Αυλαία με διακριτές αγωνίες, χωρίς οξύτητα και ακρότητες: Μάχη κατά του εφησυχασμού στη Νέα Δημοκρατία, μηνύματα για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ [videos]

Φωτογραφίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ




Mε την κεντρική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σύνταγμα, τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1 και την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη έπεσε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας.

Μια μικρή προημείωση: Η χώρα οδεύει σε ήρεμο κλίμα προς τις εκλογές, χωρίς οξύτητα κι ακρότητες, και αυτό είναι από μόνο του θετικό.

Ο πρόεδρος ης ΝΔ, επιστρέφοντας στην πολιτικά φορτισμένη για λόγους αντλούμενους τόσο από την πολύ πρόσφατη όσο και από την παλαιότερη πολιτική ιστορία είχε κυρίως μία αγωνία: Η ευρεία νίκη της 21ης Μαϊου να μην μετουσιωθεί σε εφησυχασμό.

Έστειλε λοιπόν τα κατάλληλα μηνύματα ενώ με την ομιλία του φρόντισε να καλύψει το σύνολο του ιδεολογικού ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας, από το κεντρώο φιλελέυθερο έως το πιο παραδοσιακό – πατριωτικό αφήνοντας και πάλι αιχμές για τους «ντεμέκ πατριώτες»

Από την άλλη πλευρά, στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, αυτό που αναπόφευκτα κυριάρχησε ήταν η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Τσίπρας δήλωσε «παρών» παραπέμποντς ωστόσο και στις συλλογικές διαδικασίες. Από την Θεσσαλονίκη δε έθεσε τα διλήμματα των εκλογών της Κυριακής και υπογράμμισε:

«Οι εκλογές της Κυριακής θα κρίνουν τη ζωή μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα κρίνουν όμως και την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Και τα διλήμματα είναι σκληρά».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

«Η φωνή της Αθήνας ακούγεται σήμερα βροντερή σε κάθε γωνία της πατρίδας μας. Μένει να αντηχήσει και στις κάλπες της Κυριακής με τη ΝΔ τη μεγάλη νικήτρια. Μόνο τότε θα κόψουμε το νήμα αυτού του διμήνου προεκλογικού μαραθωνίου με ένα αποτέλεσμα που θα δίνει ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του αναφορές στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Σύνταγμα.

Ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα του ιδρυτή της ΝΔ και του Κωνσταντίνου Μητσοτακη. «Η αποψινή συμμετοχή σας είναι ενός κύκλου που κλείνει. Η πλατεία δεν χωρίζεται σε πάνω και κάτω. Είναι μια, ελεύθερη και δημοκρατική», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία με σύμμαχο τον ενθουσιασμό και εχθρό τον εφησυχασμό».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πολιτική υπευθυνότητα θα οδηγήσει στην εθνική σταθερότητα. «Με την ώριμη επιλογή καθε Ελληνίδας και καθε έλληνα που επιδιώξει τη σιγουριά και την προκοπή για τον ίδιο και τα παιδιά του. Ο πήχης των προσδοκιών είναι ψηλά. Σας ζητώ όλοι μαζί να βάλουμε ένα στοίχημα και να τον ξεπεράσουμε, να πετύχουμε στο Λεκανοπέδιο ακόμα καλύτερα ποσοστά», συνέχισε, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στη δυτική Αττική που έγινε για πρώτη φορά γαλάζια.

«Όλη η Ελλάδα είναι μπλε και θα παραμείνει μπλε μετά την κάλπη της Κυριακής», υπογράμμισε και είπε πως «αυτή η παράταξη εκπροσωπεί όλα τα στρώματα και όλες τις ηλικίες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις της πολιτικής που εφάρμοσε προς όφελος των νέων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών.

«Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η χώρα ντύνεται στα γαλάζια. Φανερώνοντας έτσι το βαθιά λαϊκό χαρακτήρα του κόμματος μας. Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο μαύρο, στο διχασμό και επιβράβευσαν μια κυβέρνηση συνεπή στα λόγια και τις πραξεις και ειλικρινή απέναντι στις αστοχίες της. Στις 21 Μαΐου και νικήσαμε μαζί, στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για να κυβερνήσουμε μαζί ενωμένοι. Όλες οι κατακτήσεις που πετύχαμε πρέπει να εδραιωθούν και να συνεχιστούν», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι πολίτες γνωρίζουν πόσες κρίσεις αντιμετώπισε η κυβέρνηση και τη στήριξη που έδωσε στην κοινωνία και την οικονομία. «Θωρακίζοντας όσο ποτέ την εθνική μας άμυνα. Όλα αυτά δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς τον άρρηκτο δεσμό εμπιστοσύνης. Τη συνέπεια λόγων και πράξης. Εμπιστοσύνη που περιβάλλει και το πρόγραμμα της δεύτερης θητείας μας», συνέχισε και αναφέρθηκε σε 4 βασικούς στόχους.

Πρώτος οι καλύτεροι μισθοί για όλους με το μέσο μισθό να φτάσει τα 1500 ευρώ και ο βασικός μισθός τα 950 ευρώ, από τις αρχές του 2024 θα έχουμε το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, ενώ θα συνεχιστούν – είπε- οι αυξήσεις στις συντάξεις και οι φοροελαφρύνσεις όπου μεταξύ άλλων θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.

Δεύτερος στόχος είπε είναι η καλή ποιοτική δημόσια και δωρεάν υγεία. Μίλησε μεταξύ άλλων για την αναβάθμιση των επειγόντων περιστατικών, αναφέρθηκε στην πρόσληψη 10.000 νέων πρόσθετων γιατρών και νοσηλευτών και διευκρίνισε ότι οι 1000 από αυτούς θα είναι στο ΕΚΑΒ. Πρόσθεσε, ότι θα συνεχιστούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

Τρίτος στόχος ανέφερε είναι ένα αποτελεσματικό δίκαιο και κοινωνικά ευαίσθητο κράτος. «Ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο που ξεπερνά τις παθογένειες του παρελθόντος που μας πόνεσαν. Όλες και όλοι θα αξιολογούνται και θα επιβραβεύονται οι καλοί. Και θα συνεχιστούμε την επανάσταση του ψηφιακού κράτους», υπογράμμισε.

Τέταρτος στόχος η ισχυρή Ελλάδα. «Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί και η Ελλάδα θα εξακολουθει να φυλάει τα σύνορα μας. Και τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν», ανέφερε ενώ επεσήμανε: »Η φωνή της Ελλάδας ακούγεται παντού από τις Βρυξέλλες μέχρι το Αμερικανικό Κογκρέσο. Για να ξεχωρίσουν κάποτε οι πατριώτες των λόγων από τους αληθινούς πατριώτες της πράξης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τη θέση του στο «χθες»

«Αντίπαλοί μας δεν είναι τα άλλα κόμματα, είναι τα προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τη θέση του σε ένα χθες. Το μήνυμα το έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη και θα το ξαναστείλουν μεθαύριο. Το βασικό μήνυμα είναι ένα. Σε αβέβαιους καιρούς ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που δεν θα εξαρτάται από εύθραυστες πλειοψηφίες. Όσο μεγαλύτερη η εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο βαρύτερη αισθάνομαι τη δικιά μου προσωπική ευθύνη», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι πολλές ακραίες φωνές τη Βουλή ίσως προκαλέσουν κακοφωνία. «Είναι η ίδια η ιστορία της Αθήνας που απαντά και στους νεόκοπους πολιτικούς εμπόρους της θρησκείας και της πατρίδας. Αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την Κυριακή έχουμε την ευκαιρία όλοι να ενωθούμε όλοι σε ένα ποτάμι και πως η ΝΔ είναι η μόνη ικανή να τρέξει με τη σκυτάλη του μέλλοντος.

«Η ευθύνη περνά πλέον στα δικά σας χέρια. Μεθαύριο στο φάκελο δεν θα υπάρχει λευκή επιταγή. Θα υπάρχει διαβατήριο για προκοπή με σφραγίδα λαϊκή. Για αυτό σας καλώ για μια μέρα να φέρουμε έναν εκλογικό καύσωνα, να χτυπήσουμε σαραντάρια και βάλε στα ποσοστά μας, ώστε το τιμόνι της χώρας να την οδηγήσει στην καρδιά της Ευρώπης. Στέλνουμε σήμερα το μήνυμα της νίκης, οφείλουμε να το μεταφέρουμε παντού. Σε μια χώρα που το γαλάζιο θα σημαίνει τη σιγουριά της ελπίδας. Είναι η μεγαλύτερη τιμή να είμαι πρωθυπουργός της χώρας, σας ζητώ τη δύναμη να συνεχίσω με τα πόδια στο έδαφος και το βλέμμα ψηλά», είπε κλείνοντας την ομιλία

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ και η ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για έπαρση και αλαζονική στάση κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, λέγοντας ταυτόχρονα ότι «είναι στοιχείο της δημοκρατίας να έχουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος στον κ. Μητσοτάκη», ενώ στο ερώτημα γαια το τι θα πράξει την επομένη των εκλογών σημείωσε ότι «είμαι εδώ και θα παραμείνω εδώ».

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, δεν θέλουν απλά να είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά μία ανεξέλεγκτη κυβέρνηση» είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:

«Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για 180 έδρες […] Σε μία δημοκρατία, όταν ο έλεγχος της κυβέρνησης δεν γίνεται από μία ισχυρή δύναμη, λόγω του κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων, τότε έχουμε μία ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Αν επαναληφθεί το αποτέλεσμα του Μαίου, αποδυναμώνεται η δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ακολούθως ρώτησε: «ποιον ευνοούν τα έξι ή επτά κόμματα στην Βουλή; Είναι στοιχείο δημοκρατίας να έχουμε έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος στον κ. Μητσοτάκη».




Στο ερώτημα για το τι περιμένει από τις εκλογές της Κυριακής και τι θα πράξει ο ίδιος την επόμενη ημέρα, απάντησε: «Δεν θα προδικάσω την επόμενη ημέρα πριν δω το αποτέλεσμα, προσδοκώ και αγωνίζομαι για την ανατροπή του αποτελέσματος. Οποιαδήποτε προοπτική να ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο στόχος μας και θα δώσουμε τον αγώνα γι’ αυτή την προοπτική μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο».

Για το αν θα μείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με συλλογικές διαδικασίες. Μετά το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, είπα ότι δεν θα φυγομαχήσω, θα είμαι παρών και ανέλαβα την ευθύνη. Μετά τις εκλογές θα είμαι παρών, θα καταθέσω τις απόψεις και το σχέδιό μου για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει ξανά την διακυβέρνηση του τόπου. Το αν θα μείνω και τι αλλαγές θα κάνουμε, θα το αποφασίσουμε συλλογικά. Είμαι πολιτικό ον που έχω μάθει να αγωνίζομαι και να μην φυγομαχώ. Το 2015 έλεγαν ότι θα φύγω με ελικόπτερο, δεν έφυγα, έμεινα, έδωσα τη μάχη. Είμαι εδώ και θα είμαι εδώ».

Σε παρατήρηση ότι παλαιότερα είχε δηλώσει πώς όποιος χάσει θα υποστεί τις κυρώσεις απάντησε: «Ήδη υφίσταμαι τις κυρώσεις, η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι σεβαστή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει αυτή την εκλογική αναμέτρηση, θα πρέπει να αναστοχαστεί».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την απλή αναλογική και επιτέθηκε στον κ. Ανδρουλάκη:

«Η απλή αναλογική δεν ήταν παγίδα – όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης – ήταν ένα όραμα. Η αριστερά είχε πάγιο αίτημα την απλή αναλογική και ήταν και ένα όραμα για το πώς θα γίνει λιγότερο τοξική η πολιτική ζωή. Δεν έγινε, γιατί δεν ήθελαν την συνεργασία οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Ενώ εμείς τείναμε χείρα συνεργασίας, είχαμε μία διαρκή άρνηση. Εκείνοι, όχι μόνο δεν έπαιρναν το χέρι που τους απλώναμε, αλλά κοίταζαν πώς θα κόψουν το δικό μας χέρι.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν έκανε διμέτωπο, έκανε μονομέτωπο. Είχαμε κατακερματισμό της προοδευτικής ψήφου που ευνόησε μόνο τον αντίπαλο, τη ΝΔ. Η απλή αναλογική υπέστη μία ιστορική ήττα, θα κάνουμε δεκαετίες για αλλαγή εκλογικού συστήματος. Τώρα όμως έχουμε την ενισχυμένη αναλογική – και το πρώτο κόμμα θα πάρει μέχρι 50 έδρες περισσότερες. Το διακύβευμα λοιπόν των εκλογών είναι, ποιος θα κυβερνήσει, με τι πρόγραμμα θα κυβερνήσει. Και απέναντι σε αυτό, ο πολίτης πρέπει να επιλέξει».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα της Θράκης, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη «για θρακοποίηση της προεκλογικής αντιπαράθεσης» και πρόσθεσε:

«Και μόνο το γεγονός ότι συζητάμε για την Θράκη, είναι δυσάρεστο. Ήταν πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε πρωθυπουργός που να επιλέξει να εργαλειοποιήσει την ΕΥΠ και να αναδείξει σε διακύβευμα των εκλογών το θέμα της Θράκης. Ξέρετε πόσα σημειώματα μου έστελνε η ΕΥΠ; Το 2012 η κ. Μπακογιάννη πήρε πανελλαδικά 2,5% και στην Ροδόπη πήρε 18%, κανείς δεν είπε ότι έκανε συνεργασία με τον Ερντογάν».




Συνολικότερα είπε, ότι θα είναι λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη «να θέσει ζήτημα Θράκης στον Ερντογάν. Τι θα θέσει στο Ερντογάν, ένα εσωτερικό θέμα;». Ακολούθως σημείωσε ότι «το απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ αναφέρει τον δικό του βουλευτή που ήταν στρατευμένος στο Προξενείο».

Συνεχίζοντας την επίθεση, είπε ότι «ο κ Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεπλύνει την ντροπή της ανάμειξης στην προεκλογική αντιπαράθεση του ευαίσθητου θέματος της Θράκης». Για τους δικούς του βουλευτές απάντησε: «Ουδέποτε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τουρκική μειονότητα, μόνο με τον Ζειμπέκ το είχε κάνει, και τότε του έγινε βαρύτατη επίπληξη. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ποτέ στενές σχέσεις με το τουρκικό προξενείο. Η ‘Αγκυρα ακολουθεί στην Θράκη, εδώ και 40 χρόνια, την ίδια πολιτική. Γιατί έγινε τώρα θέμα; Ο κ. Κατραντζή έκανε δηλώσεις για τουρκική μειονότητα, όχι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολούθως, έδωσε και την εξήγησή του για την ανάδειξη του θέματος:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ανεχθεί ότι μία περιοχή δεν είναι μπλε στον χάρτη, και έστειλε την αδελφή του να τους πει ότι αν δεν ψηφίσετε ΝΔ θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει και δίνει αρνητική εικόνα για την χώρα. Η μουσουλμανική μειονότητα θα φύγει από την επιρροή της ‘Αγκυρας, όταν εφαρμοστεί μία πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας». Σε ερώτηση για το τι του είπαν οι δικοί του υποψήφιοι βουλευτές όταν τους κάλεσε, απάντησε: «Είπαν ότι είναι κυπατζίδικες τακτικές» – ενώ στο ερώτημα γιατί δεν κάνουν δήλωση, όπως τους ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης, απάντησε:

«Ο προηγούμενος που ζήτησε να κάνουν δηλώσεις οι μουσουλμάνοι βουλευτές ότι δεν είναι Τούρκοι αλλά Έλληνες, ήταν ο κ. Μιχαλολιάκος. Τότε τον καταδίκασαν όλοι τον κ. Μιχαλολιάκο και επιβλήθηκε και πρόστιμο και μείωση μισθού. Ο κ. Μητσοτάκης μου ζήτησε να δημιουργήσω μείζον ζήτημα αποσύροντας τους υποψηφίους. Η όλη στάση του είναι μνημείο ανευθυνότητας και θα το βρούμε μπροστά μας. Αν το βάλει το θέμα της Θράκης στον Ερντογάν, θα είναι σαν να κάνει διμερές ζήτημα το θέμα της μειονότητας που είναι εσωτερικό θέμα».

Για το ναυάγιο στην Πύλο υποστήριξε ότι η επίθεση που του έκανε η ΝΔ δείχνει «αλαζονεία και έπαρση» και εξήγησε: «Ήταν υποχρέωσή μου, αξιακή και πολιτική, να θέσω ερωτήματα. Αν δεν ήταν κατατρεγμένοι πολίτες που πνίγηκαν, θα έθεταν όλοι ερωτήματα. Δεν είναι δυνατόν να χάνονται 700 άτομα στην θάλασσα. Βάλλει κατά της χώρας; Ο πρώην υπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κ. Μίλιμπαντ, είπε ότι είναι διεθνής νομική υποχρέωση, όταν κινδυνεύουν άνθρωποι, να παρέμβει το λιμενικό για να σώσει ζωές. Το ίδιο και ο διεθνής τύπος. Είναι προφανές ότι έγιναν λάθη όταν χάνονται 700 ζωές. Δεν είμαστε μόνοι μας, εγώ δεν μίλησα ούτε για έγκλημα ούτε έκανα γνωμάτευση. Είδα όμως μία σειρά αντιφάσεις, δεν θέλω να κάνω άλλη κρίση».

Γενικότερα για το μεταναστευτικό και το θέμα του φράχτη στον Έβρο, απάντησε: «Δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα με φράχτες. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον φράχτη. Είμαι κατά του να τον κάνουμε τον φράχτη εθνικό σύμβολο. Ο φράχτης είναι ένα εργαλείο που δεν θα λύσει το μεταναστευτικό προσφυγικό που είναι ένα πρόβλημα που μας υπερβαίνει. Το ναυάγιο της Πύλου είναι ντροπή της Ευρώπης, όχι της Ελλάδας. Χρειάζεται μία νέα μεταναστευτική πολιτική που να μοιράζει το βάρος». Υπογράμμισε τέλος, ότι «εμείς είμαστε με την ανθρωπιά. Και φύλαξη των συνόρων και διάσωση της ανθρώπινης ζωής».

“Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλεται να σηκωθείς.Κι εμείς είμαστε ήδη όρθιο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στην προεκλογική συγκέντρωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

.Δίνουμε τη μάχη. Με τα δικά μας όπλα. Τις αξίες και τις αρχές μας.Την αφοσίωση μας στη δικαιοσύνη, στη δημοκρατία, στην ισότητα.Την αγάπη μας για τον άνθρωπο”, είπε και συνέχισε: “Και είμαστε σήμερα στη τελευταία στροφή μιας δύσκολης, αλλά και όμορφης μάχης. Μιας κρίσιμης μάχης.Της μάχης για την ανατροπή. Της μάχης στο σήμερα για να προστατεύσουμε το αύριο.

Και είμαστε μαθημένοι σ’ αυτές τις μάχες. Είμαστε μαθημένοι να δίνουμε το “παρών”, όταν η δημοκρατία, η πατρίδα, η δικαιοσύνη το ζητούν. Το κάναμε πάντα, όσους διωγμούς, όση συκοφαντία, όση καταστολή κι αν σήμαινε αυτό. Το κάνουμε και σήμερα.Και θα το κάνουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο αυτής της αναμέτρησης. Γιατί από τις κάλπες αυτές θα βγει ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Με ποιο πρόγραμμα, ποια μέσα, ποια προοπτική. Και ποιος και πως, με ποια δύναμη θα δώσει δύναμη στις κοινωνικές αντιστάσεις. Θα κρατήσει όρθια την κοινωνία και ακέραιες τις προσδοκίες της, στα σταθεί δίπλα στους αδύναμους, σε όσες και όσους δεν έχουν φωνή”.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα διλήμματα των εκλογών της Κυριακής και υπογράμμισε:

“Οι εκλογές της Κυριακής θα κρίνουν τη ζωή μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα κρίνουν όμως και την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Και τα διλήμματα είναι σκληρά. Τα κάνει σκληρά το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που δίνει μπόνους 50 έδρες στο πρώτο κόμμα.

Γιατί την Κυριακή δεν έχουμε τον δεύτερο γύρο της προηγούμενης αναμέτρησης. Έχουμε μια νέα αναμέτρηση. Με άλλο εκλογικό σύστημα. Και δύο μόνο είναι τα εναλλακτικά σχέδια εξουσίας και διακυβέρνησης που αναμετρώνται τη Κυριακή. Που καθρεφτίζουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Δύο διαφορετικά οράματα, αν θέλετε, για την Ελλάδα.

Το δικό μας όραμα. Το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το όραμα της ΝΔ. Το δικό μας όραμα είναι το όραμα μιας χώρας και μιας κοινωνίας ανθρωπιάς, δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Μιας χώρας και μιας κοινωνίας στην οποία όλοι οι άνθρωποι και όλες οι ζωές θα μετρούν το ίδιο”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ομιλία Μητσοτάκη στο Σύνταγμα: Ωρα να ξεχωρίσουν οι «πατριώτες» των λόγων από τους αληθινούς πατριώτες της πράξης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: