Φεύγουν πριν «τους φύγουν»: 150 παραιτήσεις την ημέρα στην Credit Suisse -Ερωτηματικό το καθεστώς της μετά τη συγχώνευση με UBS

FILE PHOTO A picture showing the logo of Credit Suisse in Bern, Switzerland. EPA, PETER KLAUNZER




Είναι προφανές ότι τα προβλήματα της Credit Suisse, της δεύτερης σε μέγεθος ελβετικής τράπεζας, δεν πρόκειται να λυθούν εξ ολοκλήρου μέσα από έναν αναγκαστικό «γάμο ελεφάντων» με την UBS, το Νο 1 του ελβετικού τραπεζικού κλάδου.

Βέβαια η απόφαση για την τραπεζική συγχώνευση του αιώνα ελήφθη ήδη υπό το βάρος των εξελίξεων, στις 19 Μαρτίου. Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια μορφή θα έχει η νέα τράπεζα-κολοσσός και αν το κομμάτι της Credit Suisse θα διατηρήσει κάποιον βαθμό αυτονομίας. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρχει χώρος για ολόκληρο το προσωπικό της Credit Suisse, ούτε καν για το μεγαλύτερο μέρος του.

Σύμφωνα με το ελβετικό οικονομικό περιοδικό Cash στα μέσα του 2022 η Credit Suisse απασχολούσε 51.410 εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο. Ούτως ή άλλως σχεδίαζε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα περιελάμβανε την κατάργηση έως 5.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων τουλάχιστον 3.200 στη Ζυρίχη. Όλα αυτά πριν καν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, στις 27 Οκτωβρίου 2022. Τώρα πλέον οι αναλυτές αναμένουν μείωση προσωπικού κατά τουλάχιστον 30%.

Επικαλούμενη δύο διαφορετικές μαρτυρίες στελεχών της τράπεζας η ελβετική εφημερίδα Blick υποστηρίζει ότι υποβάλλονται έως και 150 παραιτήσεις την ημέρα (!), ενώ στο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής και στις θυγατρικές των ΗΠΑ, της Ασίας και του Ειρηνικού καταγράφεται σχεδόν μία παραίτηση κάθε 60 λεπτά.

Η Blick υποστηρίζει ότι οι συνεχείς αποχωρήσεις έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην UBS, με τον Ικμπάλ Καν, επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Περιουσίας, να προειδοποιεί ότι «όποιος φύγει τώρα, δεν χρειάζεται να στείλει βιογραφικό στην καινούρια UBS, ποτέ πια». Υπάρχει όμως και άλλη ανάγνωση: επιτελικά στελέχη της UBS, σύμφωνα με την Blick, λένε ότι αυτοί που φεύγουν «δεν είναι και οι κορυφαίοι…», ενώ οι παραιτήσεις μάλλον εξυπηρετούν την UBS, που ίσως δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει η ίδια σε μαζικές απολύσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της τράπεζας στη δημοσιότητα.

Παρέμβαση των συνδικάτων
Σε μία προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο, τα ελβετικά συνδικάτα (SGB) απαιτούν ένα «μορατόριουμ απολύσεων» μέχρι το τέλος του χρόνου στη νέα UBS. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις (όπως η παροχή κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση) με ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών.

Στο μεταξύ, εξεταστική επιτροπή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Ελβετίας καλείται να ασχοληθεί με την «υπόθεση Credit Suisse», διερευνώντας τυχόν ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας, της πολιτικής ηγεσίας (με έμφαση στον ρόλο της υπουργού Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Ζούτερ και του προκατόχου της, Ούλι Μάουρερ) και της εποπτικής αρχής του χρηματοοικονομικού τομέα Finma. Η πρώτη συνεδρίαση αναμένεται την Τρίτη.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της ελβετικής τηλεόρασης (SRF) στη Βέρνη, η επιτροπή θα έχει πρόσβαση ακόμη και σε απόρρητα πρωτόκολλα συνεδριάσεων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης (Bundesrat). Είναι μόλις η πέμπτη φορά στα τελευταία 50 χρόνια που το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Ελβετίας συστήνει εξεταστική επιτροπή με τόσο διευρυμένες αρμοδιότητες.

Με πληροφορίες από dw.com
Ελλάδα Αθήνα 

Η Γερουσία απέτρεψε την χρεοκοπία των ΗΠΑ: Συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του νομοσχεδίου από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: