Το νέο δόγμα του Βλαδίμηρου: H Ρωσία ως διακριτό “κράτος-πολιτισμός” με “μοναδική αποστολή” και οι ΗΠΑ ως  η “κύρια πηγή απειλών”

FILE PHOTO: epa10393320 Russian President Vladimir Putin at the Annunciation Cathedral in the Kremlin in Moscow, Russia. EPA, MIKHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Ανταπόκριση από τη Ρίγα, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Financial Times, (Anastasia Stognei), αναφέρεται στο νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής που έχει αφεθεί να διαρρεύσει από το Κρεμλίνο.

Το δόγμα θεωρεί τις ΗΠΑ ως την «κύρια πηγή απειλών» για τη ρωσική ασφάλεια και περιγράφει τη Ρωσία ως «διακριτό κράτος-πολιτισμό» με «μοναδική ιστορική αποστολή».

Το δόγμα, το οποίο ανανεώνεται για πρώτη φορά από το 2016, αντανακλά τις «ριζικές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις» και απεικονίζει τη Ρωσία ως ένα ειρηνικό, ανοιχτό και προβλέψιμο έθνος παρά τον επιθετικό της πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Το έγγραφο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν την «ειδική στρατιωτική τους επιχείρηση» στην Ουκρανία ως πρόσχημα για να εξαπολύσουν έναν «υβριδικό πόλεμο» με στόχο «την αποδυνάμωση και τη διάλυση της Ρωσίας».

Η νέα στρατηγική παραπέμπει σε έναν «πιο δίκαιο πολυπολικό κόσμο», που αντανακλά την ανερχόμενη δύναμη της Κίνας υπό τον Πρόεδρο Xi Jinping.

Η Κίνα και η Ινδία θεωρούνται «φιλικά κυρίαρχα παγκόσμια κέντρα ισχύος» που συμμερίζονται την άποψη της Ρωσίας για τη «μελλοντική παγκόσμια τάξη».

Το δόγμα αναφέρεται επίσης στη Ρωσία όχι απλώς ως κράτος αλλά και ως «πολιτισμό» με «μοναδική αποστολή» να διατηρήσει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και να δημιουργήσει ένα πολυπολικό διεθνές σύστημα.

ΠΗΓΗ: Financial Times, Anastasia Stognei – Vladimir Putin’s new doctrine calls US ‘main source’ of threat to Russian security

Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα δείχνουν το δρόμο: Η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να προσφέρει έναν βασικό ενεργειακό διάδρομο προς την Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: