Oι εγχώριες ελίτ και οι παραδοξότητες στις τουρκικές εκλογές: Είναι η Τουρκία χώρα όπου μπορεί να υπάρξουν δημοκρατικές εκλογές; Βεβαίως όχι…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Το 2018, δύο χρόνια μετά το «ελεγχόμενο πραξικόπημα» στην Τουρκία, συμμετείχα για 3η φορά σε αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία κι είχαμε διαπιστώσει την επιστράτευση των κρατικών θεσμών για εισχώρηση του νεο-οθωμανισμού στην τουρκική κοινωνία, ανατρέποντας το καταπιεστικό κεμαλικό «βαθύ κράτος» δεκαετιών με νεο-οθωμανικό καθεστώς στον 21ο αιώνα.

Οι πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία, η οποία βαδίζει στον 2ο γύρο, επιβεβαίωσαν αυτή την ανατροπή, που ούτε η φτωχοποίηση της κοινωνίας, ούτε η θεσμική σήψη κατάφεραν να τερματίσουν.

Ωστόσο, εκπλήττει η πλαδαρότητα με την οποία ειδικοί αναλυτές και πολιτικοί από τις εγχώριες ελίτ σε Κύπρο κι Ελλάδα, αξιολογούν την κατάσταση γύρω από τις τουρκικές εκλογές.

  • Πρόκειται για εγχώριες κι ευπροσάρμοστες ελίτ, που μετακινούνται με άνεση από αριστερά στα δεξιά κι αντίστροφα, με τρανταχτό παράδειγμα τέτοιας οριζόντιας ελιτίστικης «συμμαχίας» την «επιχείρηση» θετικής αξιολόγησης  του «ισλαμοδημοκράτη Ταγίπ Ερντογάν» το 2003-4, επιμένοντας τότε να τον εμπιστευτούμε για το μέλλον μας στην Ευρωπ. Ένωση.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, οι «ειδικοί» διαψεύστηκαν παταγωδώς και επαληθεύτηκαν οι απλοί πολίτες που αξιολογούν με ορθολογισμό την Τουρκία του Ερντογάν. Παραδοξότητες των εγχώριων «ειδικών» παρατηρούνται και σήμερα για τις τουρκικές  εκλογές, με επιτήδεια υποβάθμιση της ωμής πραγματικότητας.

Με μαζική παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  με τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων στον κόσμο κι υποταγή των ΜΜΕ, με άρνηση σεβασμού των Αποφάσεων Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και άλλα, όλα καταλήγουν σε ένα ερώτημα:

Είναι η Τουρκία χώρα που μπορεί να υπάρξουν δημοκρατικές εκλογές; Η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει αποφανθεί προ πολλού ότι η δικαστική εξουσία στην Τουρκία δεν είναι ανεξάρτητη, ούτε αμερόληπτη αφού με πρόφαση το «ελεγχόμενο πραξικόπημα», ο Ερντογάν αντικατέστησε με διάταγμα χιλιάδες δικαστές κι εισαγγελείς και διόρισε δικούς του υποτακτικούς. Χωρίς ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, δεν νοείται δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά καθεστώς.

Στην Τουρκία επικρατεί ένα τυραννικό νεο-οθωμανικό καθεστώς. Δείγμα της νεο-οθωμανικής κατακτητικής αντίληψης είναι η λαφυραγώγηση κι ο Ερντογάν ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία με προσευχή στην Αγιά Σοφία!

Τρία χρόνια μετά την μετατροπή σε τέμενος του συμβόλου της Χριστιανοσύνης και μνημείου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, ο νεοσουλτάνος εισήλθε εκπορθητής στο χώρο για να δείξει το λάφυρο στον χειραγωγούμενο όχλο.

  • Το ίδιο αυτό καθεστώς υπό την επήρεια εθνικιστικού παροξυσμού θεωρεί τρομοκράτες τους Κούρδους, τη μεγαλύτερη εναπομείνασα εθνότητα στην Τουρκία, αφού οι άλλες εξαλείφθηκαν.
  • Οι Κούρδοι είναι πανάρχαιος γηγενής πληθυσμός (αναφορά από Ξενοφών), ενώ Τούρκοι εμφανίστηκαν ως μογγολικό φύλο με την κατάκτηση του Βυζαντίου πολλούς αιώνες αργότερα.

Όμως, το να μιλά ένας κουρδικά σήμερα στην Τουρκία, τον καθιστά τρομοκράτη και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών που εγκολπώθηκε πολλούς Κούρδους και κατέστη το 3ο μεγαλύτερο παρά τις διώξεις, τελικά απαγορεύτηκε με διάταγμα του νεοσουλτάνου. Ενώ αυτά συμβαίνουν στην σημερινή Τουρκία, οι εγχώριες μας ελίτ συνεχίζουν να εξηγούν γιατί «έπεισε» ο Ερντογάν.

Αυτά μέχρι την … επόμενη διάψευσή τους.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Υβριδικός πόλεμος σε εξέλιξη, ενώ η εκμετάλλευση συνεχίζεται: Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τους μετανάστες για να κτυπήσει την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: