Το Bloomberg αποκαλύπτει το ειρηνευτικό σχέδιο Κίνας-Γαλλίας: Το γνωρίζουν οι σύμμαχοι μας λέει το Παρίσι- Αγνοια δηλώνει η Μόσχα

FILE PHOTO Chinese President Xi Jinping (R) and French President Emmanuel Macron (L) chat during an informal meeting at the Pine Garden in Guangzhou, Guangdong Province, China, 07 April 2023 (issued 08 April 2023). EPA/XINHUA / Huang Jingwen CHINA OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY




Με ορίζοντα το καλοκαίρι εξελίσσονται οι συνομιλίες μεταξύ Πεκίνου και Παρισιού για την έναρξη ειρηνευτικών  διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Δεν είναι σαφές ότι το Κίεβο συμφωνεί ενώ η Μόσχα δηλώνει άγνοια

Αναλυτικά 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «προσπαθεί να ανατρέψει το κύμα των πρόσφατων απογοητευτικών διπλωματικών του κινήσεων προσεγγίζοντας την Κίνα με ένα σχέδιο που πιστεύει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας». Το γράφει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια του επικεφαλής των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν έδωσε εντολή στον σύμβουλό του για την εξωτερική πολιτική, Εμανουέλ Μπον, να συνεργαστεί με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Κίνας, Γουάνγκ Γι, για να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Η γαλλική στρατηγική απαιτεί να πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ελπίζουμε, αυτό το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στην Κίνα, ο Γάλλος πρόεδρος απέτυχε να πείσει τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, να μιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι: το αναμενόμενο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη. Δεν είναι σαφές εάν το σχέδιο του Μακρόν έχει την υποστήριξη του Κιέβου και άλλων συμμάχων, πολλοί από τους οποίους έχουν απορρίψει προτάσεις κατάπαυσης του πυρός που θα επέτρεπαν στη Ρωσία να εδραιώσει τα εδαφικά της κέρδη μετά τις 24 Φεβρουαρίου.

Πολλά έθνη είναι επίσης σκεπτικά ότι η Κίνα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος, δεδομένης της δηλωμένης «φιλίας χωρίς όρια» με τη Ρωσία.

Αξιωματούχος από το γραφείο του Μακρόν επιβεβαίωσε το σχέδιο του Μπον να μιλήσει με τον Γουάνγκ στο Bloomberg, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι της Γαλλίας έχουν ενημερωθεί για οποιεσδήποτε γαλλικές κινήσεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι δεν γνώριζε την πηγή των πληροφοριών και ότι ήταν «δύσκολο να επαληθευτεί η αυθεντικότητά τους».

Μόσχα: Δε γνωρίζουμε τίποτα 

Η Ρωσία δεν γνωρίζει τίποτα για την ύπαρξη ενός γαλλικού ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. «Πράγματι, υπήρξαν κάποιες αναφορές ότι, λένε, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα, η γαλλική πλευρά εξέφρασε κάποια στοιχεία, αλλά αυτά τα στοιχεία δεν μας έχουν δείξει μέχρι στιγμής», είπε ο Πεσκόφ, «δεν γνωρίζουμε ύπαρξη οποιουδήποτε γαλλικού σχεδίου και δεν έχουμε λάβει τίποτα από αυτούς». Λίγο πριν, το πρακτορείο Bloomberg είχε αναφέρει τα σχέδια των Ηλυσίων να επεξεργαστεί ένα πλαίσιο με το Πεκίνο εντός του οποίου θα διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αυτό το καλοκαίρι.

Με πληροφορίες από repubblica.it
Ελλάδα Αθήνα 

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε κάτοικο της κατεχόμενης Κριμαίας για σαμποτάζ σε ρωσικό στρατώνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: