Εντονο παρασκήνιο για συνομιλία Χριστοδουλίδη- Γκουτέρες: Aνοιχτό το ενδεχόμενο και για κατ ιδίαν συνάντηση στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα

FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Κύπρου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres και την Ursula von der Leyen. ΕPA, OLIVIER HOSLET




Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης Νίκου Χριστοδουλίδη στο Στρασβούργο όλες οι πληροφορίες, που είχαν να κάνουν με το Κυπριακό, συνέκλιναν στο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα περιόριζε τον κύκλο των κινήσεών του μόνο στην ευρωπαϊκή ηγεσία αλλά θα πήγαινε προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στα Ηνωμένα Έθνη.

Μια δεύτερη επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε διάστημα τριών μηνών θα ήταν ό,τι καλύτερο για τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την προσπάθειά του για να πετύχει επανεκκίνηση των προσπαθειών στο Κυπριακό.

Παράλληλα μια επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες θα έδινε εκ νέου απάντηση σ’ όσους επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία του ΠτΔ για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει σε παραγκωνισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Οι χθεσινές πληροφορίες έφεραν τους ΠτΔ και ΓΓ ΟΗΕ να επικοινωνούν τηλεφωνικά, αλλά και για πιθανή συνάντηση στη Γαλλία σε μια εβδομάδα, στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Μακρόν.

Πλην όμως η κυβερνητική πλευρά επέμεινε να κρατά τα χαρτιά της κλειστά. Προφανώς μέχρι κλείσει η επικοινωνία και προκειμένου να αποτραπούν παρασκηνιακές κινήσεις των Τούρκων για μπλοκάρισμα της όποιας ενέργειας του ΓΓ ΟΗΕ με στόχο τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Χθες το πρωί μεταδόθηκε από το ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμενόταν εντός της ημέρας να έχει τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η τηλεφωνική επικοινωνία θα γίνει έπειτα από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως διπλωματικές πηγές είχαν αναφέρει χθες πως η Λευκωσία θα ενημερώσει στο ανώτατο επίπεδο τόσο δια ζώσης, όσο και με τηλεφωνικές επικοινωνίες, τα Ηνωμένα Έθνη για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, και ευρύτερα για τις επαφές που γίνονται για προώθηση της πρότασής του για το Κυπριακό, με στόχο την επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό την αιγίδα των ΗΕ.

Κυβερνητικοί κύκλοι, με τους οποίους επικοινώνησε ο «Φ» τόσο στη διάρκεια της παραμονής του Προέδρου στη Βιέννη όσο και μετά την επιστροφή της αποστολή στην Κύπρο, επέμεναν μέχρι και χθες βράδυ ότι δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η επικοινωνία να πραγματοποιηθεί σε κατοπινό στάδιο.

Σημειώνεται ότι σε μία εβδομάδα, 22-23 Ιουνίου 2023, θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία διεθνής σύνοδο με στόχο την επίτευξη μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής συμφωνίας.

Στη σύνοδο, την οποία συγκάλεσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα συμμετέχουν πέραν από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Από πλευράς κυβέρνησης δεν επιβεβαιώνεται ακόμα η συμμετοχή του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη σύνοδο που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη και τις φιλικές σχέσεις των δύο ανδρών, θεωρείται σίγουρο ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ανταποκριθεί θετικά σε περίπτωση που καλεστεί.

 Επόμενος σταθμός…Βιέννη

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά το Στρασβούργο βρέθηκε στη Βιέννη όπου είχε συναντήσεις με την αυστριακή ηγεσία.

Συνάντηση η οποία συνδέεται άμεσα με τις κινήσεις της Λευκωσίας στο Κυπριακό και κυρίως στο κεφάλαιο ευρωπαϊκή εμπλοκή με «δώρα» προς την Τουρκία.

Η Αυστρία είναι εκ των χωρών που εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις σ’ ό,τι αφορά την Τουρκία.

Πρόθεση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, μεταβαίνοντας στη Βιέννη, ήταν να εξηγήσει προς την αυστριακή κυβέρνηση τους λόγους για τους οποίους η Λευκωσία επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα προς την τουρκική πλευρά και ποιο το όφελος για την ίδια την ΕΕ.

Οπως αναφέρεται στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Αυστριακό Καγκελάριο Κάρλ Νέχαμερ, οι δύο ηγέτες είχαν μια εκτενή συζήτηση για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.

Αντάλλαξαν απόψεις για την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με στόχο την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Συμφώνησαν στη σημασία να αναλάβει η ΕΕ έναν πιο ενεργό ρόλο τόσο στην παρούσα συγκυρία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόλις αυτές επαναρχίσουν» τονίζεται.

Όσον αφορά Ευρωπαϊκά θέματα, αναφέρεται ότι η Αυστρία και η Κύπρος έχουν κοινή θέση για τη σημασία της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης, ώστε η Ένωση να μπορέσει να εκπληρώσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο.

Συμμερίζονται επίσης τη σημασία να διατηρηθεί ψηλά στην ατζέντα το θέμα της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Ταυτόχρονα, συμφώνησαν στη σημασία της εμβάθυνσης των σχέσεων της ΕΕ με τους γείτονές της, ιδίως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με σκοπό την αντιμετώπιση πολλών κοινών προκλήσεων.

Επιπλέον, επιβεβαίωσαν την σθεναρή στήριξή τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και τη σημασία της συνεχιζόμενης υποστήριξης της ΕΕ προς τη χώρα, για όσο διάστημα χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι ως τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ με τα υψηλότερα κατά αναλογία πληθυσμού αιτήματα για άσυλο, συζήτησαν επίσης για την παράνομη μετανάστευση, μια μεγάλη πρόκληση που απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση που θα αντιμετωπίζει τόσο τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών όσο και στις βαθύτερες αιτίες των μεταναστευτικών ροών.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Το νησί της …”αμαρτίας”: Η Kύπρος σημείο εισόδου ισραηλινών εταιρειών κυβερνοασφάλειας και spyware… Αρνητικές αναφορές και στην Ελλάδα

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: