Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Από το παραλήρημα της νίκης, στη σκληρή πραγματικότητα της Δύσης ο νεοσουλτάνος του Ισλάμ

Η LOA των Αμερικανών για τα ελληνικά F-35 μπορεί να φτάσει ακόμη και εντός των επόμενων ημερών. Πιο ψύχραιμες φωνές όμως μεταθέτουν την αποστολή της μετά τις ελληνικές εκλογές ώστε να την παραλάβει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Πηγή εικόνας: Lockheed Martin




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL 

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να βρίσκεται σε πελάγη ευτυχίας από την ώρα που για τρίτη συνεχόμενη φορά καλείται να κρατήσει το τιμόνι της γείτονος για ακόμη πέντε χρόνια.

Μπορεί ήδη στην πανηγυρική του ομιλία έξω από την οικία του στην Κωνσταντινούπολη να έστρεψε τα πυρά του (και) κατά της Δύσης.

Μπορεί να βρίσκεται σε μετεκλογικό παραλήρημα ευτυχίας, μπροστά του όμως τα επόμενα πέντε χρόνια, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπάρχουν πολλά που πρέπει να υπερπηδήσει.

Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό λήγει εντός του 2024, την στιγμή που τεράστια Ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν αλλάξει ρότα κατευθυνόμενα προς την εμπόλεμη Ουκρανία.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πως η Ευρώπη θα αμελήσει την επαναδιαπραγμάτευσή της με την Άγκυρα γι’ αυτό το φλέγον ζήτημα. Όμως την ίδια στιγμή το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο σε όλο το μήκος των συνόρων της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Οι πιέσεις που έχει ασκήσει η Άγκυρα στο παρελθόν δημιουργώντας μέχρι και υβριδικού τύπου απειλή στα σύνορα Ελλάδας- Ευρώπης με την Τουρκία, δεν είναι λίγες, ούτε χρονικά βρίσκονται στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας.

Με διαπραγματευτικό χαρτί τα περίπου 4 εκατομμύρια προσφύγων- μεταναστών που διαβιούν στη γείτονα, ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει όχι μόνο να λάβει τα περίπου 6 δισ. από την ΕΕ αλλά το ποσό αυτό ν’ αυξηθεί.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχει και η ελληνοτουρκική ατζέντα που σε διπλωματικό πεδίο, σ’ ότι αφορά την χώρα μας, περιλαμβάνει μόνο τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από την άλλη πλευρά όμως η Άγκυρα είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να ξεδιπλώσει μια μεγάλη και αναθεωρητική ατζέντα.

Παράλληλα η ψήφος εμπιστοσύνης της Δύσης στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αυτό που «πονά» την γείτονα.

Η Τουρκία ακόμη δεν έχει «χωνέψει» ότι έχει χαθεί η εύνοια της Αμερικής και ότι οι σχέσεις των δυο κρατών λίγο πολύ θυμίζουν αρκετές φορές «ψυχροπολεμικές».

Και μετά το αποτέλεσμα των Τουρκικών εκλογών, ύστερα από τα τηλεγραφήματα ηγετών δυτικών κρατών συγχαρητηρίων, κ.ο.κ. ένα από τα πρώτα μηνύματα που αναμένεται ότι θα πονέσουν την Άγκυρα είναι η επίσημη απάντηση των ΗΠΑ προς την Αθήνα για τα F-35.

Το LOA των Αμερικανών, όποτε αυτό φτάσει διότι δεν αποκλείεται να έρθει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θεωρείται σίγουρα ένα μήνυμα προς την Τουρκία το οποίο θα την καλεί να κάνει στροφή 180 μοιρών και να επιστρέψει πλήρως στο δυτικό άρμα.

Από την άλλη πλευρά ο πάγος διαρκείας για τα F-16 Viper την ώρα που ήδη η ελληνική πολεμική αεροπορία πετά με τα συγκεκριμένα ατσάλινα και προηγμένα φτερά είναι ένα ακόμη στοιχείο που φέρνει τον Ταγίπ Ερντογάν σε δύσκολη θέση παρά την πλήρη κυριαρχία του για τρίτη φορά στην προεδρία.

Και δεν αρκούν αυτά ως δυτικά μηνύματα διότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια διεθνή και κυρίως δυτική «αρένα» ασκήσεων γεγονός που χτυπά στο μαλακό υπογάστριο τη γείτονα καθώς έχει χάσει την αίγλη δεκαετιών που την τιμούσε όλη η Δύση με την παρουσία δεκάδων δυνάμεων στο έδαφος της για την διεξαγωγή ασκήσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Υοκ para, yok Deniz Curdu 2023: Ο «θαλασσόλυκος» βουλιάζει στα χρέη της Τουρκίας μέσα στο ναύσταθμο – Θα μας το «πουλήσουν» και ως μορατόριουμ;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: