Ο κυρίαρχος λαός θα σώσει ξανά την Πατρίδα: Από το ΟΧΙ στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν και την ένταξη στην Ε.Ε. στο τραγικό σήμερα, οι πολίτες καλούνται να σηκώσουν ανάστημα

FILE PHOTO: Δεκάδες μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων της Λευκωσίας, έφυγαν από τα μαθήματά τους και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας όπου πραγματοποίησαν εκδηλώσεις υπέρ του `ΟΧΙ` στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Του ΑΝΔΡΕΑ Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗ*

Η συνέχεια του σχεδιασμού μετά το πραξικόπημα της Χούντας στην Ελλάδα την 21.4.1967 και το συνακόλουθο πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή που συνεχίζει για 49 χρόνια βάναυσα, τραγικά και αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο και με συγκεκριμένο στόχο την πλήρη τούρκικη επικυριαρχία, μπορεί να μην εμπόδισαν τελικά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αυτή συμφωνήθηκε.

Αλλά το πρόβλημα μας δεν έτυχε ποτέ αντιμετώπισης και χειρισμού, ως ζήτημα Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε η επίλυση του να εξαρτηθεί απόλυτα και αναγκαία από τις αρχές και τις αξίες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια και της οφειλόμενης αλληλεγγύης.

Το υπό κατοχή έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκτοπισμός χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών από τις εστίες τους και ο μεθοδευμένος εποικισμός με τη δημογραφική αλλοίωση, ενώ αφορά στην επιβεβαίωση ή την ανοχή της αποδοκιμασίας της παραβίασης από πλευράς Τουρκίας των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις δεν έτυχε ως ευρωπαϊκός στόχος για επίλυση του.

  • Ο κυρίαρχος λαός με βάση το περί δικαίου συναίσθημα του επέλεξε, ορθά, το ΟΧΙ, σε σχέση με το τότε τεθέν σε δημοψήφισμα σχέδιο «λύσης» του Κόφι Ανάν και υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα του, τη δημοκρατική αρχή και την ιστορία του.

Όμως, παρά τα 19 χρόνια της πλήρους συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία που απολαμβάνει πολλαπλών μορφών ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ανοικτά διεκδικεί την «αναγνώριση» του ψευδοκράτους, θέτοντας θέμα λύσης στη βάση των «δύο κρατών».

Προφανώς η τραγική αυτή κατάσταση για την ύπαρξη και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν οφείλεται μόνον στις επιδέξιες διπλωματικές ενέργειες και μεταμορφώσεις της κατά τα άλλα στρατιωτικά πανίσχυρης Τουρκίας.

Είναι ακατανόητο οι εταίροι μας στην ίδια Ένωση Κρατών, να παραμερίζουν και να αγνοούν ως να μην υπάρχει, τη σαφέστατη για τόσα χρόνια παραβίαση (δικαστικά επιβεβαιωμένη), του Διεθνούς Δικαίου την ίδια ώρα μάλιστα που για ότι συμβαίνει στην Ουκρανία τυγχάνει, (δικαίως βέβαια) καταδίκης ομόθυμης και ενεργής.

Πρέπει να ομολογήσουμε επιτέλους, μακριά από ψευδαισθήσεις ότι, η αποτυχία της επιβεβλημένης διεκδίκησης είναι εξ’ ολοκλήρου καθήκον της δικής μας πλευράς, που δεν κατάφεραν (δύο χώρες μάλιστα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάς και Κύπρος) να διαμορφώσουν ένα αδιαπέραστο μέτωπο απαίτησης για άρση της συνεχιζόμενης παραβίασης του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου στην Κύπρο.

Οι εκλογές που είχαμε για ανάδειξη Προέδρου, όπως και οι εκλογές τώρα στην Ελλάδα, επιβεβαίωσαν δυστυχώς το χάσμα απόψεων ή ενδιαφέροντος για να υπάρξει μια κοινή αντικατοχική στράτευση, μακριά από διχόνοιες και αντιπαραθέσεις. Το δίκαιο μας, οφείλαμε και οφείλουμε να το διεκδικήσουμε οι ίδιοι.

  • Ουδείς θα «αγωνιστεί» για το δικό μας δίκαιο. Άλλωστε μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι, στα όσα απαράδεκτα διεκδικεί η Τουρκία στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και αλλού, η ευκολότερη για την ίδια διεκδίκηση θα είναι σ’ ότι αφορά την επιδιωκόμενη λύση στην Κύπρο.

Σαφώς εάν είναι να μειώσει, προσωρινά, η Τουρκία τις ορέξεις της, θα το πράξει ζητώντας κατ’ ελάχιστο αντάλλαγμα, κατά τις απαιτήσεις της, στην Κύπρο.

Συνεπώς είναι από εμάς που εξαρτάται, το εάν θα ακολουθήσουμε τα βήματα και τις θυσίες που προηγήθηκαν για την ελευθερία μας και για να είμαστε πραγματικά ίσοι με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Η απόλυτη διεκδίκηση της προστασίας του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου είναι ο μόνος δρόμος σωτηρίας.

*Πρώην Βουλευτής – Δικηγόρος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το ΟΧΙ των πολιτών στο φιλοτουρκικό τερατούργημα του σχεδίου Ανάν διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία: Δεν την έσωσαν οι πολιτικοί…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: