Κάλπες στην ελληνική πρεσβεία στην Washington dc. Photo Hellas Journal
Έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στην Ευρώπη, όπου ψήφισαν σήμερα (20/5) οι Έλληνες του εξωτερικού, ενώ σε λίγες ώρες θα κλείσουν και οι κάλπες στην Αμερική.
Περίπου 23.000 ομογενείς εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν μόνο τα ψηφοδέλτια Επικρατείας κάθε κόμματος και όχι να βάλουν το σταυρό προτίμησης στα απλά ψηφοδέλτια.
Οι Έλληνες του εξωτερικού έκοψαν πρώτοι το νήμα της εκλογικής διαδικασίας. Οι κάλπες για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές στήθηκαν σε 35 χώρες ανά την υφήλιο και 99 εκλογικά τμήματα. Συνολικά εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 22.825 απόδημοι Έλληνες.
Στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στο Βέλγιο. Στην πόλη των Βρυξελλών τα εκλογικά τμήματα ήταν τρία και οι εγγεγραμμένοι 1562.
Ουρά από εκλογείς, σχηματίστηκε έξω από το κτίριο του ΕΟΤ, στο Άμστερνταμ, με 413 Έλληνες της διασποράς να περιλαμβάνονται στους ειδικούς καταλόγους της Ολλανδίας.
Στη Γαλλία ,πάνω από 1000 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, 5 ήταν τα εκλογικά κέντρα, 2 στο Παρίσι, 1 στη Νίκαια, 1 στην Άντη κι 1 στο Στρασβούργο.
Στην Ιταλία ψήφισαν σε 3 εκλογικά τμήματα – ένα ανά έδρα – και οι εκλογείς ήταν 128 στη Ρώμη, 203 στο Μιλάνο και 42 στη Βενετία.
Οι εκλογές στα 2 εκλογικά κέντρα της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ κύλησαν ομαλά χωρίς προβλήματα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Εκεί ψήφισαν και οι δύο πρώτοι Έλληνες της φετινής εκλογικής διαδικασίας.
Στη γειτονική Τουρκία, μόλις 85 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και το μοναδικό εκλογικό κέντρο λειτούργησε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
Ο λόγος που οι ψηφοφόροι ήταν μόλις 85 οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.
Οι εκλογείς του εξωτερικού επέλεξαν μόνο ψηφοδέλτιο επικρατείας, χωρίς να σημειώσουν σταυρό. Η καταμέτρηση των ψήφων του θα γίνει στο Εφετείο της Αθήνας.
Περισσότερα από 900 άτομα συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Από αυτά περίπου τα 300 ταξίδεψαν για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης είτε από την Ελλάδα, είτε από πόλη σε πόλη εντός των 35 κρατών.
Σε υψηλά ποσοστά κινήθηκε η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των αποδήμων εκλογέων που ζουν στη Γερμανία. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Γιώργος Παππάς, τα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν το Σάββατο σε 15 γερμανικές πόλεις η συμμετοχή ήταν πάνω από 80%.
Στο εκλογικό τμήμα του Βερολίνου για το οποίο είχαν εγγραφεί 679 πολίτες προσήλθαν 564, ποσοστό συμμετοχής 83%. Στο Μόναχο με 581 εγγεγραμμένους, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 81%. Αντίστοιχη ήταν η προσέλευση και στα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί στη Γερμανία.
Για πρώτη φορά μπορούσαν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές και οι απόδημοι με βάση τον νόμο «περί διευκόλυνσης άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας» (ν. 4648/2019). Ωστόσο, πολύ λίγοι ήταν τελικά οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους.
Ωστόσο, στη Γερμανία όπου ζουν πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες, οι εγγεγραμμένοι ήταν μόνον 3.123. Ειδικότερα, σε Βερολίνο 679, Μόναχο 581, Στουτγάρδη 371, Ντίσελντορφ 301, Φρανκφούρτη 293, Αμβούργο 176, Κολωνία 139, Νυρεμβέργη 118, Άαχεν 56, Αννόβερο 62, Ντόρτμουντ 114, Μπίλεφελντ 40, Βούπερταλ 73, Δρέσδη 67, Λουντβιγκσχάφεν 53.
Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από την Ελληνική Πρεσβεία, και επιδόθηκε κείμενο διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της μεγάλης πλειονότητας των αποδήμων από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο διαμονής τους.
Αντίστοιχα χαμηλός ήταν και σε άλλες χώρες ο αριθμός και των αποδήμων που είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, συνολικά μόνον 22.020 εκλογείς.
Ο βασικός λόγος του ιδιαίτερα χαμηλού αριθμού εγγεγραμμένων είναι η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος για διετή παραμονή στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ), Παναγιώτης Δροσινάκης, που χαρακτηρίζει τον νόμο ένα «δειλό, πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση», δηλώνει στην ΕΡΤ ότι «οι άδικοι περιορισμοί και οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει δημιουργούν μεταξύ των αποδήμων Ελλήνων πολίτες δύο κατηγοριών. Και ουσιαστικά στερεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγειν σε χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού».
Για τον πρόεδρο της ΟΕΚ Δροσινάκη, η σωστή λύση είναι:
«Άρση όλων των υφιστάμενων περιορισμών, δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της περιφέρειάς τους από τον τόπο κατοικίας τους, η καθολική εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και η εκλογή ικανού αριθμού διακριτών και ισότιμων αποδήμων βουλευτών σε ειδικές εκλογικές περιφέρειες».
Πηγή: ertnews
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLEΑντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες: Πού ψηφίζουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί