Έγινε η πολυαναμενόμενη συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν στο Λονδίνο: Γενικόλογες δηλώσεις πριν από το τετ α τετ με την επικίνδυνη ατζέντα

US Secretary of State Antony Blinken (R) speaks whilst British Foreign Secretary James Cleverly looks on (2-R) at the first day of the Ukraine Recovery Conference (URC) in London, Britain 21 June 2023. The URC is dedicated to Ukraine’s transformation and was symbolically launched in London in 2017 as the Ukraine Reform Conference. URC 2023 will focus on mobilising international support for Ukraine’s economic and social stabilisation and recovery from the effects of war. EPA/ANDY RAIN / POOL




Η πολυαναμενόμενη – για μία σειρά λόγους– συνάντηση του νέου υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έγινε σήμερα στο Λονδίνο, με την ατζέντα να περιλαμβάνει θέματα όπως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η αμυντική συνεργασία και οι διμερείς δεσμοί.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου, όπου οι δύο ομόλογοι είχαν φτάσει για να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας.

Ο Φιντάν δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση: «Σήμερα, είμαστε εδώ στο Λονδίνο για να δείξουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία». Αν και οι δύο χώρες (Τουρκία-ΗΠΑ) μπορεί να μην έχουν την ίδια θεώρηση για κάθε ζήτημα, ο Τούρκος ΥΕΞ σημείωσε ότι «η μακροχρόνια συμμαχία τους στο ΝΑΤΟ και σε άλλες πλατφόρμες τις αναγκάζει να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί».

Υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δημιούργησαν στρατηγικούς μηχανισμούς Τουρκίας-ΗΠΑ πέρυσι στην ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη, ο Φιντάν είπε ότι στόχος του μηχανισμού είναι να αντιμετωπίσει τα εκκρεμή ζητήματα και να διερευνήσει ευκαιρίες για βαθύτερη συνεργασία.

Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν είπε ότι «είναι χαρά να συναντιέμαι με τον «συνάδελφο πολλών ετών», αναφερόμενος στον Χακάν Φιντάν. Επαίνεσε τις διμερείς σχέσεις, λέγοντας: «Υπάρχουν τόσα πολλά που κάνουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία μαζί στα πιο ουσιαστικά, ζωτικά ζητήματα». Υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντηση στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται η επικείμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία και η αμυντική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, καθώς και οι διμερείς δεσμοί.

«Και προχωράμε μπροστά, για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της οικονομικής συνεργασίας, αλλά η σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι βαθιά και πλούσια», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Ο Πούτιν απειλεί ξανά με τους διηπειρωτικούς πυρηνικούς πυραύλους Sarmat: «Σύντομα θα είναι έτοιμοι»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: