Το Μπαχμούτ δεν έπεσε – Συνεχίζουμε, παλεύουμε: Ο Ζελένσκι αρνείται την κατάληψη της πόλης από τους Ρώσους [videos]

FILE PHOTO: Kαπνοί πάνω από την πόλη του Μπαχμούτ στην οποία εξακολουθούν να μαίνονται σφοδρές μάχες. EPA/OLEG PETRASYUK




Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι οι εισβολείς κατέλαβαν την πολύπαθη πόλη Μπαχμουτ  του Ντονμπάς, λέγοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν θέσεις στην πόλη.

«Το Μπαχμούτ δεν κατελήφθη από τη Ρωσική Ομοσπονδία σήμερα», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Η επιμονή του Ζελένσκι ότι η Ουκρανία εξακολουθούσε να ελέγχει θέσεις  στην επίμαχη πόλη ήρθε μετά τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου και της μισθοφορικής ομάδας Wagner, ότι έχουν καταλάβει τις τελευταίες αστικές περιοχές στο Μπαχμούτ.

Ακολούθησε επίσης μετά από μια προηγούμενη εμφάνιση του Ζελένσκι, στην οποία φαινόταν να παραδέχεται ότι το Μπαχμουτ έπεσε τελικά στις ρωσικές δυνάμεις μετά από μια αιματηρή μάχη οκτώ μηνών.

Διευκρινίζει το Κίεβο

Το Κίεβο αποσαφήνισε σχόλια που έκανε νωρίτερα σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος σχετικά με το καθεστώς της πόλης Μπαχμούτ στα αντολικά της Ουκρανίας μετά τις δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι οποίες αρχικά προκάλεσαν σύγχιση.

Τα σχόλια του Ζελένσκι παρερμηνεύτηκαν, έγραψε στο Facebook ο εκπρόσωπός του Σερχίι Νικιφόροφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχόλιο του Ζελένσκι “Δεν νομίζω” διατυπώθηκε σε απάντηση μιας δήλωσης δημοσιογράφου ότι οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως κατέλαβαν την πόλη.

Η δήλωση του Ζελένσκι ερμηνεύτηκε ευρέως ως επιβεβαίωση πως η πόλη έπεσε στα χέρια του ρωσικού στρατού.

Τα σχόλια του ουκρανού προέδρου έγιναν στη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Ερωτηθείς αν το Μπαχμούτ παραμένει σε ουκρανικά χέρια ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι η Μόσχα υποστηρίζει πως κατέλαβε το Μπαχμούτ.

“Δεν νομίζω”, απάντησε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι η πόλη είναι σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη, ότι δεν έχουν απομείνει κτίρια και “υπάρχουν πολλοί νεκροί Ρώσοι”.

Το Μπχμούτ θυμίζει Χιροσίμα

«Συνεχίζουμε, παλεύουμε», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο G7 στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας.
«Καταλαβαίνω ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο Μπαχμούτ. Δεν μπορώ να αναφέρω τις τακτικές του στρατού, αλλά μια χώρα ακόμη και μεγαλύτερη από τη δική μας δεν μπορεί να μας νικήσει. Θα περάσει λίγος χρόνος και θα βγούμε νικητές. Σήμερα οι στρατιώτες μας βρίσκονται στο Μπαχμούτ. Δεν θα αναφέρω σε ποιές τοποθεσίες», είπε ο Ζελένσκι.

«Το Μπαχμούτ δεν καταλαμβάνεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία από σήμερα. Δεν υπάρχουν δύο ή τρεις ερμηνείες αυτών των λέξεων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι είπε ότι οι φωτογραφίες της ερειπωμένης Χιροσίμα που είδε κατά την επίσκεψή του στην ιαπωνική πόλη «του θυμίζουν πραγματικά» την πόλη Μπαχμούτ  της ανατολικής Ουκρανίας και άλλους παρόμοιους οικισμούς ή πόλεις.

«[Είναι] το ίδιο, δεν έχει μείνει τίποτα ζωντανό, όλα τα κτίρια έχουν καταστραφεί», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε νωρίτερα στο Telegram, ο επικεφαλής του Βάγκνερ, Γεβγένι Πριγκόζιν, είπε ότι η πόλη τέθηκε υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο περίπου το μεσημέρι του Σαββάτου. Μίλησε πλαισιωμένος από περίπου μισή ντουζίνα μαχητές, με ερειπωμένα κτίρια στο βάθος και εκρήξεις που ακούγονταν από μακριά.

Ενώ υπάρχει σύγχυση σχετικά με το ποιος ελέγχει τον Μπαχμούτ, αυτό που φαίνεται να είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη έχουν δυσκολευτεί τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνεχίζουν να κρατούν μια σειρά από κτίρια στο Μπαχμούτ.

“Έχουμε ισχυρές βάσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης. Οι μονάδες μας βρίσκονται στην πόλη. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για αντεπίθεση στον εχθρό“, δήλωσε στο CNN ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της ανατολικής ομάδας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ επανέλαβε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν την άμυνα, αναρτώντας στο Telegram ότι «ο εχθρός απέτυχε να περικυκλώσει και έχασε μερικά από τα κυρίαρχα ύψη γύρω από την πόλη».

Με πληροφορίες από BBC/CNN/The Guardian

Θόλο το τοπίο στο Μπαχμούτ: Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι περικύκλωσαν την πόλη και ελέγχουν τμήμα της, οι Ρώσοι ότι την κατέλαβαν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: