Δεν δουλεύει η «πολιτική του κατευνασμού» της Τουρκίας: Ο Ταγίπ Ερντογάν κοροϊδεύει την Ευρώπη και αυτή του παραχωρεί όλο και περισσότερα “δώρα”…

FILE PHOTO: Islamist President and Justice and Development Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan made a speech at the party’s group meeting at the Grand National Assembly of Turkey. Photo via Turkish Presidency




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ.ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η βασική πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ) για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και η συμμετοχή σε αυτές εκπροσώπου της Ε.Ε.

Η φιλοσοφία του ΠτΔ είναι να περιλάβει το Κυπριακό στις συζητήσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, ώστε να περιληφθεί η επανέναρξη των συνομιλιών στο πακέτο των διευθετήσεων και των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή του ΠτΔ δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Και τούτο επειδή η Τουρκία αρνείται πεισματικά την ανάμειξη της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις.

Τελικά μπορεί η προσπάθεια να έχει και αρνητικό αποτέλεσμα, επειδή η Τουρκία θα επιμένει στην κυριαρχική ισότητα των δύο κρατιδίων για να αποδεχθεί επανέναρξη των συνομιλιών. Και η Ευρώπη θα στρέψει τις πιέσεις προς την πλευρά μας, αφού εμείς πρώτοι ζητούμε την ενεργό συμμετοχή της.

  • Με την κατάληξη αυτή οι συνομιλίες θα αρχίσουν όχι από κει που μείναμε στον Κραν Μοντανά, αλλά από ένα χειρότερο σημείο, που θα είναι απαίτηση της Τουρκίας. Δηλαδή θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες με δυσμενέστερη για μας αφετηρία. Η Τουρκία είναι ανένδοτη στις απαιτήσεις της και η Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένη να την πιέσει.

Εδώ αντιμετωπίζουμε κάτι πρωτάκουστο και παράλογο. Η Τουρκία κατέχει τμήμα του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.), που είναι και ευρωπαϊκό έδαφος και δεν αναγνωρίζει την Κ.Δ., πλήρες και ισότιμο μέλος της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. διαπιστώνει ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια ένταξης της στην Ε.Ε., κυρίως λόγω των δημοκρατικών ελλειμάτων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και επειδή η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος, η Ε.Ε. προσπαθεί να βρει τρόπους να ικανοποιήσει την Τουρκία.

Επιδιώκει να αναβαθμίσει την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας και να δώσει βίζα στους Τούρκους υπηκόους. Η Τουρκία είναι απόλυτα ικανοποιημένη. Παίρνει δηλαδή ειδική σχέση που θα της δώσει δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη.

Και δεν της ζητούν να δώσει απολύτως τίποτε. Ούτε καν να αναγνωρίζει όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Αμερικάνοι αμείβουν την Τουρκία για όλα, όσα κάμνει εναντίον της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

  • Η Κ.Δ. πρέπει να σταματήσει να παίζει το ρόλο του καλού και υπάκουου παιδιού. Πρέπει να πάψει να επιδιώκει τον εξευμενισμό του θηρίου και να μην βάλλει κανένα εμπόδιο στην Τουρκία, που συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου εναντίον της Κ.Δ.

Ο εξευμενισμός της Τουρκίας και οι παραχωρήσεις για να μείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο είναι ανιστόρητες και καταστρεπτικές ενέργειες. Η Ευρώπη δεν διδάσκεται από την Ιστορία της. Πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ευρωπαίοι με πρωταγωνιστή τον Βρετανό Τζάμπερλεν ακολούθησαν την «πολιτική του κατευνασμού».

Με την πολιτική αυτή προσπαθούσαν να εξευμενίσουν το θηρίο του Χίτλερ, που απειλούσε την Ευρώπη. Νόμιζαν έτσι ότι θα απέφευγαν τον πόλεμο και θα κέρδιζαν την ειρήνη.

Τα σχέδια αυτά ανατράπηκαν, όταν ο Χίτλερ αποφάσισε τον πόλεμο. Και οι πρωτεργάτες του εξευμενισμού γνώρισαν την πανωλεθρία. Οι Βρετανοί παγιδεύτηκαν στην Δουνκέρκη, ανίκανοι να ανακόψουν την πορεία του Χίτλερ.

Τελικά πάνω από 200.000 Βρετανοί κατόρθωσαν να αποδράσουν από την Δουνκέρκη προς τη Βρετανία και οι Γάλλοι παρέμειναν μόνοι και αβοήθητοι. Ο Χίτλερ κατέλαβε όλη την Ευρώπη.

Τώρα η Ευρώπη ακολουθεί την «πολιτική κατευνασμού» του Ταγίπ Ερντογάν, που κοροϊδεύει την Ευρώπη. Και αυτοί για να τον κατευνάσουν του παραχωρούν δώρα, σε βάρος χωρών- μελών της Ε.Ε.

Μια καινούρια Δουνκέρκη αναμένει την Ευρώπη. Αλλά αυτή τη φορά πήραν τα μέτρα τους. Με την απάθειά τους η Ελλάδα και η Κύπρος θα πληρώσουν τα σπασμένα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Σχέδιο Α η αναγνώριση του ψευδοκράτους, σενάριο Β η προσάρτηση του στην Τουρκία: Ο Ερντογάν έστρωσε χαλί για τα επόμενα βήματα, στη διάρκεια επίσκεψης του στα κατεχόμενα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: