Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν δέχεται κουβέντα: Διμέτωπη σκληρή υπόθεση, “οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία”…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλά στους υποστηρικτές του κόμματος, στα γραφεία του κόμματος, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Βουλευτικών Εκλογών 2023, Αθήνα, Κυριακή 21 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σκλήρυνε τη θέση του μετά την άνοδο των ποσοστών του Κινήματος στις εκλογές της Κυριακής. Φαίνεται να πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιστρέψει δυναμικά στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει το δικαίωμα στο κίνημα να καταστεί η «ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση» απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, που αναμένεται να σθγκροτήσει ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι με τις παλινωδίες του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που «έδωσε στο πιάτο» το 40,78% στον κ. Μητσοτάκη.

«Όλα πήγαν για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πάρα πολύ καλά. Έχουμε αγώνα όμως μπροστά μας και συνεχίζουμε δυναμικά. Οι νίκες δεν χαρίζονται, οι νίκες κερδίζονται. Έχουμε ένα μήνα μπροστά μας, θα αγωνιστούμε με αξιόπιστο λόγο, με προοδευτικό λόγο για να έχουμε μία πολύ μεγάλη νίκη και να υπάρξει μια ισχυρή προοδευτική εναλλακτική», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προσερχόμενος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη.

Όπως τόνιζαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «διαμορφώνεται πλέον μία νέα δυναμική και νικηφόρα πορεία για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το οποίο είναι η μόνη γνήσια εναλλακτική προοδευτική λύση και ο πραγματικός αντίπαλος της ΝΔ».

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα: Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών -και η μεγάλη μείωση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ήταν μόνον η αρχή της «μάχης της Κεντροαριστεράς» την οποία σκοπεύει να δώσει με όλες του τις δυνάμεις ο Νίκος Ανδρουλάκης:

Δίνουν μάλιστα το παράδειγμα της γενέτειράς του, της Κρήτης, όπου το ΠΑΣΟΚ – με την εξαίρεση των Χανίων – κατάφερε να πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, ενώ τον ξεπέρασε τόσο στη διεδρική του Λασιθίου, όσο και του Ρεθύμνου, εκλέγοντας βουλευτή.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απάντησε με σκληρή γλώσσα στον ΣΥΡΙΖΑ για την προσπάθεια να του επιρρίψει τις ευθύνες για την εκλογική αποτυχία του και τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας.

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ σε σχόλιό του τόνισε: «

Θα μείνετε στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».

Πρόσθεσε, με ακόμη πιό αυστηρή γλώσσα:

«Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο. Ξύσατε τον πάτο του βαρελιού πάνω στην αγωνία της πολιτικής σας επιβίωσης, φτάνοντας στο σημείο να αγκαλιάσετε τα στελέχη του Πάνου Καμμένου, να ξεπλύνετε την κυβέρνηση της χρεοκοπίας του Κώστα Καραμανλή εντάσσοντας στα ψηφοδέλτιά τον Ευάγγελο Αντώναρο και απευθύνοντας προσκλητήριο μέχρι και στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη και των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα αποκαλύπτοντας γιατί δεν ψηφίσατε την τροπολογία, που απαγόρευε σε μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει στο δημοκρατικό μας πολίτευμα».

Προχώρησε ακόμη περισσότερο υποστηρίζοντας:

«Καλύτερα οι κ.κ. του ΣΥΡΙΖΑ να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν για τις επικίνδυνες θέσεις τους στα εθνικά θέματα όπως ήταν οι «Πρέσπες του Αιγαίου» και «η θάλασσα δίχως σύνορα», για τα «τοπικά νομίσματα» και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Ο ελληνικός λαός έστειλε καθαρά τα μηνύματά του και καθείς εφ’ ω ετάχθη.

Σε αυτή τη νέα πορεία αγκαλιάζουμε τις αγωνίες των πολιτών για να υπάρχει ισχυρή προοδευτική δύναμη στην αντιπολίτευση, πραγματικό ανάχωμα και αντίπαλος στη Νέα Δημοκρατία».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κάνει λόγο για «πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία.

Πριν τις εκλογές τους έφταιγαν οι δημοσκοπήσεις, που όμως όπως αποδείχθηκε περίτρανα τους ευνοούσαν σκανδαλωδώς εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ποιο είναι το βολικό κόμμα για να πετύχει τους στόχους του ο κ. Μητσοτάκης».

Και συμπλήρωσε:

«Η Νέα Δημοκρατία, ενώ αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, κυβέρνησε με γνώμονα τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος αποδείχθηκε το περιτύλιγμα του παρακράτους των υποκλοπών και της εκτεταμένης διαφθοράς, αντί να καταρρεύσει, ενίσχυσε τα ποσοστά της χάρις τον χρυσό χορηγό της».

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εμφανίστηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου.

Σχολιάζοντας το ποσοστό που εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, επισήμανε:

«Για εμάς είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Παρά τις μεγάλες πιέσεις και τις επιθέσεις, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, τους τελευταίους μήνες. Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο άντεξε, αλλά είναι από τους μεγάλους κερδισμένους αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και επιστρέφει πλέον ως πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό. Δεν είναι πλέον ένα μικρό κόμμα, το οποίο κάποιοι σκέφτονταν να το χρησιμοποιήσουν σε μία κυβέρνηση.

Η επιλογή αυτή του ελληνικού λαού μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι χρειάζεται μία αξιωματική αντιπολίτευση, που θα εκφράσει τον προοδευτικό κόσμο με σύγχρονο λόγο, με νέα πρόσωπα. Φαίνεται καθαρά ότι οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια και η αντιπολίτευση που επέλεξε να κάνει εναντίον του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας απέτυχαν».

Κληθείς να ερμηνεύσει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι:

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον κ. Μητσοτάκη για πρωθυπουργό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολιτικές του επιλογές και η διακυβέρνηση ήταν επιτυχημένες. Σε μία σειρά από ζητήματα έχει αποτύχει. Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών θα το ξεχάσουμε; Δεν οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος, το οποίο θα προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες;

Δεν οφείλουμε να φτιάξουμε μία πιο ανθεκτική οικονομία; Θέλω να σας θυμίσω ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι αρνητικό. Είναι ο κυριότερος λόγος, που οδήγησε τη χώρα στην κατάρρευση και τη χρεοκοπία. Να σας θυμίσω ότι το 2007 ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία κέρδισαν τις εκλογές με ισχυρό ποσοστό και δύο χρόνια μετά η Ελλάδα κατέρρευσε και μπήκαμε στην πιο βαθιά οικονομική κρίση».

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος υπενθύμισε ότι οι δημοσκοπήσεις έδιναν αρκετά χαμηλότερο ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας:

«Το ΠΑΣΟΚ αύξησε κατά 200.000 τους ψηφοφόρους του , όταν το προηγούμενο διάστημα, όλες οι δημοσκοπήσεις μας έδιναν μονοψήφιο ποσοστό εν μέσω επιθέσεων και από τα δύο κόμματα. Εμείς δεν γκρινιάξαμε προεκλογικά ότι οι δημοσκοπήσεις δημιουργούσαν ένα κλίμα εχθρικό προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά οφείλουμε να πούμε μετά τις εκλογές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μονοψήφιο ποσοστό όπως προεξοφλούσαν, αλλά ένα ισχυρό διψήφιο».

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή αντιπολίτευση και αυτόν τον ρόλο δεν μπορεί να τον διαδραματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχει ένα μεγάλο ευεργέτη, τον κ.Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σαν τον Άη Βασίλη έβγαζε έναν Αντώναρο, έναν Κατρούγκαλο. Δεν ψήφισαν την τροπολογία στη Βουλή για τη Χρυσή Αυγή και δεκαπέντε μέρες μετά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι θέλει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, του Κασιδιάρη, των καταδικασμένων δολοφόνων.

Με τη στάση τους δεν ήταν στην πλευρά της δημοκρατίας και της προόδου. Εμείς θα μιλήσουμε τη φωνή της λογικής, με πρόγραμμα, με σοβαρή τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που θα εκφράζει τις προοδευτικές δυνάμεις».

  • Στις επόμενες εκλογές να αποτρέψουμε την προοπτική ενός ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού

«Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη. Και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση του.

Σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ, ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων, για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας». «Και να μην επιτρέψει τη παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού», υπογραμμίζει.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «χθες ήταν ημέρα εκλογών. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών. Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής».

Υποστηρίζει ειδικότερα ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη την προεκλογική περίοδο είχαν μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».

Σχολιάζει πως «χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ». «Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι», αναφέρει.

«Στις επόμενες εκλογές», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε τη προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Αλλά και να προστατέψουμε τη πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στη πολιτική ζωή του τόπου. Ως μια δύναμη ασυμβίβαστη. Που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά».

Καταληκτικά ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων. Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας. Και να μην επιτρέψει τη παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».

  • «Πρωταρχικής σημασίας πλέον η μάχη της 25ης Ιουνίου», τονίστηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο

Τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και χάραξη των επόμενων κινήσεων στον δρόμο για τις κάλπες του Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου τού κόμματος.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, «άπαντες συμφώνησαν πως πρωταρχικής σημασίας πλέον είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια…».

Ειδικότερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, έγινε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και «κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική».

Αναφέρεται επιπλέον ότι «τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

Κατά τις ίδιες πηγές, «άπαντες συμφώνησαν πως πρωταρχικής σημασίας πλέον είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό».

Σε αυτό το πλαίσιο, «ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και χάραξη των επόμενων κινήσεων στο δρόμο για τις κάλπες του Ιουνίου».

Η αποτίμηση του Περισσού για το εκλογικό αποτέλεσμα: Ελπιδοφόρο μήνυμα η άνοδος του ΚΚΕ, φορέας συντηρητικοποίησης ο ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: