Politico: Πονοκέφαλος για την Ελλάδα οι εκλογές στην Τουρκία* Ο απεχθής Ερντογάν και η κρίσιμη επιλογή μεταξύ Απολυταρχίας και Δημοκρατίας

People walk under the election banner of Turkish presidential candidate Kemal Kilicdaroglu, leader of the opposition Republican People’s Party (CHP), at Taksim Square in Istanbul, Turkey, 08 May 2023. EPA, SEDAT SUNA




Πονοκέφαλο για την Ελλάδα χαρακτηρίζει σε ανάλυσή του το Politico τις τουρκικές εκλογές.

Στο άρθρο φιλοξενείται, μεταξύ άλλων, και η άποψη του Σονέρ Τσαγκαπτάι, ενός από τους πλέον έγκυρους -και επικριτικούς- μελετητές του φαινομένου Ερντογάν που επισημαίνει ότι για την Ελλάδα το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών ισοδυναμεί ουσιαστικά με μια «επιλογή» του αν θα έχει μια Δημοκρατία ή Απολυταρχία στη γειτονιά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Οι Ελληνες είναι οι πρώτοι, μετά τους Τούρκους που ενδιαφέρονται περισσότερο για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών δίχως να έχουν ψευδαισθήσεις ότι όλα θα είναι ρόδινα με τον προαιώνιο εχθρό (αλλά και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ) στο Αιγαίο μετά τις εκλογές«, σημειώνει η συντάκτις (Nektaria Stamouli) του άρθρου και συνεχίζει:

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν θα χαίρονταν να δουν τον -όπως απεδείχθη απεχθή- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χάνει. Και συνεχίζει: «Ο Ερντογάν όχι μόνο έχει εμπλακεί σε επικίνδυνες αερομαχίες στο Αιγαίο Πέλαγος, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αρπάξει ένα ελληνικό νησί εν μία νυκτί και μάλιστα απείλησε την Αθήνα με πύραυλο. Η δε απόφασή του το 2020 να μετατρέψει εκ νέου την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης — την κάποτε ελληνόφωνη εκκλησία της Κωνσταντινούπολης — από μουσείο ξανά σε τζαμί, προκάλεσε μια ιδιαίτερα σοβαρή πολιτιστική πληγή στους Έλληνες.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ένας μετριοπαθής 74χρονος πρώην γραφειοκράτης, σίγουρα θα αποδεικνυόταν ευκολότερος διπλωματικός εταίρος, αλλά πολλοί σημειώνουν ότι το μόνο που θα μπορούσε να προσφέρει ήταν μια αλλαγή στο ύφος και όχι στην ουσία. Όταν πρόκειται για τις μεγάλες περιφερειακές συγκρούσεις – θαλάσσια σύνορα, ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρος – οι βασικές στρατηγικές προτεραιότητες της Τουρκίας είναι πιθανό να παραμείνουν άκαμπτες.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, με τον Ερντογάν να έχει έναν πιο ήπιο τόνο αφού η Αθήνα έδειξε γρήγορα την υποστήριξή της στις προσπάθειες στήριξης μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, είναι αβέβαιο πόσο θα διαρκέσει ένα τέτοιο πάγωμα. Και η αλήθεια είναι ότι στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να «ενοχλεί» την Ελλάδα με τις πολυτελείς αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας.

Όλα γίνονται για τα νησιά

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, υποστηρίζει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στο στυλ μεταξύ των δύο αντιπάλων στις εκλογές της Τουρκίας, αλλά προειδοποίησε ότι οι θέσεις τους είναι απίθανο να αποδειχθούν πολύ διαφορετικές για το βασικό ζήτημα της ασφάλειας του Αιγαίου.

«Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» ήταν επινόηση των κεμαλικών [ο Κιλιτσντάρογλου προέρχεται από το κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ] και το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών», είπε. Η επίσημη θέση της Τουρκίας είναι να απαιτεί από την Αθήνα να αποστρατικοποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ πολλοί Έλληνες φοβούνται ότι η Τουρκία έχει εδαφικές φιλοδοξίες εναντίον της χώρας. «Δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι για τον Κιλιτσντάρογλου να αλλάξει τη ρητορική, όταν ο Ερντογάν ανέβασε τον πήχη τόσο ψηλά», προσθέτει ο Φίλης.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης προέβλεψε την αναβίωση των συνομιλιών για την επανένωση του διαιρεμένου νησιού μετά τις τουρκικές εκλογές σε πρόσφατη συνέντευξή του στο POLITICO, αλλά παρατήρησε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου θα αποκλίνουν πολύ ως προς την προσέγγισή τους στην Κύπρο. «Η στάση και η προσέγγιση της Τουρκίας διαχρονικά στο Κυπριακό δεν επηρεάζεται από τις κυβερνητικές αλλαγές στη χώρα», είπε.

«Εάν ο Ερντογάν εξασφαλίσει την επανεκλογή του, η προσέγγιση της Τουρκίας σε μακροχρόνιες διαμάχες με την Ελλάδα θα ήταν πολύ απίθανο να αλλάξει», δηλώνει ο Εμρέ Πεκέρ, εμπειρογνώμονας της Τουρκίας και της ΕΕ στην εταιρεία ανάλυσης κινδύνου Eurasia Group, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν θα είναι ανοιχτός σε διάλογο, αλλά επίσης γρήγορα μπορεί να υιοθετήσει μια επιθετική στάση εάν οι συνομιλίες αντιμετωπίσουν προβλήματα. «Εάν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου, η προσέγγιση της Άγκυρας στην Αθήνα θα ήταν πολύ πιο φιλική – ακόμα κι αν οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας δεν μετακινηθούν».

Ώρα για διπλωματία

Ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον -και ένας από τους πιο έγκυρους και επικριτικούς μελετητές του φαινομένου Ερντογάν- λέει ότι η διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων στις τουρκικές εκλογές είναι κάτι πολύ σημαντικότερο για για την ελληνική ασφάλεια.

«Ή θα χάσει ο Ερντογάν και θα τελειώσουν τα 20 χρόνια Ερντογάν ή θα κερδίσει και η Τουρκία θα γίνει πλήρης απολυταρχία. Επομένως για την Ελλάδα, πρόκειται για μια επιλογή του αν θα έχει μια Δημοκρατία ή μια Απολυταρχία στο κατώφλι της στο άμεσο μέλλον», λέει.

Και προσθέτει ότι οι αυταρχικοί χρησιμοποιούν συνήθως την εξωτερική πολιτική για να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού από τα προβλήματά τους, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου θα επιδιώξει να εμβαθύνει τους δεσμούς με την Ευρώπη και τις εμπορικές της σχέσεις μέσω της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Άγκυρας – μια ρύθμιση ελεύθερου εμπορίου που ισχύει από το 1995.

Ο Τσαγκαπτάι λέει επίσης ότι ο ενεργειακός τομέας ενέργεια θα μπορούσε να παράσχει έδαφος για συνεργασία και όχι για σύγκρουση, επειδή η Ελλάδα θα ήταν το κύριο σημείο εισόδου στην ΕΕ για το αέριο της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου το οποίο η Τουρκία θα διοχετεύει δυτικά.

Όπως είναι αναμενόμενο, κορυφαίοι διπλωμάτες επιμένουν ότι είναι καιρός να επανέλθουν οι σχέσεις των δύο χωρών σε καλό δρόμο. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι ακόμη και ένας νικητής Ερντογάν θα βρεθεί σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση μετά τις εκλογές που θα χρειαστεί να επικεντρωθεί σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αντί να επικεντρωθεί σε περισσότερους καυγάδες με την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από Politico: Turkey’s election gives Greece a migraine

Ξεκίνησε ο πόλεμος εναντίον της διαφθοράς: 800 σελίδες με στοιχεία έστειλαν οι ΗΠΑ στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις κυρώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: