Η άγρια μάχη της δεύτερης θέσης ξεκίνησε: Στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με έπαθλο την κεντροαριστερά

Φωτογραφίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ και ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/ΘΩΜΑΣ ΖΗΚΟΣ




Σε θέση μάχης εισέρχονται ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ με ένα διακύβευμα: Τη μεγάλη, πολύπαθη και διεσπαρμένη μετά την χρεοκοπία του 2010, εκλογική δεξαμενή της κεντροαριστεράς.

Αυτό που πυροδοτεί βεβαίως την άνευ προηγουμένου ένταση στους δύο πολιτικούς σχηματισμούς είναι το εκλογικό αποτέλεσμα: Αφενός η τεράστια καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου η πολύ μικρότερη αλλά όχι αμελητέα άνοδος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που έφερε για πρώτη φορά τόσο κοντά τα δύο κόμματα μετά τις εκλογές του 2012.

Δυναμική έντονης προσέγγισης των δύο κομμάτων είχε καταγραφεί και στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Νίκο Ανδρουλάκη. To ΠΑΣΟΚ σε εκείνες τις δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν να συγκεντρώνει ποσοστό 14,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στον χώρο του 22%. Και παρότι ο αρχικός εκείνος «ενθουσιασμός» γρήγορα ατόνισε, η δυναμική φαίνεται να υπάρχει.

Απομένει να δούμε κατά πόσον θα κεφαλαιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ στα επόμενα πολιτικά επεισόδια εντός της κεντροαριστερής πολυκατοικίας.




Πέρα από παλαιές δημοσκοπήσεις έχουμε και τις πρόσφατες μεταξύ των δύο κομμάτων δείχνουν.

Δείχνουν και αυτές ένα ρευστό τοπίο: Το ισοζύγιο μάλιστα είναι πλέον υπέρ του ΠΑΣΟΚ που για κάθε έναν ψηφοφόρο που έχασε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κέρδιζε κάτι λιγότερο από δύο.

Το εάν η τάση αυτή θα αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά μένει να φανεί στις 33 ημέρες που απομένουν έως τις «επαναληπτικές» εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έσπευσε χθες, αμέσως μετά τη οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, να απευθύνει προσκλητήριο επαναπατρισμού προς τους κεντρώους ψηφοφόρους. Την ίδια στιγμή, στην ολιγόλεπτη χθεσινή δήλωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε διάθεση «προστριβής» με τον έτερο διεκδικητή του -πέραν της ΝΔ- μεσαίου χώρου. Αρκέστηκε ουσιαστικά σε μια παραδοχή της ήττας με μια γενικόλογη αναφορά περί επικείμενων αλλαγών.

Το σκηνικό αυτό άλλαξε άρδην σήμερα: Ο Αλέξης Τσίπρας με μια οξύτατη τοποθέτηση, επέρριψε τις ευθύνες στην ήσσονα αντιπολίτευση για την κατάρρευση του εγχειρήματος της απλής αναλογικής:

Είπε: «Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη τη προεκλογική περίοδο, είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο απο τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι».

Το ΠΑΣΟΚ, νιώθοντας να αποτελεί τον κυρίως βαλλόμενο  πολιτικό χώρο από τις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα, ανταπάντησε με ανάλογη οξύτητα:

«Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο. Ξύσατε τον πάτο του βαρελιού πάνω στην αγωνία της πολιτικής σας επιβίωσης, φτάνοντας στο σημείο να αγκαλιάσετε τα στελέχη του Πάνου Καμμένου, να ξεπλύνετε την κυβέρνηση της χρεοκοπίας του Κώστα Καραμανλή εντάσσοντας στα ψηφοδέλτιά τον Ευάγγελο Αντώναρο και απευθύνοντας προσκλητήριο μέχρι και στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη και των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα αποκαλύπτοντας γιατί δεν ψηφίσατε την τροπολογία, που απαγόρευε σε μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει στο δημοκρατικό μας πολίτευμα».

Και προχώρησε ακόμη περισσότερο υποστηρίζοντας:

«Καλύτερα οι κ.κ. του ΣΥΡΙΖΑ να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν για τις επικίνδυνες θέσεις τους στα εθνικά θέματα όπως ήταν οι «Πρέσπες του Αιγαίου» και «η θάλασσα δίχως σύνορα», για τα «τοπικά νομίσματα» και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Μπορεί η αυτοδυναμία της ΝΔ να έχει οριστικοποιθεί, όμως το διάστημα που απομένει ως τις δεύτερες εκλογές προμηνύεται πολύ, μα πολύ ενδιαφέρον.

Η αποτίμηση του Περισσού για το εκλογικό αποτέλεσμα: Ελπιδοφόρο μήνυμα η άνοδος του ΚΚΕ, φορέας συντηρητικοποίησης ο ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: