Η γενιά μας δεν έχει ζήσει πραγματικά καλές στιγμές: 5 εκατ. νέοι ψηφοφόροι «κατά της δικτατορίας Ερντογάν»

FILE PHOTO: People hold placards and shout slogans near a picture of Turkish President Recep Tayyip Erdogan during a May Day celebration rally in Istanbul, Turkey, 01 May 2023.




«Δεν πρόκειται για επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικά προγράμματα αλλά για μια ψήφο κατά της δικτατορίας». Ο Εμρεχάν συνοψίζει αυτό που πολλοί νέοι στην ηλικία του σκέπτονται αυτές τις ημέρες.

Ότι, δηλαδή,  είκοσι χρόνια με το κόμμα AKP, είκοσι χρόνια Ερντογάν στην εξουσία είναι αρκετά. Χρειάζεται αλλαγή.

  • Ο Εμρεχάν ανήκει στα 5 εκατομμύρια νέων ψηφοφόρων που συμμετέχουν στις 14 Μαΐου για πρώτη φορά στις εκλογές.

Οι περισσότεροι δεν θυμούνται άλλον ηγέτη στην Τουρκία, πρώτα ως πρωθυπουργό και μετά ως πρόεδρο.

Μάλιστα η επίσης νεαρή Ντεφνέ δηλώνει ότι εάν παραμείνει ο Τούρκος πρόεδρος στην εξουσία, θα φύγει στο εξωτερικό. «Νομίζω ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν για να κάνει τους ανθρώπους να ζουν εδώ ξανά καλά. Είμαι 20 χρονών και η γενιά μου δεν έχει ζήσει πραγματικά καλές στιγμές», λέει.

«Δεν είναι υγιές»

Και η Ζεϊνέπ πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για μια αλλαγή, αν και δεν θεωρεί ότι όλα όσα έχει κάνει ο πρόεδρος Ερντογάν είναι αρνητικά.

«Όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε καμία δημοκρατία του κόσμου δεν θα έπρεπε ένας πολιτικός να παραμείνει στην εξουσία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είναι υγιές» παραδέχεται.

«Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος έχει και καλές πλευρές, όπως πολυετή εμπειρία, για παράδειγμα, και μεγάλες επιτυχίες».Ωστόσο δεν απαντά, εάν αυτές οι καλές πλευρές αρκούν για να τον τιμήσει με την ψήφο της.

Γιατί παρά την εκτίμησή της, απορρίπτει το προεδρικό σύστημα με τις υπερεξουσίες για τον Ερντογάν ή οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο.

«Όπως πολλοί νέοι πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο κοινοβουλευτικό σύστημα, επειδή η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό πολίτευμα» τονίζει. «Φυσικά είμαστε κατά του ενός ανδρός αρχή».

Το τελευταίο είναι αυτό που ενοχλεί περισσότερο τον Ασλάν. Το ότι η χώρα του υπό την υπάρχουσα ηγεσία απομακρύνεται από τις δυτικές αξίες, από τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και οδεύει προς ένα αυταρχικό κράτος.

Ένα τέτοιο κράτος δεν θέλουν οι περισσότεροι νέοι.

Γι αυτό είναι πεπεισμένος ο Εμερχάν. «Ένα κράτος στο οποίο οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται ούτε για τα δικαιώματα των μειονοτήτων ούτε για την πολιτική των γυναικών. Αλλά αυτό ισχύει και για την αντιπολίτευση», υποστηρίζει.

«Η κοινωνία πρέπει να αλλάξει»

«Στα μάτια μας, η πολιτική ήταν πάντα κάτι που γινόταν από αυτούς τους ηλικιωμένους ανθρώπους ή μπορούσε να γίνει μόνο αν κάποιος υποτασσόταν στο κατεστημένο. Αλλά εμείς δεν το θέλουμε αυτό.

Θέλουμε να μπορούμε να είμαστε πολιτικά ενεργοί χωρίς να υποτασσόμαστε στο κατεστημένο» λέει ο νεαρός Τούρκος.

Φυσικά όλοι στην τουρκική πολιτική γνωρίζουν ότι χρειάζονται τους νέους ψηφοφόρους. Αλλά κάνουν πολύ λίγα γι’ αυτούς, λέει με βεβαιότητα η Ντεφνέ. «Αυτό που έχει σημασία είναι ο βαθμός στον οποίο συμμετέχουμε στις αποφάσεις. Αυτό πρέπει να κάνουν αντί να λένε απλώς ότι είμαστε απόλυτα σημαντικοί γι’ αυτούς. Και με αυτό εννοώ τόσο την αντιπολίτευση όσο και την κυβέρνηση Ερντογάν».

Η νεαρή κοπέλα πιστεύει ότι η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να αλλάξει. Αλλά θα πάρει πολύ χρόνο.

Ωστόσο πολλοί νέοι στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Εμρεχάν, που περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα του ως δικτατορία, διατηρούν την ελπίδα ότι θα τα καταφέρει. Ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα που να δίνει δύναμη στους νέους να συνεχίσουν τη ζωή τους στην Τουρκία.

Οι περισσότεροι νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά στις 14 Μαΐου δεν είναι δηλωμένοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, αλλά πολλοί είναι εναντίον του Ερντογάν και του κόμματός του.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Οι Δυτικοί δεν μπορούν να επιβάλουν μία λύση στο Αιγαίο που δεν θα την εγκρίνει ο λαός: Οπότε να βάλετε τα όπλα στα θηκάρια…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: