Ο κατοχικός ηγέτης λέει ότι δέχεται πιέσεις και αποκαλύπτει: Δεν θα αποσυρθούν ποτέ οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις και οι εγγυήσεις της Άγκυρας

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τον σκύλο του στην κατεχόμενη Κύπρο. Φωτογραφία Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) χτύπησαν την πόρτα του σε σχέση με την επανέναρξη κινητικότητας στο Κυπριακό μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα και έναρξη κάποιων συνομιλιών σε μια νέα βάση.

Τα παραπάνω είπε ο κατοχικός ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ αναφέροντας ότι «ο αγώνας μας εδώ είναι ζήτημα “κράτους” και “κυριαρχίας”. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η συνέχιση της ύπαρξής μας».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράνομης ψευτο-«προεδρίας» για συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με δήθεν «αγωνιστές» στην παράνομη «διοίκηση» των παράνομων «δυνάμεων ασφαλείας» στο κατεχόμενο Μπογάζι, όπου επιθεώρησε στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή.

Ο Τατάρ ανέφερε ότι προχθές συναντήθηκε με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και υποστήριξε ότι οι δηλώσεις που γίνονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι προς την κατεύθυνση του ότι η Κύπρος είναι “ελληνικό νησί” και πρέπει να γίνει μέρος του Ελληνισμού.

«Μιλώντας για ανθρώπινα δικαιώματα, θέλουν να μας δώσουν κάποια δικαιώματα, όμως αυτά τα κάποια δικαιώματα είναι η πλειοψηφία να κυβερνά την μειοψηφία, να αποκοπούν οι δεσμοί με την Τουρκία, να τερματιστούν τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας και να αποσυρθούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις απ’ εδώ και με τον καιρό να οδηγηθούμε στο σημείο να κυριαρχεί το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα. Λέμε ότι ουδέποτε θα τα αποδεχτούμε αυτά» είπε ο κατοχικός ηγέτης.

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923, αν γινόταν αλλαγή στο καθεστώς της Κύπρου, θα είχε λόγο στο νησί η Τουρκία, η οποία είναι η συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Τατάρ είπε ότι οι Άγγλοι που κυβέρνησαν το νησί για 37 χρόνια αποσύρθηκαν το 1960 και πήραν δύο κυρίαρχες βάσεις.

«Χρησιμοποιούν αυτές τις βάσεις όπως θέλουν στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα», είπε. Οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, διαθέτουν κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από την Συνθήκη της Λοζάνης.

«Η μεγαλύτερη αδικία που μας έγινε είναι η ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι είπε όχι στο Σχέδιο Ανάν, στο οποίο εμείς είπαμε ναι. Την ημέρα που θα πείτε ναι στην μία κυριαρχία, θα χάσετε τα πάντα» είπε.

Δεν λαμβάνουν, συνέχισε, ξεκάθαρη απάντηση όταν σε συναντήσεις με ξένους διπλωμάτες ερωτούν για τα δικαιώματά τους που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης και για το πώς έγινε δεκτή η Κύπρος στην ΕΕ χωρίς να ερωτηθεί η εγγυήτρια Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι που είναι ισότιμοι εταίροι στις συνθήκες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Όταν τους βολεύει λένε είναι πολιτική απόφαση, όταν τους βολεύει λένε είναι νομική απόφαση», κατέληξε.

Αεροπλάνο του κατοχικού στρατού έκανε κύκλους πάνω από τη νεκρή ζώνη της Δένειας, στην Κύπρο: Με την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: