτιδας 400 χλμ από τη Μόσχα: Σπεύδουν να αποκλείσουν δολιοφθορά οι Ρώσοι…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: