Τεστ ούρων που θα μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο ανέπτυξαν ερευνητές του ΜΙΤ

Photo by SHVETS production via Pexels




Ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) στις ΗΠΑ χρειάζεται λίγο περισσότερο από ένα δείγμα ούρων, καθιστώντας δυνατή την ανίχνευση ορισμένων τύπων καρκίνου στο σπίτι, κατά τρόπο ανάλογο με ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Και παρότι το τεστ είναι απλό, η τεχνολογία πίσω από αυτό είναι εξελιγμένη, βασιζόμενη στην παρουσία ενζύμων που εμφανίζονται σε συγκεκριμένα είδη καρκίνων.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν νέο τύπο νανοσωματιδίων με επικάλυψη πρωτεϊνών. Όταν τα ένζυμα που σχετίζονται με τον καρκίνο συναντούν ένα νανοσωματίδιο στο αίμα, αποκόπτουν μια πρωτεΐνη ειδική για αυτό το ένζυμο. Αποβάλλλόμενες από το σώμα μέσω των ούρων, οι αλληλουχίες που συνδέονται με την πρωτεΐνη μπορούν στη συνέχεια να διαβαστούν σαν γραμμωτός κώδικας, προσδιορίζοντας την παρουσία καρκίνου.

Τα ίδια νανοσωματίδια θα μπορούσαν τελικά να αναπτυχθούν για να ληφθούν από το στόμα, μέσω μιας συσκευής εισπνοής ή ως τοπική θεραπεία όπως μια αλοιφή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο στόχος μας εδώ είναι να δημιουργήσουμε χαρακτήρες ασθενειών και να δούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα πάνελ γραμμωτού κώδικα όχι μόνο για να διαβάσουμε μια ασθένεια αλλά και για να ταξινομήσουμε μια ασθένεια ή να διακρίνουμε διαφορετικούς τύπους καρκίνου», λέει μηχανικός Liangliang Hao πρώην ερτευνητής του MIT και τώρα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Ενώ οι βιοδείκτες του καρκίνου είναι συχνά δύσκολο να ανιχνευθούν, τα συνθετικά νανοσωματίδια που αναπτύχθηκαν σε αυτή τη μελέτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν αυτά τα σήματα και να καταγράψουν τους τύπους καρκίνου και την πρόοδό τους.

«Οι ασθενείς θα μπορούσαν να επιτύχουν την ικανότητα να παρακολουθούν μόνοι τους την εξέλιξη της νόσου για να επιτρέψουν την έγκαιρη ανίχνευση και την πρόσβαση σε αποτελεσματική θεραπεία», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Όλα αυτά πρέπει ακόμα να δοκιμαστούν σε ανθρώπους, φυσικά, οπότε ένα πλήρως λειτουργικό τεστ που μπορείτε να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι είναι ακόμα μακριά – αλλά οι ερευνητές είναι σίγουροι ότι η τεχνική θα βελτιωθεί περαιτέρω στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Science Alert

Follow the Bitcoin: Eνοχος δήλωσε Βρετανός χάκερ για τη μεγαλύτερη επίθεση στο Twitter που στόχευσε έως και τον Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: