Η Τουρκία επιδιώκει να αντικαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία με δύο συνιστώντα κράτη: Μια παράμετρος που αποκλείει λύση του Κυπριακού

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον εθνικιστή κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην Τουρκία. Φωτογραφία via Twitter, Mevlüt Çavuşoğlu, @MevlutCavusoglu




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η εκλογή νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.) δημιούργησε νέες προσδοκίες για κινητικότητα στο Κυπριακό με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη λύσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ), Νίκος Χριστοδουλίδης μάλιστα θεωρεί ορθώς, ότι η ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) θα είναι ένας σημαντικός μοχλός για προώθηση λύσης με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η κίνηση του ΠτΔ είναι ορθή. Μόνο με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) της οποίας η Κ.Δ. είναι μέλος και από την Ε.Ε. η Τουρκία αναμένει ευνοϊκές κινήσεις, όπως την τελωνειακή ένωση και την κατάργηση της βίζας για Τούρκους υπηκόους.

‘Ετσι η Ε.Ε. διαθέτει μοχλούς πιέσεως, τους οποίους μπορεί να αξιοποιήσει για λύση του μεγάλου προβλήματος ενός από τα μέλη της. Θεωρώ πολύ δύσκολο να ενεργοποιηθεί αυτή διαδικασία που προωθεί ο ΠτΔ, για πολλούς λόγους.

Θεωρώ επίσης απίθανο να καταλήξουν σε λύση, πιθανές συνομιλίες, που όλοι προσδοκούν να επαναρχίσουν. Πιστεύω, πως μια νέα έναρξη των συνομιλιών απλώς θα δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για όσα κράτη θέλουν να δημιουργήσουν σχέσεις με την Τουρκία και να τις κάμουν διάφορες προσφορές. Θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα και δικαιολογία την επανέναρξη των συνομιλιών και θα διατείνονται, ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες για την πρόοδό τους.

  • Υπάρχει όμως μια παράμετρος που αποκλείει λύση του Κυπριακού στο ορατό μέλλον. Και αυτή η παράμετρος είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κ.Δ., μέλος του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται ούτε κατάργηση, ούτε αποαναγνώριση της διεθνούς υποστάσεώς της, ούτε υποβάθμιση της ως ισότιμο μέλος της Ε.Ε., όπου εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Τουρκία επιδιώκοντας τους στόχους που έθεσε με τα σχέδια της για επανάκτηση της Κύπρου από το 1955, θεωρεί την Κ.Δ. ως εκλιπούσα. Και από την αρχή κυριότερος στόχος της είναι η κατάργηση της Κ.Δ., για να μπορεί έτσι να επιτύχει τους στόχους της. Ξέρει ότι χωρίς την κατάργηση της Κ.Δ., ούτε οι φίλοι και σύμμαχοί της μπορούν να την βοηθήσουν στους στόχους της, που ταυτίζονται και με τα δικά τους συμφέροντα.

Από το 1974 και μετά η Τουρκία ουδέποτε επεδίωξε λύση του Κυπριακού. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα και αργότερα με την αποδοχή της συμμετοχής της Τουρκίας στις συνομιλίες, η Τουρκία κέρδιζε συνεχώς παραχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, ενώ η ίδια ουδέποτε έκανε υποχώρηση για εξεύρεση λύσης.

Η Τουρκία ουδέποτε ήθελε λύση πραγματικής ομοσπονδίας. Απλώς επιδιώκει να αντικαταστήσει τη Κ.Δ. με δύο συνιστώντα κράτη, οπότε αυτόματα θα καταργηθεί η Κ.Δ. και θα ακυρωθεί η διεθνής της υπόσταση. Τώρα απαιτεί την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των δύο κρατιδίων, στοχεύοντας με άλλο τρόπο την κατάργηση της Κ.Δ.

Αυτή η παράμετρος αποκλείει λύση του Κυπριακού στο προβλεπτό μέλλον. Γιατί η Τουρκία ουδέποτε θα αποδεχτεί την νομιμότητα της Κ.Δ., εκτός αν γίνουν κοσμογονικές αλλαγές και παραμερίσει τα σχέδια της. Η ελληνική πλευρά ουδέποτε (ελπίζουμε) θα αποδεχτεί κατάργηση ή διάλυση της Κ.Δ. Και ελπίζουμε ότι καμιά κομματική ηγεσία και κανένας ΠτΔ δεν θα αποδεχτεί μια εποικοδομητική ασάφεια σε όρο της συμφωνίας, που να την παρουσιάσει ως μετεξέλιξη και όχι κατάργηση της Κ.Δ.

  • Γιατί όταν έρθει η ώρα της ερμηνείας της εποικοδομητικής ασάφειας, θα αντιληφθούμε ότι την ερμηνεία θα τη δώσουν οι ισχυροί. Τότε θα αντιληφθούμε ότι η Κ.Δ. δεν θα υπάρχει και η ελληνοκυπριακή κοινότητα θα αναζητά κηδεμόνα για τα δίκαιά της.

Πρέπει κάθε ΠτΔ και όλες οι κομματικές ηγεσίες να προσέχουν την Κ.Δ. ως κόρη οφθαλμού. Δεν πρέπει για χάρη της οποιασδήποτε λύσης για επανένωση να αποδεχτούμε κατάργηση ή έστω αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κ.Δ. μέλους του ΟΗΕ και ισότιμου μέλους της Ε.Ε. Αυτή η αποδοχή θα νομιμοποιήσει την διχοτόμηση και την κατοχή και θα καταστήσει την Κύπρο προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Αυτή η υποχώρηση θα σημάνει το τέλος του Ελληνισμού στην Κύπρο. Η Κ.Δ. είναι η τελευταία ασπίδα του Ελληνισμού στην Κύπρο. Και κανένας δεν μπορεί να την καταργήσει.

Για τούτο ισχυρίζομαι ότι αυτή η παράμετρος αποκλείει λύση του Κυπριακού στο προβλεπτό μέλλον. Εκτός αν κάποιοι προτιμούν την «επανένωση» με κατάργηση της Κ.Δ. και διχοτόμηση της Κύπρου, όπως είναι ο μόνιμος στόχος της Τουρκίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν γεώτρηση, θα ακολουθήσουν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί: Ο Χριστοδουλίδης θα καλέσει τις εταιρείες για να συζητήσουν αξιοποίηση του αερίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: