Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during his election campaign event in Istanbul, Turkey, 12 May 2023. EPA, ERDEM SAHIN
Αν η ψηφοφορία στους Τούρκους του εξωτερικού είναι τροχιοδεικτική για το τι θα συμβεί την Κυριακή, τότε η περίπτωση του Βελγίου δεν προοιωνίζεται καλά μαντάτα για τον ισλαμιστή ηγέτη της γείτονος.
Σε σχετική του ανάλυση, το Politico σημειώνει: «Οι φανοστάτες στις βορειοανατολικές Βρυξέλλες είναι στολισμένοι με εικόνες του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μερικούς όμως από αυτούς το πρόσωπό του είναι γδαρμένο με μαύρο μαρκαδόρο».
Γιατί το Βέλγιο είναι σημαντικό; Διότι η είναι η χώρα της ΕΕ της οποίας η τουρκική μειονότητα αριθμεί 220.000 άτομα και τον έχει ιστορικά υποστηρίξει με φανατισμό.
Το 2018, το κόμμα AKP του Ερντογάν συγκέντρωσε το 75% των ψήφων του Βελγίου. Ομως αυτό το επίπεδο υποστήριξης φαίνεται να είναι πιο ασταθές φέτος.
Υπάρχουν περίπου 3,4 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι στο εξωτερικό -1,5 εκατομμύρια από αυτούς μόνο στη Γερμανία.
Αυτό, βεβαίως, καθιστά το Βέλγιο, με τους 153.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του, ένα μικρό, σχετικά, «τσιφλίκι».
Ομως αυτό που συμβαίνει στους δρόμους των Βρυξελλών δείχνει το πώς έχει εξελιχθεί η υποστήριξη προς τον Ερντογάν μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης της Τουρκίας.
Seçim Özel Yayını https://t.co/1tF4bt209n
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 12, 2023
Οι Βέλγοι Τούρκοι είναι μάλλον «μοναδικοί» ως προς τα χαρακτηριστικά τους καθώς οι περισσότεροι κατάγονται από την ίδια αγροτική πόλη (Emirdağ) της κεντρικής Ανατολίας και έχουν μεταναστεύσει από εκεί τη δεκαετία του 1960 κυρίως για να εργαστούν στα ορυχεία του Βελγίου.
«Είναι πολύ εθνικιστές και επίσης αρκετά συντηρητικοί» και αφού δεν αισθάνονται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας, τείνουν να ψηφίζουν τον Ερντογάν κυρίως για «ιδεολογικούς και θρησκευτικούς λόγους», λένε αναλυτές στο Politico.
Αν και δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις για την εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων του Βελγίου, η αντιπολίτευση αισθάνεται ότι ορισμένες απόψεις για τον Ερντογάν έχουν αλλάξει, και η υποστήριξη προς τον Ερντογάν φαίνεται να φθίνει.
Την ίδια στιγμή, η προεκλογική αντιπαράθεση στην Τουρκία διεξάγετα με πρωτοφανείς, πλέον, εικόνες.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίστηκε σήμερα με αλεξίσφαιρο γιλέκο σε προεκλογική συγκέντρωση καθώς, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, υπήρχαν «πληροφορίες ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος επίθεσης», όπως ανέφερε μια πηγή του κόμματός του.
Στα πλάνα που μεταδόθηκαν, οι σωματοφύλακες του Κιλιτσντάρογλου κρατούν αυτόματα τουφέκια και βρίσκονται μαζί του πάνω στο βάθρο απ’ όπου εκφώνησε την ομιλία του, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην προεκλογική εκστρατεία του.
Πηγή προσκείμενη στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είπε ότι ο 74χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης φόρεσε το αλεξίσφαιρο και η ασφάλειά του ενισχύθηκε καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος επίθεσης.
Η πηγή δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.
Κιλιτσντάρογλου, που προηγείται με μικρή διαφορά στις δημοσκοπήσεις, εκφώνησε τη συγκεκριμένη ομιλία στη Σαμψούντα.
Ο Κιλιτσντάρογλου, που προηγείται με μικρή διαφορά στις δημοσκοπήσεις, εκφώνησε τη συγκεκριμένη ομιλία στη Σαμψούντα της Μαύρης Θάλασσας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε αισιόδοξος για τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής.
Millet Buluşması | Samsun #Haydi https://t.co/YXQH2ZkCRu
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) May 12, 2023
Από την πλευρά του, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε σήμερα να συσπειρώσει τη βάση του.
Σε μια κατά παράδοση συντηρητική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν απευθύνθηκε σήμερα το απόγευμα στους υποστηρικτές του και στη συνέχεια εγκαινίασε ένα τζαμί – ένα από τα χιλιάδες που έχουν ανεγερθεί επί της προεδρίας του σε όλη τη χώρα.
Στην ομιλία του προειδοποίησε ότι η χώρα «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» εάν κερδίσει τις εκλογές η αντιπολίτευση, μια εξακομματική συμμαχία που διψά για «εκδίκηση», όπως είπε.
Ο Ερντογάν, η δημοτικότητα του οποίου διαβρώθηκε από την οικονομική κρίση στην Τουρκία, εμφανίστηκε ασυνήθιστα επιφυλακτικός το βράδυ της Πέμπτης αναφερόμενος στα αποτελέσματα. «Θα μας το πουν οι κάλπες την Κυριακή», απάντησε σε μια δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν πιστεύει ότι θα νικήσει.
Παραδέχτηκε επίσης ότι δυσκολεύεται να πείσει τους νέους (5,2 εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά) οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν βιώσει το χάος και τη διαφθορά των κυβερνήσεων συνασπισμού. «Υπάρχει μια γενιά στη χώρα μας που δεν γνώρισε καμία σκοτούρα από εκείνες που μας έκαναν να υποφέρουμε», συνόψισε. «Δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε τις αξίες μας σε αυτή τη νέα γενιά. Επειδή οι νέοι μας δεν κάνουν τη σύγκριση με την παλιά Τουρκία αλλά με χώρες που έχουν καλύτερες συνθήκες», είπε σήμερα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάνω από τους μισούς νέους θα προτιμούσαν να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου. Όσον αφορά τους Κούρδους, που επίσης χαιρέτιζαν τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού κατά τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του Ερντογάν, τώρα θα στήριζαν επίσης τον αντίπαλό του.
Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι το διακύβευμα της Κυριακής είναι το δημοκρατικό μέλλον της Τουρκίας. «Είτε θα χάσει ο Ερντογάν, δίνοντας στην Τουρκία μια πιθανότητα να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, είτε θα κερδίσει και ενδεχομένως θα παραμείνει στην εξουσία για το υπόλοιπο της ζωής του», σχολίασε ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, ερευνητής στο Washington Institute.
Απέναντι στη δυσαρέσκεια που εκφράζει ένα μέρος της κοινωνίας, ο Κιλιτσντάρογλου βάσισε την εκστρατεία του σε θετικά μηνύματα, αποφεύγοντας τις προσωπικές επιθέσεις στον Ερντογάν για να επικεντρωθεί στις υποσχέσεις για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και των ελευθεριών. Περιβάλλεται επίσης από οικονομολόγους που χαίρουν της εμπιστοσύνης των Δυτικών επενδυτών, αλλά και πρώην συμμάχων του Ερντογάν, ώστε να προσελκύσει το εθνικιστικό και συντηρητικό τμήμα των ψηφοφόρων.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης τονίζει ότι προτεραιότητά του είναι η επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα, ώστε να κλείσει το κεφάλαιο της προεδρίας που απέκτησε παντοδυναμία μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2017. Για να γίνει αυτό, η αντιπολίτευση θα πρέπει να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη συντηρητική συμμαχία του Ερντογάν. Το CHP θα μπορούσε πάντως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο εάν στηριχθεί από το φιλοκουρδικό κόμμα και τα κόμματα της αριστεράς.
Mε πληροφορίες από Reuters, ΑFP Politico
Αγκυρα, Τουρκία
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE