Όσοι εικάζουν ότι ο Λευκός Οίκος πληροφορήθηκε τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα με αγαλλίαση, “έχουν πέσει μέσα”: “Ο Μητσοτάκης είναι ένας γνήσιος σύμμαχος”… (video)

Ο Λευκός Οίκος το βράδυ. Φωτογραφία Hellas Journal




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν εξέδωσε ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, καθώς η πρακτική είναι να μην αναμειγνύεται (δημόσια τουλάχιστον) στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, εκτός εάν υπάρχει παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όμως, σίγουρα το αποτέλεσμα ικανοποίησε τους Αμερικανούς καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχθηκε καλός και γνήσιος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Δεν δημιούργησε προβλήματα και προχώρησε την στρατιωτική και στρατηγική συνεργασία στον απίστευτο βαθμό. Επίσης, εκτιμήθηκε αφάνταστα ότι μετά την άνανδρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τάχθηκε αναφανδόν εναντίον της Μόσχας και συντάχθηκε απόλυτα με τις αμερικανικές επιλογές.

  • Οι Αμερικανοί αισθάνονται άνετα με την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μία εποχή κατά την οποία αλλάζουν οι συμμαχίες στην Ευρώπη και δύο χώρες του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ουγγαρία ερωτοτροπούν με τον «Βλαδίμηρο» Πούτιν.

Πιστεύεται ότι μετά τις τουρκικές εκλογές θα γίνει ένα «ξεκαθάρισμα» στην ευρύτερη γειτονιά μας, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον αρνείται πεισματικά να δεχθεί ότι θα χάσει την Τουρκία.

Βέβαια, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παραμένει «σύμμαχος» της Δύσης προχώρησε σε άλλες συμμαχίες, με τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ αναμένεται, στην περίπτωση που επανεκλεγεί να προχωρήσει σε συμφωνίες με την Κίνα, που αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο εχθρό των Δυτικών.

Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική πρεσβεία έχει ανοικτή γραμμή με το ΣΥΡΙΖΑ, και διατηρεί μία καλή σχέση συνεργασίας, εν τούτοις μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, η επιλογή είναι αυτή που φαντάζεται ο καθένας: Επιλέγουν το σημερινό Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Δεν ξεχνούν ότι επί διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, δεν διαταράχθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο αντιαμερικανισμός μειώθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέδρασε όταν ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να υπογράψει τη συμφωνία για την Αλεξανδρούπολη

  • Και στο Λευκό Οίκο, και στο Κογκρέσο, η φήμη του κ. Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά θετική και δεν επηρεάστηκε από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αν και είναι ένα θέμα που ενοχλεί σφόδρα την αμερικανική κυβέρνηση και για λόγους παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων παρακολουθούνταν.

Η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει γνωστή τη θέση της και επιθυμεί ξεκαθάρισμα αυτής της υπόθεσης. Ακόμα, ανησυχία επικρατεί και για τη διαφθορά, η οποία συνταράσσει το ελληνικό κράτος. Όχι μόνο τώρα, αλλά με όλες τις κυβερνήσεις.

Πάντως, η Αμερική αναμένει ότι θα ενδυναμωθεί περισσότερο η στρατηγική σχέση και θα επενδύσει πολύ στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα εξελιχθεί στο απόλυτο «στρατόπεδο» της Δύσης. Θα είναι η πλέον σημαντική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι μόνο για τις ανάγκες τους στην Ευρώπη. Θα είναι το προπύργιο για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και όλων των απειλών στην περιοχή.

Πιστεύεται ότι μετά τις εκλογές θα γίνει και το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η ρωσική διείσδυση απειλεί πλέον την Ελλάδα, αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα κομματίδια που υποστηρίζουν τον Πούτιν έδειξαν την ισχύ τους στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης εντοπίστηκε μεγάλη διείσδυση στην ελληνική Εκκλησία, ιδιαίτερα στο Άγιο Όρος.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα μέχρι τις νέες εκλογές όταν και αναμένεται να επιβεβαιωθεί ο θρίαμβος του κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Τουρκία. Η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς οι πάντες προβλέπουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επανεκλεγεί. Εύχονται, πάντως, να δουν ένα διαφορετικό άνθρωπο, που θα αποφασίσει να επιστρέψει στο δυτικό μαντρί και θα σταματήσει τις απειλές εναντίον των γειτόνων του.

Προβλέπουν, λόγω του καλοκαιριού, μία ήρεμη περίοδο στο Αιγαίο για να μην διαταραχθεί ο τουρισμός και να συνεχίσουν να ρέουν τα δολάρια και τα ευρώ στις οικονομίες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να πούμε το ιδιο και για την Κύπρο. Αναμένεται ότι ο Ερντογάν θα “ξεσαλώσει” και θα αντιδράσει στις εξελίξεις για την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ότι αφορά τη λεγόμενη συμφωνία των «Πρεσπών του Αιγαίου», πρέπει να πούμε ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ μακριά. Η Ελλάδα επανέλαβε ότι η Τουρκία προβάλλει απαράδεκτα αιτήματα, που αφορούν την ελληνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, και τα οποία αρνείται να συζητήσει…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μπορούμε να σημειώσουμε με σιγουριά ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα πρόβλεψε τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, όχι όμως και το ποσοστό της διαφοράς στο 20%. Πρόβλεψε επίσης ορθά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ και την “πτώση” του Γιάνη Βαρουφάκη…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η γεωγραφία είναι αμείλικτη: Γείτονας της Ελλάδας δεν είναι το Λουξεμβούργο, είναι η κατοχική Τουρκία, που θέλει να επαναλάβει το «μοντέλο» της Κύπρου, στο Αιγαίο (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: